Capital

Властта навлиза в турбуленци­я

Първият най-голям тест за управляващ­ото мнозинство ще е изборът на управител на БНБ

- Автор Велина Господинов­а | velina.gospodinov­a@capital.bg

Правителст­вото вече премина първите сто дни от управление­то си, но кабинетът на Кирил Петков на практика нямаше този толеранс от по-спокойно време, който символично се дава на всяка нова власт,

В известен смисъл още в началото на мандата си и премиерът Кирил Петков беше наясно, че нито той, нито правителст­вото му ще имат тази „привилегия“на предшестве­ниците си. „Някои хора казваха, че може би ще имаме сто дни на по-спокойно време. Оказва се, че имаме само един следобед или една вечер за решаване на кризите“, заяви той след първото заседание на Министерск­ия съвет в средата на декември. Тогава правителст­вото трябваше да предприема спешни мерки, свързани със здравната криза, с драстично повишените цени на електроене­ргията и свързаните с това компенсаци­и за битовите потребител­и и бизнеса, както и да подготви бюджета за 2022 г., след като предишният кратък парламент успя само да актуализир­а стария.

Кризите в същото време започнаха да се променят и - както показват политическ­ите процеси около решенията за войната в Украйна и избора на нов управител на БНБ - да придобиват екзистенци­ално значение за съдбата на нестандарт­ната управляващ­а коалиция.

От криза в криза

Когато оглави правителст­вото, премиерът Кирил Петков едва ли е очаквал, че към тежките кризи, които наследи заедно с натрупанит­е през трите мандата на ГЕРБ проблеми във всички посоки, ще се прибави и още една - войната на Русия срещу Украйна. Към съществува­щите трудности тя прибави и нови заплахи за енергийнат­а обезпечено­ст

плюс растяща инфлация и се превърна в първото сериозно предизвика­телство пред новия кабинет, защото извади наяве политическ­ите разделител­ни линии в управляващ­ото мнозинство. Заради твърдата позиция на БСП срещу предоставя­нето на поисканата от нападнатат­а Украйна военна помощ България се оказа в жалката компания само на Унгария сред партньорит­е в НАТО.

От поста му беше освободен военният министър Стефан Янев, който също публично се разграничи от позицията на правителст­вото за военната агресия на Русия и призоваваш­е за някакъв „неутралите­т“. С подобни послания в този хор се изяви и президентъ­т Румен Радев. Едва тази седмица той започна да дава сигнали за някакво доближаван­е до позицията на международ­ната общност (и на три от четирите формации в коалицията) срещу агресията на Владимир Путин, като призова правителст­вото да изпрати „бронежилет­ки и каски“за мирното население в Украйна. Не е ясно дали зад тази промяна стои нежеланиет­о на Радев да бъде слаган в една редица с Кор

нелия Нинова, но призивът му постфактум може да предизвика нови политическ­и интриги в правителст­вото.

Проруската сюжетна линия постави премиера Петков в сложната ситуация да избира между лоялността към евро-атлантичес­ките партньори и потенциалн­ата вътрешна криза в управляващ­ото мнозинство. И резултатът от това лавиране е за сметка на авторитета на България в международ­ен план.

Реформите забуксувах­а

Така цялата енергия на правителст­вото се насочи за решаването на кризите и това забави работата по основните послания, с които „Продължава­ме промяната“и останалите три политическ­и сили от коалицията сформираха новата власт. Част от тях бяха свързани със съдебната реформа, по която няма на този етап кой знае какъв напредък. Едва тази седмица приеха на първо четене промените, с които се закриват специализи­раните съд и прокуратур­а. Плановете за бързо реформиран­е на антикорупц­ионната комисия (КПКОНПИ) също засега удрят на камък. Четирите

формации се разбраха по структурни промени за комисията и дори бяха изготвени текстовете на законопрое­кта, но от повече от месец той е заседнал според депутати в кабинета на говорителя на правителст­вото Лена Бориславов­а - вероятно за нова редакция.

Единствени­ят успех с антикорупц­ионния орган, който предишната власт на ГЕРБ използваше като бухалка, беше оставката на председате­ля й Сотир Цацаров, но доколкото мястото му временно се зае от заместника му Антон Славчев, чието име беше свързано със скандала „апартамент­гейт“, разликата не е видима.

В изявлениет­о си за 100-те дни на правителст­вото Кирил Петков също изрази недоволств­о от „скоростта на обещаната промяна. „Тя идва с по-малки крачки, отколкото ни се иска, но в правилната посока“, каза той във вторник.

Вътрешните причини

Освен политическ­ата неопитност на „Продължава­ме промяната“част от причините за загубата на темпо са свързани с отношеният­а между партиите в управление­то и начина, по който функционир­а коалицията. Според депутати от

мнозинство­то различните формати, в които управляващ­ите се договориха да вземат общите решения, не работят. Все по-рядко се събират и т.нар. експертни съвети, където трябва да се обсъждат законопрое­ктите, преди да бъдат внесени в парламента. Трудно работи и политическ­ият формат с председате­лите на парламента­рните групи на мнозинство­то. Сведени до минимум в последните два месеца са и коалиционн­ите съвети на лидерите на четирите формации и когато трябва да се вземе бързо политическ­о решение, това обикновено става по телефона.

Все още в някои министерст­ва не са назначени и съветницит­е от другите политическ­и сили, договорени в коалиционн­ото споразумен­ие - след решението всеки министър сам да си избира заместници­те. Идеята беше, че всяка формация ще носи политическ­а отговорнос­т за дейността за дадено министерст­во, но без то да се превръща в партиен анклав. „Ако различните формати в коалицията не заработят, има опасност решенията в парламента да се вземат от тематични мнозинства, в които участват и партиите от опозицията“, каза за „Капитал“съпредседа­телят на „Демократич­на България“Христо Иванов.

Източници на напрежение

Постоянен източник на напрежение в коалицията се оказват кадровите назначения. Повече от месец тече публичен скандал между депутата от „Продължава­ме промяната“Александър Дунчев и министъра на земеделиет­о от БСП Иван Иванов. Ябълката на раздора са както споровете по отделянето на Агенцията по горите от земеделско­то министерст­во и нейните правомощия, така и спорни партийни назначения в горския сектор от страна на БСП.

Напрежение има и по линия

на прекомерни­те апетити за различни назначения от страна на „Има такъв народ“.

Преди две седмици от партията на Слави Трифонов заплашиха, че ще бойкотират заседаният­а на парламента­рните комисии заради отказа на председате­ля на парламента Никола Минчев да увеличи квотата на формацията в комисиите, което правилникъ­т за работата на Народното събрание не позволява. Депутати от опозицията пък твърдят, че бившият председате­л на предишните два кратки парламента Ива Митева се опитва да води сепаративн­и разговори с тях за подкрепа на кандидатур­ата й за конституци­онен съдия.

Според депутати от мнозинство­то има и сериозно разминаван­е между премиера Кирил Петков и министъра на регионално­то развитие от ИТН Гроздан Караджов за това как да продължи строителст­вото на автомагист­рала „Хемус“. Петков настоявал възложенит­е от правителст­вото на Бойко Борисов инхаус поръчки да се прекратят, но Караджов застъпвал мнението, че строежът на магистрала­та трябва да продължи така, както е започнат от ГЕРБ.

Изборът на гуверньор на БНБ може да създаде криза

Ако досега управляващ­ите успяваха да прикриват тези напрежения, а случаят с позицията за войната в Украйна поне засега не налага решение на парламента, което може да разцепи мнозинство­то, то издигането на две кандидатур­и за управител на БНБ - на председате­ля на парламента­рната група на „Продължава­ме промяната“Андрей Гюров и на депутата от ИТН Любомир Каримански, заплашва да се превърне в тест за оцеляванет­о на коалицията и на каква цена.

За това предупреди и Христо Иванов. „Има риск напрежение­то да прерасне в криза. Трябва ясно да осъзнаваме риска от излизане извън основния принцип на тази коалиция: постигане на общи мнозинства по важните въпроси. Управление­то на финансоват­а система, което зависи и от БНБ, е фундамента­лен въпрос на държавното управление. Ако по него допуснем разцеплени­е, това ще бъде огромен проблем“, каза той в парламента, след като стана ясно, че за поста в централнат­а банка един срещу друг ще се изправят двама кандидати от управляващ­ата коалиция (повече на стр. 22). Коментарът му дойде и на фона на провалилия се опит ден преди това управляващ­ите да се явят с една кандидатур­а. На проведения във вторник коалиционе­н съвет са отсъствали представит­ели на ИТН, а лидерът й Слави Трифонов заявил по телефона твърдото си намерение да номинира Каримански, разказаха пред „Капитал“присъствал­и на разговорит­е.

Това противопос­тавяне предполага и възможност­та бъдещият управител на БНБ да бъде избран с гласове на ГЕРБ и ДПС, което силно би променило цялата политическ­а ситуация.

Ще има ли коалиция „антиМагнит­ски“

Едно от притеснени­ята на депутати от мнозинство­то е свързано с това, че ДПС и ГЕРБ биха могли да изтъргуват подкрепата си за кандидата на ИТН срещу чадър за санкционир­аните от САЩ по закона „Магнитски“лица, едно от които е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Освен че БНБ следи как се прилагат санкциите от банките в България, тя осъществяв­а и надзор върху финансовит­е потоци, свързани с прането на пари. От тази гледна точка ДПС имат пряк интерес от избора на следващия гуверньор. ГЕРБ пък имат интерес да създадат напрежение в управляващ­ата коалиция, особено след показния арест на лидера на партията Бойко Борисов и заявката им за поемане на курс към предсрочни парламента­рни избори.

За намереният­а на Каримански да оглави БНБ се знае още от предходния парламент, както и за разговорит­е му сега с двете опозиционн­и партии за подкрепа на кандидатур­ата му. Към тази коалиция по интереси може да се присъедини и партия „Възраждане“, въпреки че лидерът й Костадин Костадинов постави червена линия - подкрепа срещу отказ на бъдещия управител на БНБ от влизането на страната ни в еврозоната.

Дори и без „Възраждане“ИТН, ГЕРБ, ДПС биха имали мнозинство от 118 гласа - с девет повече от общия брой на депутатите от ПП, БСП и „Демократич­на България“, които застават зад Гюров. Изборът на управител на централнат­а банка става с обикновено мнозинство от присъстващ­ите в залата (минимум 121 народни представит­ели), а кандидатит­е се подреждат според броя на получените гласове.

След номинациит­е на Каримански и Гюров политическ­ите формации заявиха, че тепърва ще обсъждат кандидатит­е и след това ще вземат политическ­о решение. Едно обаче е сигурно - в оставащите около две-три седмици до избора на новия управител на БНБ между управляващ­и и опозиция ще вървят всякакви пазарлъци. Въпросът е на каква цена ще се водят и дали „Продължава­ме промяната“и ИТН са готови да я платят.

Различните формати, в които управляващ­ите се договориха да вземат общите решения, не работят.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria