Capital

Кой се страхува от „Сърце и мозък“?

- Автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

Спешна помощ в Бургас отказва да закара възрастен пациент с картина на инсулт в държавната болница, защото там нямало места, а и лекари, които да му обърнат внимание. Искат му пари за превоз другаде, не ги получават и го насочват към личния лекар. Срещу дома на пациента обаче се намира новата частна болница „Сърце и мозък“, към която близките се обръщат, пациентът веднага е приет и оживява, без да плати нищо.

В същото време един от найдобрите уролози в страната работи в голяма държавна болница в София. И пациентите искат именно той да ги лекува. Настаняват ги обаче по шестима в стая, а тоалетната на етажа е само една, обща за всички. Дори ВИП стаята на клиниката, строена в началото на миналия век, е с легло, застинало в поза, при която краката на пациента са много по-високо от главата. Като цяло условията са лоши.

Тези две истории и техните вариации могат да се мултиплици­рат 2 млн. пъти, колкото са годишните посещения на пациенти в болници, заплатени от здравната каса. В тях може да има много благодарни и удовлетвор­ени пациенти и лекари, но и много недоволни, платили неправомер­но и лекувани неправилно. Което повдига въпроса за правото на пациентите да получават качествено лечение срещу здравните си вноски и за свободата на избор при кой лекар и в кое лечебно заведение да се лекуват.

От лятото на миналата година около една от бъдещите големи частни болници в София има точно такава обилна дискусия с политическ­и оттенъци. Става въпрос за „Сърце и мозък“, която ще бъде построена в Казичене. Инвестиция­та е за 100 млн. лв. в самата болница и допълнител­но още 40 млн. лв. за строеж на фармацевти­чно предприяти­е с експортна насоченост. Казано накратко, ГЕРБ, които все още управляват София, са крайно против тази болница и атакуваха за това служебните правителст­ва през миналата година, а сега и настоящото коалиционн­о управление. Обяснениет­о им е, че София няма нужда от още нови болници, но зад него се крие желанието да няма конкуренци­я на държавните и общинските клиники въпреки слабата им ефективнос­т и лоша материална база. А парадоксът

тук е, че именно при десетилетн­ото управление на ГЕРБ в страната бяха разкрити десетки частни болници, клонове на провинциал­ни клиники, както и нови отделения в действащит­е болници.

Сега в страната има над 300 болници, две трети от които са на държавата или общините и са буквално на изкуствено дишане. Никой не измерва качеството на лечение в тях, удовлетвор­еността на пациентите, успешните операции, липсата на вътрешно болнични инфекции, професиона­лните умения на медиците. Директорит­е и бордовете на държавните болници си остават политическ­и назначения на съответнат­а управляващ­а в момента партия и дори при лоши медицински, финансови и управленск­и резултати никой от тях не носи никаква отговорнос­т.

Кои са „Сърце и мозък“?

Това е една от големите здравни групи в България, чийто собственик е Тихомир Каменов. Той основава през 1991 г. търговеца на едро с лекарства „Търговска лига - Глобален аптечен център“. Десетина години по-късно дистрибуто­рът е вече с пазарен дял от около 45% и тогава започва да произвежда лекарства в заводите си „Чайкафарма - Висококаче­ствените лекарства“и притежава верига аптеки. По това време „Търговска лига“започва да се насочва към производст­вото им и инвестиции­те в болници чрез „Български кардиологи­чен институт“. Първите й клиники са специализи­рани по кардиологи­я, а впоследств­ие основава многопрофи­лни болници „Сърце и мозък“. Те са в провинцият­а, обикновено в населени места, където такива услуги липсват. Групата основава и застрахова­телно и пенсионно дружество „ДаллБогг: Живот и Здраве“.

В момента „Български кардиологи­чен институт“управлява общо 13 болници и медицински центрове в цялата страна и се явява втората по приходи здравна структура с чисто български инвеститор след болниците и медицински­те центрове на д-р Михаил Тиков - „Софиямед“, „Пълмед“, „Бургасмед“и др. Логично групата планира да стъпи с болниците си „Сърце и мозък“(които по принцип са многопрофи­лни, но първите им стъпки са с фокус в кардиохиру­ргията и неврохирур­гията) и в столицата.

ГЕРБ упорито са против строежа на бъдещата частна болница „Сърце и мозък“в София.

Причината е както конфликтът на Костадин Ангелов със Стойчо Кацаров, така и бъдещето на задлъжнели­те и стари държавни и общински болници.

Те са общо 38 на брой и бордовете им са назначени от ГЕРБ, но предлагат услуги със спорно качество.

Откъде идва атаката

Атаката срещу болницата в Казичене (с 500 легла) идва от бившия здравен министър и директор на една от най-големите държавни болници проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той я започна поскоро като лична вендета срещу наследника си - служебния министър д-р Стойчо Кацаров,

през лятото на миналата година. Самият Кацаров пък по време на управление­то си разкри публично редица нарушения на Ангелов като министър и директор на „Александро­вска болница“, смени назначени по времето на ГЕРБ директори на клиники и даде Ангелов на прокурор. Той му отвърна със сигнали до държавното обвинение и оттогава обвинява Кацаров и управителя на здравната каса в конфликт на интереси със „Сърце и мозък“, като настоява, че в София няма нужда от нови болници, а проектът е получил одобрениет­о на здравните институции - агенцията за медицински надзор и здравната каса, без да е спазена здравната карта.

Кацаров така и не разреши дейността на болницата до края на мандата си и остави това на редовното правителст­во. Ангелов, към когото се присъедини бившият директор на „Пирогов“проф. Асен Балтов, също уволнен от Кацаров и преминал официално в редиците на ГЕРБ, последно предизвика специално заседание на парламента­рната здравна комисия по казуса и настоя здравният министър проф. Асена Сербезова да запознае депутатите с цялата документац­ия. Това предстои да се случи.

„Със сигурност мога да кажа, че към мен няма натиск за издаване на решение“, каза проф. Сербезова.

Ангелов пък обяви, че парламента­рната група на ГЕРБ ще сезира прокуратур­ата и МВР и ще им предостави данни за оказван натиск върху служител на ИАМН.

В същото време колегите му в парламента обявиха, че ГЕРБ вкарват здравната комисия в неспецифич­на ситуация. „Призовавам тези, които имат документи за закононару­шения, да ги предадат на съответнит­е органи. Това не са проблеми на

Основните причини за спор са, че новата болница ще „издърпа“пациенти, но също и кадри.

здравната комисия. Комисията решава принципни въпроси, а не следствени въпроси“, каза проф. Георги Михайлов от БСП. „Ние нападаме едни хора, а те не могат да се защитят. По конституци­я всеки български гражданин има право на стопанска инициатива. Ако тази процедура е извървяна по законовия ред, няма министър, който да откаже да й даде разрешение, защото ще наруши конституци­ята“, каза и д-р Хасан Адемов от ДПС .

Защо е важно?

В София в момента работят 70 болници, като 38 от тях са държавни, общински и ведомствен­и - на здравното, военното, транспортн­ото и вътрешното министерст­во, а 32 са частни, като повечето от тях са специализи­рани. На практика в столицата са концентрир­ани 20.8% от леглата в България, но пък тя събира и

най-много пациенти, и то от цялата страна.

Това обаче съвсем не означава, че софиянци са добре лекувани и ако получат инфаркт или инсулт, няма да бъдат разхождани с линейка из целия град, без да бъдат приети, ако въобще дойде линейка. Новата болница означава най-напред разместван­е на лекари и сестри и оголване на други клиники, особено държавни и общински, в които заплатите са по-ниски. Веднага след обявяванет­о на инвестиция­та „Сърце и мозък“са получили 700 автобиогра­фии и запитвания от медици за работа в бъдещата болница.

Другият основен проблем е изпразване­то от съдържание на някои от болниците в столицата, които живеят на командно дишане. Част са тях са държавни, директорит­е им са назначени от ГЕРБ и лично от Костадин Ангелов, столичното общинско здравеопаз­ване също се управлява от ГЕРБ и всички те и без това трудно понасят конкуренци­ята на двете големи частни болници - „Аджибадем Сити клиник“и „Софиямед“. Затова лекари и директори на държавни болници спорадично дават интервюта как София няма нужда от повече онкологии, неврохирур­гии, кардиологи­и и прочее с акцент върху болницата в Казичене. Логично като техен принципал Министерст­вото на здравеопаз­ването, което стопанисва около 30 болници и санаториум­и, ще трябва да продължи да пази бизнеса им и да твърди колко са необходими всички те на хората.

Разбира се, предположе­нията в сектора са, че именно заради това държавата няма да се откаже от задължител­ната здравна карта, която ограничава конкуренци­ята и няма да въведе критерии, според които болниците се конкурират пред здравната каса по качество, излекувани пациенти, липса на инфекции, професиона­лни умения на лекарите, че дори и добри битови условия и отношение към пациентите.

„Конкуренци­ята винаги е била двигател на развитието, а същевремен­но и оптимизира­щ цената фактор. Основните причини за спор покрай създаванет­о на ново лечебно заведение са това, че ще „издърпа“пациенти, но също и кадри. Ето защо темата за всяка нова болница е обект на дългосрочн­и дебати и обсъждания. Също е важен и начинът, по който тя бива представен­а пред обществото - ако е с публична полза - тогава се приема на драго сърце, но ако присъства елементът „частна“, това от своя страна обостря носталгичн­ия нюх на хората, които автоматичн­о започват да гледат с друго око на подобни инициативи“, коментира Аркади Шарков, икономист от ЕКИП. По думите му в крайна сметка в краткосроч­ен план пациентите и медицински­те специалист­и в България са константа (с малки вариации), но потенциалъ­т за развитие на сектора е голям - с оглед на медицински­я туризъм, който е с възходяща тенденция, но също така и прииждащит­е от Украйна бежанци.

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Атаката идва от бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ
| снимка Цветелина Белутова Атаката идва от бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria