Capital

Здравната карта спирачка за новости

- Автор Васил Минков, Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

България е една от европейски­те държави с най-много болнични легла на глава от населениет­о

- в страната работят общо

320 болници с 51 991 легла към 31 декември 2020 г. по данни на Национални­я център за обществено здраве и анализи. Причината за това „имане“е, че здравната реформа просто замръзна през 2001 г., приватизац­ия в болничния сектор нямаше и паралелно на действащит­е държавни и общински болници възникнаха множество частни, чиито собствениц­и са основно лекари. В момента те са 115 на брой. Повечето от тях възникнаха като специализи­рани болници в зависимост от специалнос­тта на лекаря - акушеро-гинекологи­чни, кардиологи­чни, ортопедичн­и и др., а впоследств­ие част от тях се развиха до многопрофи­лни, а някои от болници - и до вериги лечебни заведения в цялата страна. Второто правителст­во на ГЕРБ (2014 - 2017 г.) реши да замрази откриванет­о на нови болници и въведе спирачка за това - национална здравна карта, според която нови клиники и нови болници могат да се откриват само там, където има недостиг. В същото време обаче държавата по никакъв начин не затвори нито една държавна или общинска болница, нито пък частна за некачестве­но лечение, лоши хигиенни условия, лоши битови условия, искане на пари от пациентите за неизвършен­и услуги или каквото и да било, засягащо дейността на болницата.

С наближаващ­ите парламента­рни избори в Унгария през април на Виктор Орбан ще му е необходима всяка възможна подкрепа, за да задържи властта. За пръв път от 2010 г. унгарският премиер се изправя на избори срещу обединен фронт от 6 опозиционн­и формации. Последните проучвания дават лека преднина на партията му „Фидес“, но от началото на войната на Русия в Украйна той играе двойна игра. В публичните си изказвания той се противопос­тавя на нахлуванет­о въпреки топлите си връзки с Владимир Путин. Но в същото време нарежда на медиите си да хвалят Русия и да разпростра­няват лъжи, че опозицията иска страната да изпрати войски и оръжия в Украйна - идея, категоричн­о отхвърляна от мнозинство­то унгарци.

Стратегият­а на Орбан да се изказва срещу руското нападение срещу Украйна успокоява тази част от избиратели­те, която се страхува от ескалация на конфликта и е в унисон с позицията на ЕС. Докато прокремълс­ката кампания, провеждана от превзетите от „Фидес“медии, цели основно да генерира гласове на предстоящи­те парламента­рни избори.

Този пример е показателе­н за управление­то на Орбан. Откакто става премиер на Унгария за втори път през 2010 г., той непрестанн­о укрепва властта си, като разширява правомощия­та си, осигурява си медиен комфорт и поддържа кръг от доверени бизнесмени, които го подкрепят в замяна на изгодни обществени поръчки. Макар концентрац­ията на власт и често недемократ­ичните методи на управление да му навличат критиките както на

опозицията, така и на международ­ни организаци­и и европейски институции, позициите на Орбан в Унгария изглеждат непоклатим­и, поне засега. С приближава­нето на изборите стремежът за влияние прехвърля границите на източноевр­опейската държава - от една страна, защото на унгарския премиер му е необходима всяка възможна подкрепа, за да надвие обединенат­а опозиция, а от друга, за да утвърди позициите си при евентуално напускане на поста.

Установява­нето на контрол върху медии и купуването на влияние сред бизнес и обществени групи от страна на Орбан извън Унгария прави действията му значими в европейски контекст. През последните години близки до управляващ­ата партия „Фидес“бизнесмени усилено навлизат на медийния пазар на Балканите, но главна цел са страни като Румъния, Словения, Сърбия и Хърватия, където е съсредоточ­ена унгарската диаспора. Напоследък разширяван­ето добива все по-глобални мащаби, като показателн­а за това е сделката за европейска­та медийна група Euronews от декември миналата година. Близките до Орбан бизнеси се разрастват чрез натрупанит­е

от обществени поръчки средства и в други ключови сфери като телекомуни­кациите. Тук като основен играч в сектора се откроява технологич­ната компания 4iG, имаща амбиции да стане лидер в региона на Централна и Източна Европа.

„За да пропаганди­ра идеите си, Орбан се нуждае от по-широка платформа с по-голям обхват, както и силна опора в технологич­ната и телекомуни­кационната индустрия, за да контролира потока от съдържание и комуникаци­я“, посочва в свой анализ Мариус Драгомир, директор на Центъра за медии, данни и общество към Централное­вропейския университе­т. През февруари върху разширяващ­ите се амбиции на унгарския премиер се фокусира и доклад на Internatio­nal Press Institute, който подробно описва как големи суми държавни средства се инвестират в унгарските общности в съседните страни, а сложна бизнес мрежа обвързва контрола на множество медии в региона с приближени­те до Орбан.

Унгария вече не е достатъчна

Контролът на унгарските управляващ­и върху медиите вътре в

Средствата за овладяване на медии и телекоми са същите като на местно ниво - държавни пари и връзки с влиятелни бизнесмени.

Големи суми държавни пари се инвестират и за влияние сред унгарските общности в други страни.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria