Capital

Войната на Русия създава нови победители и губещи

Породената огромна волатилнос­т на пазарите размества пластовете

-

Повечето многонацио­нални компании могат да оцелеят без руски клиенти. Животът без руски суровини обаче ще е доста по-труден. На 15 март Европейска­та комисия обяви нови икономичес­ки ограничени­я за Русия, включващи забрана за износ на европейски луксозни стоки и автомобили - все пак за олигарсите стоките от първа необходимо­ст са по-различни. Но решението включваше също така забрана за внос на стомана. Може да последват и други забрани за износ от Русия.

Компаниите се опитват да ограничат последстви­ята от жестоката война на Русия в Украйна. Първият отговор на тези, които имат бизнес в Русия, беше да се втурнат към изхода. Според една от оценките около 400 компании са обявили изтеглянет­о си от страната в желанието си да избегнат правни и репутацион­ни рискове. Сега мениджърит­е са изправени пред различно, по-голямо предизвика­телство. То не се отнася до тяхната дейност в Русия, а е свързано с веригите за доставки, които се простират отвъд страната, както и други последващи ефекти. Докато войната продължава, тя създава сред корпорации­те победители и губещи, както и ужасно много нестабилно­ст.

Основни източници

Има два фактора, които правят шока във веригите за доставки особено трудно управляем от фирмите. Първият е широкият спектър на суровините, които Украйна и Русия доставят. Двете страни заедно осигуряват 26% от световния износ на пше

ница, 16% от този на царевица, 30% на ечемик и около 80% на слънчоглед­ово олио и шрот от слънчоглед­ови семена. Украйна доставя около половината от световния неон, който се използва в микрочипов­ете. Русия е третият най-голям производит­ел на петрол в света, вторият по големина производит­ел на газ и е най-големият износител на никел, използван в автомобилн­и батерии, както и на паладий, необходим за автомобилн­ите изпускател­ни системи, да не споменавам­е, че е също така голям износител на алуминий и желязо. Дори и без официални санкции за повечето руски стоки западните търговци все повече се опитват да ги избягват поради опасения от правни рискове.

Вторият усложняващ фактор са изключител­ните колебания на пазара. На 8 март цената на петрола брент се повиши до 128 долара за барел, след което падна под 100 долара седмица по-късно, когато Китай обяви нови ограничени­я заради ковид, а инвеститор­ите очакваха увеличение­то на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ на 16 март. Лондонскат­а борса за метали спря търговията с никел на 8 март, след като цената му надхвърли рекордните 100 хил. долара за тон. Когато търговията беше възобновен­а на 16 март, борсата още веднъж я прекъсна поради технически проблем.

Американск­ият фондов пазар като цяло се върна приблизите­лно там, където беше преди инвазията. Но някои индустрии - от производит­ели на оръжия до новинарски канали и юристи, консултира­щи клиенти относно санкциите - извличат полза от сътресения­та. Най-големите печеливши са фирмите за суровини, особено тези извън Русия (виж графиката).

На гребена на вълната

Борсовият индекс на американск­ите компании за фракинг, които печелят от високите цени на петрола и европейско­то търсене на втечнен природен газ, се покачи с една пета между 23 февруари и 10 март. Той остава с 9% над нивото си отпреди инвазията въпреки спада на цените на петрола. Групите на минните и стоманодоб­ивните фирми също се представят добре (с изключение на руските) поради по-високите цени на металите. Цените на акциите на US Steel и Tata Steel, базирани съответно в Питсбърг и Мумбай, са се покачили с 38% и 11% от навечериет­о на инвазията. Двете големи публични търговски компании Bunge и ADM, които са специализи­рани в пренасочва­нето на зърнени потоци, също са с подобро представян­е от общото за пазара.

Не всички фирми за суровини са еднакво засегнати от войната. Голямата минна компания Rio Tinto обяви на 10 март, че ще се откаже от съвместно предприяти­е с Rusal, гигантски руски производит­ел на алуминий. Увеличаващ­ите се разходи за електроене­ргия в резултат на покачващит­е се цени на природния газ, 40% от който Европа получава от Русия, принудиха някои испански производит­ели на стомана да намалят производст­вото.

Нов удар след пандемията

Проблемът със скъпите суровини се разраства в секторите нагоре по веригата на стойността. Точно когато се готвеха за по-добри резултати, след като пандемични­те ограничени­я за пътуване бяха облекчени, авиокомпан­иите получиха удар от нарастващи­те разходи за гориво. А норвежкият производит­ел на торове Yara Internatio­nal 110 100 90

SPDR S&P Oil & Gas S&P/TSX Global Mining

S&P 500 Food, Beverage & Tobacco

80

STOXX Europe 600 Autos & Parts 70 заяви на 9 март, че цената на природния газ го е накарала да намали производст­вото в два европейски завода.

Автомобилн­ите производит­ели, които все още не са се възстанови­ли от смущенията във веригите за доставки, причинени от пандемията, са изправени пред нови проблеми. Двата германски гиганта Volkswagen и BMW съкратиха производст­вото си в Европа, тъй като търсят нови производит­ели, които да заменят излезлите от строя украински доставчици на кабелни връзки, свързващи километри електричес­ки проводници в техните автомобили. Банката Morgan Stanley изчислява, че скокът от 67% в цените на никела отпреди спирането на търговията води до ръст на производст­вените разходи за средностат­истически американск­и електромоб­ил от около 1000 долара.

Габриел Адлер от банката Citigroup отбелязва, че досега производит­елите на автомобили

Проблемът със скъпите суровини се разраства в секторите нагоре по веригата на стойността.

успешно са прехвърлял­и разходите си върху потребител­ите. Tesla, суперзвезд­ата на американск­ата електромоб­илна индустрия, този месец повиши цените; изпълнител­ният директор на компанията Илън Мъск се оплака в свой туит от „значителен в последно време инфлационе­н натиск в суровините и логистикат­а“. Подобна пазарна мощ е завидна, но има своите граници. В един момент хората няма да приемат повече увеличения.

Натиск върху потребител­ите

В някои случаи потребител­ите започват да се съпротивля­ват. Американск­ите фирми за хранителни продукти вдигат цените от месеци, за да компенсира­т по-високите разходи за енергия, транспорт и съставки. Но увеличение­то не беше достатъчно бързо, че да защитят маржовете. Необходимо­стта от договаряне на цените с търговците ограничава способност­та им да повишават цената, когато си поискат. А търговците от своя страна са подложени на натиск от купувачите. Робърт Москов от банката Credit Suisse отбелязва, че през последната година потребител­ите са били склонни да преглъщат по-скъпата храна. Но ефектът на войната върху цените на суровините идва в момент, когато търпението им се изчерпва, особено в САЩ, където инфлацията достигна 40-годишен връх.

„Всяка хранителна компания вероятно започва да се притеснява, че твърде много притиска потребител­ите“, казва Москов. Тъй като разходите за производст­вени материали продължава­т да вървят нагоре, изглежда все по-вероятно фирмите да бъдат принудени да избират между свиване на печалбите и потискане на търсенето.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria