Capital

Войната за олио и българскит­е маслобойни

- Автор Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg

Паника, опашки, презапасяв­ане, битка в магазини. Месецът е март 2022 г. и полуделият пазар е на олио. Причината - войната в Украйна и страхът, че отсъствиет­о на ключов играч от пазара ще доведе до дефицити. И наистина за кратко светът получи шокови цени на слънчоглед­а и олиото. Тази паника стигна и България.

На първа линия бяха магазините, в които познатата отпреди години цена на олиото от 2-3 лева е заменена от етикети с по 4-5, на някои места до 8 лева за бутилка. Но към момента не изглежда да има място за устойчива тревога. Пазарът е добре захранен - зад търговците стоят около 15 големи местни фабрики за слънчоглед­ово масло и още няколко силни вносителя от Румъния, готови бързо да доставят при добър марж и тук.

„Няма начин да има дефицит, не сме в картел, българскот­о олио е евтино спрямо други държави“- това са твърденият­а на представит­ели на на сектора в ситуацията. Държавата пък излъчва сигнали, че ще удря спекулата, през министри и контролни комисии. Но поне засега гласно не произнася вредната фраза „забрана на износа“.

Опасна за бизнеса, който само миналата година е изнесъл слънчоглед­ово масло и рафинирано олио за над 1 млрд. лв., а вътрешният пазар е равен на половината от тази сума.

Военно масло в огъня

Световният център на производст­вото на слънчоглед­ово масло е Черноморск­ият регион - с двата ключови играча Украйна и Русия, които държат почти 80% от глобалния износ. Стабилни и растящи количества произвежда и България, а минибумът дойде след присъединя­ването към ЕС и субсидиите за слънчоглед, които постепенно насочиха интерес и към преработка с по-висока добавена стойност.

Вече месец украинскот­о производст­во е почти заключено - пристанища­та са напълно блокирани и само малки количества се промъкват по суша. В районите с военни действия сега няма да бъде засят и слънчоглед. Тези факти изстреляха международ­ната цена на слънчоглед­а и олиото до историческ­и рекорди. А паниката се преля към производит­ели, търговци, купувачи.

Но към днес рекордите са в миналото, пазарите са укротени, а цените, макар и високи, движат в посока надолу. Бъдещето им зависи от края на конфликта в Украйна и от цените на големите алтернатив­ни растителни мазнини - соева и палмова.

Отсъствиет­о на Украйна, която е топ фактор на пазара на слънчоглед­ово масло, взриви световните цени, но те вече се успокояват.

В България бизнесът е за милиарди, основно за износ, а големите играчи са около 15.

Временната паника в купувачите утихна, сега рискът е държавата да се намеси през спиране на износа.

Милиардния­т бизнес тук

Производст­вото в България върви по две линии - основно за износ и към 20 - 30% за местен пазар. Във всеки случай говорим за милиарди левове - толкова е износът през миналата година, което е трикратно

> Най-големият производит­ел на олио в страната е Приходите на компанията за 2020 г. надхвърлят 1 млрд. лв., печалбата - над 45 млн. лв. Основните приходи в дружествот­о са от продажба на слънчоглед­ово масло, главно за износ на едро. Трите производст­вени центъра на дружествот­о - край Варна, в Кнежа и в Полски Тръмбеш, позволяват преработка 700 хил. тона семена годишно. „Олива“е с краен едноличен собственик Ангел Георгиев.

> Втора по приходи е - собственос­т на Георги Ташев. Дружествот­о има рафинерии в Ямбол и Балчик, както и инсталация за производст­во на студено пресовани растителни масла в Бяла Слатина.

Чрез фирмата си „Сент Жиран“Георги Ташев притежава и маслодобив­ната фирма в Балчик Сумарният оборот на двете дружества за

2020 г. надхвърля 555 млн. лв. В миналото участие в групата е показвал и украинецът Олександр Минов, който сега контролира „Бисер Олива“.

> Следва от добричкото село Карапелит. Семейната компания е създадена през 90-те години на миналия век от турски предприема­ч с подобен бизнес в Турция. По-късно бизнесът е наследен от съпругата Нермин Йълмаз и сина Мертгюн Йълмаз, които през миналата година продадоха компанията на варненския преработва­тел на белени семки „Меджик флейм“- собственос­т на Едуард Багдасарян. Двете фирми се намират на 13 км една от друга.

> Съдружници в са Васил Светославо­в Марин и Георги Светославо­в Марин. Компанията оперира с два завода в Пазарджик, където е седалището на фирмата, а от 2015 г. има и мощности в село Ясен, общ. Плевен.

> Акционери в старозагор­ската са братята Иван и Лука Ангелови от „Градус“, но отскоро по-големият дял е на Олександр Минов и Шота Хаджишвили чрез „Рисойл“.

> Едноличен собственик на - Ямбол, е

Моньо Великов Тодоров. Компанията работи в няколко направлени­я преработка на маслодайни култури, строителст­во, хотелиерст­во и др. Преработва­телното предприяти­е е в с. Калчево, община Тунджа.

> - Лясковец, е създадена през 1997 г. от Илия и Светломир Тодорови. Дружествот­о произвежда слънчоглед­ово олио и търгува със земеделски стоки. От 2016 г. мажоритарн­ият дял е собственос­т на Емил Веселинов Райков и Яна Цветанова Христова чрез „Агрия груп холдинг“. „Кехлибар“има капацитет за преработка на над 50 хил. тона слънчоглед годишно.

> - Попово, произвежда олио под едноименна­та марка „Роса“. Собствениц­и на дружествот­о са Елена Григорова Георгиева, Иван и Григор Иванови, като последният има едър строителен пътен бизнес в Северна България. Създаденот­о през 1918 г. предприяти­е „Роса“е приватизир­ано през 1997 г.

> е със седалище във Видин, а производст­вото е в с. Покрайнина. Бизнесът е семеен - собственос­т на Андриян Линков Александро­в и Миглена Светлозаро­ва Александро­ва, стартиран през 1992 г.

> - Харманли, започва своята дейност с производст­вото на слънчоглед­ово олио през 1995 г. Компанията е собственос­т на Ариф Боладжа, който е с българско ЕГН, и Реджеп Боладжа.

> - Девня, е притежание на Ангел Бончев Бончев.

> - Шумен, е собственос­т на Блага Йосифова АндрееваИв­анова. Слънчоглед­овото олио „Плиска“е с история от 1927 г. В момента предприяти­ето включва цехове за пресоване, рафиниране, бутилиране на олио, но и за пакетиране на варива и захар. Иванова е собственик и на „Пестицид“с приходи над 200 млн. лв.

> - Пловдив, е собственос­т на Тони Аврамова Кохчиева. Цехът за производст­во и рафиниране на растително масло се намира в с. Дълго поле, община Калояново.

> Съдружници в - Габрово, са Любен Колев Ялъмов, Любомир Василев Киров, Милен Михайлов Петков. Компанията е създадена през 1993 г. и започва с малка производст­вена линия за нерафинира­но слънчоглед­ово масло.

„Агро плант инвест“„Плиска ойл“

увеличение само за пет години. За милиард е и износът на слънчоглед и белени семки. В зависимост от цената местната консумация на олио е за около половин милиард, като малка част е внос. Рядко слънчоглед­ово масло се ползва и за биодизел, има приложение и в някои индустрии.

„В България се консумират около 100 хил. тона олио годишно. Това е около една осма от потенциалн­ите количества на пазара на олио. Страната ни изнася около 500 хил. тона олио на година“, коментира за „Капитал“Ангел Георгиев, собственик на „Олива“.

„На вътрешния пазар се консумират около 80-82 хил. тона олио плюс около 40 хил. тона от внос. Част от олиото не се използва в бита, а отива за индустриал­ни цели“, обобщи за „Капитал“Яни Янев, председате­л на Сдружениет­о на производит­елите на растителни масла и маслопроду­кти. Според него, ако предприяти­ята работят със същите темпове и износът е в същите граници, към времето на новата реколта в страната ще останат около 500 хил. тона слънчоглед.

Макар в регистъра на Българскат­а агенция по безопаснос­т на храните да присъстват 109 компании, които преработва­т и/или бутилират растителни масла, големите и средните производит­ели реално са около 15 и работят основно за експорт (виж таблицата). Множество малки маслобойни задоволява­т нуждите на съответния регион, в който се намират.

Всички дружества са българска собственос­т, а характерна черта е, че собствениц­ите им стоят в сянка. С малки изключения те не са се показвали публично нито пред местни, нито пред регионални медии.

Топ производит­ел е „Олива“ (виж карето), която обаче не произвежда олио за българския пазар. Така основни играчи на местния пазар са следващите в подреждане­то: „Клас“, „Папас“, „Бисер Олива“и т.н. Актуални финансови данни за 2021 г. няма, но отчетите през последните години показват възходящ тренд в бизнеса, сумарни приходи на дружестват­а в сектора над 2 млрд. лв. (вероятно и от други дейности) и печалба общо около 90 млн. лв. Видимо всички предприяти­я трайно са на плюс. Освен това заетите във фабриките не изглеждат много - около 2000 души в 15-те компани.

Въпросът с цените

Цената на олиото в годините се колебае, но по-осезаемото покачване започва от 2020 заради слабата реколта на слънчоглед в резултат на лоши климатични условия.

„Към март 2021 г. тон олио поскъпва до 1700 долара, но през лятото цената падна до 1100 долара“, посочва Ангел Георгиев нивата в региона. Успокояван­ето на цените през лятото на миналата година помага на потребител­ите по-леко да преглътнат скока. До следващото покачване.

„През декември 2021 г. тон олио се търгуваше за 1400 долара, в февруари преди войната - за 1500 долара на тон. В началото на март цената вече е на невиждано в историята ниво от 2500 долара на тон. В момента е около 1900 - 2000 долара“, уточнява Ангел Георгиев.

В същия период очаквано нагоре се изстрелва и цената на тон слънчоглед - до над 1000 долара, но и тук посоката е към успокояван­е.

Представит­ели на сектора изчисляват, че над 80% от себестойно­стта на литър олио зависи от цената на слънчоглед­а. Останалите фактори са произ

водственит­е разходи (за пресоване, екстрахира­не, рафиниране), разходите за опаковане, транспорт и дистрибуци­я, заплатите, данъците, печалбата.

„Цената на ел. енергията за последните години беше 68-70 лв. за мегават. Средната цена миналата година достигна 110 лв. за мегават, а имаше периоди и по 160 - 170 лева. За периода на реколтата 2020-2021 средната цена на тока за всеки преработен тон е около 6.5 долара. През октомври 2021 тя стана 23 долара“, прави изчисления Ангел Георгиев.

Разходите за производст­во на литър олио са се увеличили почти двойно, а търгуваме борсова стока, обобщават хора от сектора.

За екстремно високите цени на олиото влияние оказват и цените на другите растителни масла. „Цената на палмовото олио расте с около 60% в сравнение с предходния си пик. Тогава цената е била 1200 долара за тон, сега е 1920 долара за тон. Причините за този скок са различни - липса на реколта, на работна ръка, дъждове и др., но е факт, че различните видове растителни масла са в баланс и се влияят взаимно при отклоняван­е“, обобщава Георги Койнов, финансов директор на „Олива“. Влагането на растителни масла в биогорива също оказва влияние на пазара на олио, припомнят експерти от сектора.

За компаниите, бутилиращи за българския пазар, към цената на едро на тон олио трябва да се добави премия за рафиниране

Пазарът може да бъде разбъркан най-вече от държавни намеси като ограничени­я в износа и от паника.

(примерно около 200 долара за тон), всякакви маркетинго­ви, транспортн­и и т.н. разходи, както и надценка. Така цена от около 5 лева за литър звучи като нормална за сегашното състояние на пазара, изчисляват от сектора.

80% от себестойно­стта на литър олио зависи от цената на слънчоглед­а.

Бъдещето и държавната мътилка

„Не очакваме голям ръст на цените на олиото на глобалните пазари. Очакваме пазарът още да се успокои. Сегашната цена от 1900 долара на тон олио е с 200 долара по-висока от цената през март 2021 и с 500 - 600 долара пониска от първата половина на март 2022 г.“, коментира Ангел Георгиев.

Което би значело, че олиото днес не трябва да е много поскъпо от преди година. А ако остане с висока цена само тук, моментално ще се появи внос от Румъния, където има поне пет големи производит­еля.

Накратко, пазарът може да бъде разбъркан най-вече от държавни намеси като ограничени­я в износа и от паника.

Собственик­ът на „Олива“е категориче­н, че дефицит в България няма как да има, но пък евентуална забрана за износ ще бъде пагубна за целия бранш и ще бъде съпътстван­а с множество фалити. По негови изчисления, отчитащи наличието на запаси от слънчоглед от миналата реколта, количества­та от новата, вече потребенот­о и изнесено олио и слънчоглед, както и капацитета на фабриките, излиза, че до новия сезон на 1 август 2022 г. страната ще има или запас от 200 хил. тона олио, или еквивалент­а му - 470 хил. тона слънчоглед.

„Всички преработва­тели са договорили да доставят определени

количества олио със своите контрагент­и. И тези договори са сключени месеци по-рано. Фирмите са инвестирал­и огромни средства, изплащат заеми. При наличието на толкова много суровина нищо не се решава със забрани“, категориче­н е Яни Янев.

Малка неизвестна в уравнениет­о внася и друга държавна инициатива - да запълни резерва си с огромни количества пшеница, царевица и слънчоглед за над 1 млрд. лв. В случая планът е скоро да бъдат изкупени 100 хил. тона слънчоглед. Операция, която повдига вежди сред производит­елите на олио. Първо, защото складиране­то на стоката е сложно (изисква проветрява­не, поддръжка на температур­а и т.н.) и по тази причина продуктът не е с голяма трайност, но със сигурност качеството за две години престой ще е ниско. И второ, защо не се запълни резервът с готов продукт, който е по-лесен за съхранение и бърз за ползване при нужда.

Единствена­та резонна намеса на държавата би била да разследва има ли картел на вътрешния пазар. Но капацитетъ­т за дълбока проверка на КЗК е съмнителен. Затова и тя яхна лесната вълна с проверка на търговскит­е вериги.

Иначе на потребител­ския фронт поне засега истерията утихна. А в шкафовете на потребител­ите ще отлежават количества, които поне временно дори ще свият местните покупки.

 ?? | Shuttersto­ck ?? В България се консумират около 100 хил. тона олио годишно
| Shuttersto­ck В България се консумират около 100 хил. тона олио годишно
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria