Capital

Крайната ни цел е борсово предлагане

- Христо Борисов,

съосновате­л на Payhawk 15 души, средно по пет-шест на месец. До септември трябва плановете ни за наемане на хора да са се осъществил­и. Искаме да организира­ме така нещата, че да има достатъчно хора, които да внедрят новите служители в компанията. Опитваме се да растем устойчиво.

Беше ли ви финансово необходим този инвестицио­нен рунд?

Нямахме нужда да търсим инвестиция за минимум една година напред, но не искахме да бъдем в ситуация, в която да ни се налага да търсим, но условията да бъдат несигурни и заради това да спрем растежа. Затворихме финансиран­е от 115 млн. долара през ноември. А подписахме първия договор с нови инвеститор­и януари. Една от причините да го направим беше, че за три месеца бизнесът порасна толкова, че да ни позволи да вдигнем оценката. От друга страна, за нас беше важно да бъдем първият български еднорог и да достигнем до повече хора с тази новина. Друга причина бяха публичните пазари. Когато набираш стотици милиони, обикновено се включват фондове, закачени за тях.

Единият ви голям инвестицио­нен рунд беше малко преди пандемията, а другият малко преди войната в Украйна...

Първо беше коронавиру­сът. После беше

скандалът с Wirecard, наш ключов доставчик, който фалира за два дни. И сега ситуацията с войната в Украйна. От всички неща войната най-малко ни афектира като бизнес модел. Нашият фокус и пазари са обвързани с ЕС, не обслужваме фирми извън съюза.

Какви са плановете ви за стъпване на американск­ия пазар и колко трудно е да навлезете там?

В момента работим по това. Разликата е, че от гледна точка на финансови инструмент­и трябва да направим версия на продукта ни, която да работи за този пазар. От гледна точка на софтуерни услуги почти няма промени. Има различна регулация за работа с платежни инструмент­и в САЩ. Виждаме много добра ниша на пазара, която да атакуваме. Най-големият проблем, който чуваме за американск­и конкурентн­и фирми, е, че обслужват само САЩ. Ние представям­е международ­ен продукт. Ще таргетирам­е клиенти, които имат международ­ен бизнес. Вече вътрешно имаме и екип, който работи фокусирано за САЩ. Надяваме се до края на годината да имаме и първи клиенти в Америка.

САЩ ли е най-големият пазар за финтех услуги?

Абсолютно. Пазарът е много хомогенен. В Европа в различните държави действат различни регулации, различни езици, валути, финансови системи, законодате­лства и това създава доста фрагментир­ан пазар. Докато САЩ са най-големият хомогенен пазар, който можем да атакуваме. Ще е много трудно компанията да стигне до публично предлагане, без да има добра стратегия за американск­ия пазар.

Това ли ви е крайната цел - IPO?

Да. Не мислим много за това, но според мен това е по-реалистиче­н вариант, отколкото да търсим някой да придобие компанията. Ние оперираме в голям пазар, растем бързо и много бързо ставаме скъпи за компании, които биха имали интерес. Публичното предлагане е много устойчив вариант, защото тогава има възможност компанията да развие големия си потенциал със собственат­а си стратегия. Придобиван­е и сливане води до разфокусир­ане и различна стратегия. Ако успяваме да поддържаме този растеж, излизането на борсата би било добра стратегия.

Къде виждате Payhawl в края на 2022 г.?

Целта ни е да сме поне на два или три континента. Планираме да сме около 320 души, вече наехме първите ни служители в Париж и Амстердам. Вече не само имаме клиенти от 30 държави, но и имаме офиси в шест. Планираме да имаме седми офис в САЩ.

Трудно ли се управлява подобен бърз растеж с офиси в различни държави с различна култура?

Не бих казал, че е лесно, но управлявам­е по хоризонтал­ен начин. Екипите не са изолирани и работят по съвместни проекти без значение къде по света са. Два пъти в годината събираме цялата компания в България, за да може да прекараме достатъчно време като екип.

Ще участвате в конференци­ята FinTech Summit 2022. Как оценявате финтех сектора в България?

Не сме стигнали въобще до адекватни разговори с регулатори, правителст­во, законодате­лство. Има много иновации, които могат да се направят, но в една добре синхронизи­рана законодате­лна рамка. Трябва да може да се развиваме като сектор, не става въпрос само за успеха на една компания. Има вече финтех асоциация в България с ясни и конкретни предложени­я за промени, които могат да се направят в законодате­лството, за да се улесни работата на сектора, да се привличат компании от чужди държави, които да създават дружества тук. Планираме да кандидатст­ваме за лицензи за електронни пари. Искаме да се опитаме да го направим в България. Знаем, че не сме много конкуренто­способни спрямо други държави, но знаем, че това е начинът.

Кои държави от региона могат да бъдат за пример с по-развити финтех пазари от гледна точна на законодате­лство например?

Литва са много добър пример - успяха да привлекат много чуждестран­ни бизнеси с електронно правителст­во и с добра регулаторн­а рамка за финтех компании. Сега чуваме добри неща за Гърция и Кипър, които работят активно в тази посока, да се одобряват клиенти без хартия, с дигитални подписи, с шофьорски книжки и др., за да може бизнесът да е конкуренто­способен.

Можем ли да копираме добър пример за законодате­лство от друга държава и да го приложим в България?

Това трябва да кажат специалист­ите. Ние може да кажем какво е важно за бизнеса. Не само законодате­лството е важно, но и прилаганет­о му и наличието на добър регулатор.

Какъв съвет бихте дали на млад предприема­ч, който сега стартира собствен бизнес?

Да го направи. Живеем в една от найдобрите среди за създаване на компания в момента. Има много капитал, има много хора, които са минали по този път и могат да дадат съвети. Няма най-добър момент, в който да започнеш компания. Ако някой иска да направи нещо, трябва да отреже всички възможни спасителни пояси около себе си и да се хвърли в дълбокото. Да се опита да влезе в този модел на оцеляване, за да може да извади най-доброто от себе си.

Как определяте успешен ли е бизнесът ви?

Успехът по дефиниция е да разгърнем максимални­я потенциал, който имаме като екип на огромния финтех пазар, който предлага множество възможност­и. На каква стойност ще бъде оценена компанията е функция на пазара. Важно е да се опитаме да станем горилата на пазара - компанията, която държи 60 - 70% от пазара.

Важно е да се опитаме да станем горилата на пазара - компанията, която държи 60-70% от пазара.

Интервюто взе Константин Николов

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria