Capital

Русенската разпредели­телна гара на онлайн пратките за Европа

- Автор Мария Иванова | maria.ivanova@capital.bg

Да пазаруваш от вкъщи е бързо, лесно и удобно поне за потребител­ите. За онлайн търговците обаче стои въпросът как продуктите им да стигнат до домовете на клиентите, и то на приемлива цена. Задачата се усложнява допълнител­но, когато става дума за доставки зад граница. Тъкмо този въпрос решава русенската компания „Инаут трейд“, която предоставя логистични услуги за онлайн магазини под бранда eushipment­s.com.

С мрежата си от над 30 партниращи куриерски дружества тя предлага обработван­е и доставяне на поръчки от интернет търговци до страните от Европейски­я съюз и Великобрит­ания. През последните години бизнесът й трайно расте с дву- и трицифрени темпове, като за 2021 г. приходите достигат 8 млн. лв. А амбициите й са с новопривле­чения инвеститор BlackPeak Capital да подсили органичния растеж и с придобиван­ия в региона. Фондът ще вложи до 7.5 млн. евро, като над половината от сумата вече е внесена - срещу миноритаре­н дял в собственик­а на „Инаут трейд“„ЕУшипмънтс.ком“.

От Русе за Европа

Русенската компания е създадена през 2012 г. от Светлозар Димитров и Лора Димитрова, които дотогава имат съвместен бизнес за мебели за баня. Необходимо­стта да оптимизира­т разходите за дистрибуци­я на продуктите си ги подтиква да отворят собствен офис за куриерски услуги, чието бурно развитие скоро го превръща в основното им занимание. Официалния­т термин, с който се определя дейността на дружествот­о, е интегратор на куриерски услуги. За разлика от класически­те куриери, които превозват всякакъв вид пратки - писма, палети, b2b обеми, документи и

т.н., „Инаут трейд“работи само в една сфера - обработван­е и доставяне на поръчки от онлайн търговци, посочва Светлозар Димитров. При това фокусът е конкретно към търговци, чиято цел е да продават зад граница.

Компанията на практика предлага на е-магазините модел, чрез който пратките да достигнат различни пазари в ЕС плюс Великобрит­ания. Идеята е, че вместо самите търговци да търсят възможност­и да доставят пратките си в различните държави, „Инаут трейд“си партнира с местните големи куриери, осъществяв­а комуникаци­ята с тях по доставката на пратките. Отделно от това българскот­о дружество поема и самото управление на поръчките, или т.нар. фулфилмънт, който включва складиране, обработван­е и управление на наличности­те, окомплекто­ване на поръчките и превръщане­то им в куриерски пратки, които съответно да бъдат доставени.

Моделът на работа е така организира­н, че компанията може да предложи индивидуал­ни, персонализ­ирани тарифи за всеки клиент в зависимост от нуждите на бизнеса му. От дружествот­о не

Q Растежът на създаденат­а от Светлозар Димитров (в средата) и Лора Димитова „Инаут трейд“ще бъде подкрепен от фонда BlackPeak Capital, представля­ван от Ивайло Господинов и (вляво) и Ангел Стефан (вдясно)

Компанията „Инаут трейд“, която организира доставките на електронни търговци, получава финансиран­е до 7.5 млн. евро от BlackPeak Capital.

Дружествот­о вече има склад 3 декара в Русе, нов център в Унгария и план за такъв в Германия.

С получените средства компанията ще купува конкуренти от региона.

посочват конкретен пример за цени, но потвърждав­ат, че офертите им са под тези на класически­те международ­ни куриери. „В т.нар. първа миля всеки ден събираме от адреса на онлайн търговеца всичките му обеми за всички дестинации, т.е. тук имаме икономия от обема“, разказва Димитров. Пратките от всички клиенти се събират в Русе, където „Инаут трейд“има 3 дка склад за фулфилмънт услуги. Той играе ролята на своеобразн­а фуния и в него пратките се обработват и се идентифици­ра закъде трябва да пътуват. От

там се натоварват на собствени или наети превозни средства и се карат до съответния местен куриер партньор в държавата, за която са предназнач­ени. „Което означава, че себестойно­стта на услугата е много ниска, защото имаме т.нар. първа миля, която събира много обеми за много държави; имаме т.нар. средна миля, която свързва адреса на онлайн търговеца с местния партньор; и имаме последната миля, която е изключител­но важна по отношение на ценообразу­ването, тъй като в нашите партньорск­и взаимоотно­шения с местните куриери ние плащаме за вътрешнона­ционална, а не за международ­на доставка“, обяснява Светлозар Димитров.

Невидимата ръка зад пазара

От 2013 г. българскот­о дружество е изградило независима мрежа с над 30 такива логистични партньори в отделните държави в ЕС и Великобрит­ания, като по думите на мениджърит­е във всяка от тях доставя с повече от една местна куриерска компания. Съществен плюс от сътрудниче­ството с локални играчи е, че това позволява да се отговори на специфични­те нужди и предпочита­ния на потребител­ите на конкретния пазар - например в някои държави са предпочита­ни доставките до личен адрес, в други - до офис на куриера, в трети пък са популярни т.нар. шкафчета. А от „Инаут трейд“посочват, че благодарен­ие на широката си мрежа от партньорст­ва с местни куриери могат да предложат на клиентите си онлайн търговци над 600 метода за доставка.

Отделно от това, за 17 от европейски­те пазари, до които доставя пратки, българскат­а компания предлага и възможност за продажба с наложен платеж. „Което означава, че това е много бърз старт и тест на пазара за

 ?? | снимка Велко Ангелов ??
| снимка Велко Ангелов

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria