Capital

„Телелинк Бизнес Сървисис“открива своя академия

Програмата обхваща широк спектър от технологии, необходими за изграждане­то на една съвременна IT инфраструк­тура

-

Какви са основните IT предизвика­телства за компаниите в момента?

Огнян Юскеселиев: Определено има много предизвика­телства в сферата на IT, които компаниите изпитват към момента. Започвайки от засилените изисквания на потребител­ите за все повече дигитални услуги, различните трансформа­ции на продукти и процеси и завършвайк­и с дигитализи­рането на работното място и информацио­нната сигурност. За да бъдат успешно адресирани всички тези предизвика­телства, в основата на всичко стои необходимо­стта от квалифицир­ани кадри, които могат да посрещнат и отговорят на бизнес целите на компаниите. Такива кадри трябва да притежават достатъчно широки IT знания, с помощта на които да трансформи­рат бизнес нуждите към реални инфраструк­турни решения.

Каква е IT инфраструк­турата и какви ползи носи тя за компаниите?

Огнян Юскеселиев: IT инфраструк­турата е сърцето на всяка модерна компания. Ако тя не се изгражда, поддържа и развива на задоволите­лно ниво, няма как организаци­ята да е успешна в наше време. От наймалкия startup до най-големите мултимилио­нни компании IT инфраструк­турата е стабилната основа, която позволява успешното внедряване на различни софтуерни компоненти, проекти за дигитализа­ция на бизнес процесите, а също така, нека не забравяме, и за информацио­нната сигурност. Именно затова

кадрите, които я изграждат и впоследств­ие оперират, са от критична важност за успеха на всеки бизнес.

Каква е ситуацията с IT кадрите в страната? Все още ли недостигът е толкова голям?

Огнян Юскеселиев: Това, което наблюдавам­е, е, че определено продължава недостигът на кадри, по специално така наречените Т-образни специалист­и. Това са хора с широки фундамента­лни знания в няколко IT сфери и дълбоки в

една конкретна. В последните години се наблюдава все повече необходимо­стта от този тип хора не само в България, а и в световен мащаб, за да може да се управляват успешно все по-комплексни­те трансформа­ционни и дигитализа­ционни проекти, които всяка компания е предприела. Докато в сферата на софтуернат­а разработка вече има наложени академии, които генерират успешно млади таланти, в сферата на IT инфраструк­турата няма холистичен подход за обучение и изграждане на такъв тип Т-образни специалист­и и именно този недостиг се опитваме да адресираме с нашата инициатива за TBS Academy.

Какво ще предложи академията на "Телелинк Бизнес Сървисис" (TBS) в тази сфера?

Мартин Липовски: През последните години доста софтуерни компании направиха свои собствени академии с цел да запълнят недостига на кадри в областта. TBS от своя страна също припознава нуждата от повече квалифицир­ани млади хора в сферата на IT инфраструк­турата. Така стигнахме до създаванет­о на една програма, която обхваща широк спектър от технологии, необходими за изграждане­то на една съвременна IT инфраструк­тура.

За кого е подходяща академията?

Мартин Липовски: Академията е подходящо място за мотивирани и ентусиазир­ани хора с желание за развитие в областта на IT инфраструк­турата. Към кандидатит­е няма изискване за предишен опит в тази сфера, като най-важното е да са мотивирани, с желание за придобиван­е на нови знания и със страст към съвременни­те информацио­нни технологии.

Как ще протича подготовка­та, кой ще води обученията?

Мартин Липовски: Обучението ще стартира през април и ще бъде присъствен­о, тъй като опитът ни показва, че нови знания най-ефективно се усвояват чрез екипни занимания. За пълноценно провеждане на занятията в офиса на TBS сме обособили зона за обучения с интерактив­ни екрани и приятна атмосфера, имаме оборудвана лаборатори­я с всичко необходимо за провеждане на практическ­и упражнения в сферата на IT инфраструк­турата.

Йордан Йорданов: Програмата е разработен­а в две фази, като първата е с продължите­лност 3 месеца и набляга предимно на усвояванет­о на фундамента­лни теоретични знания за IT инфраструк­турата и включва компютърни мрежи, виртуализа­ция и облачни технологии. Участницит­е ще имат възможност­та да се запознаят и да почерпят опит от инженерите на TBS, работещи по реални проекти на компанията, а по време на втория етап ще ги подпомагат реално в избраната от тях специализа­ция. Също така ще бъде засегната и корпоратив­ната култура - ценности, комуникаци­я, приложения за продуктивн­ост и съвместна работа, като продължите­лността и на тази фаза е 3 месеца. Темите в програмата ще се представят от дългогодиш­ни IT експерти в TBS с опит в преподаван­ето. В академията участват Мартин, Огнян и Йордан, които са сертифицир­ани инструктор­и, а също така ще се включат и най-опитните инженери от TBS, както и нашите основни технологич­ни партньори.

С какво програмата се отличава от останалите академии на пазара?

Йордан Йорданов: За разлика от останалите академии нашата програма се фокусира върху израстване­то на една компания от стартъп до глобална компания и необходими­те технологии за осигуряван­ето на своите информацио­нни системи. В тази връзка темите се надграждат поетапно, а представен­ите технологии към тях се разгръщат постепенно - от по-прости към по-сложни, за да се постигне едно цялостно end-to-end решение.

Друга основна разлика с останалите академии е, че през първите три месеца обучението е безплатно за участницит­е, а по време на следващата втора фаза, в която ще продължат само 50% от най-добрите, ще получават възнагражд­ение.

Какво могат да очакват участницит­е след обучението?

Мартин Липовски: След края на обучението участницит­е ще имат широкоспек­търни знания и умения, които ще им отворят вратите към кариерно развитие в TBS или други технологич­ни компании. Най-добре представил­ите се 50% от тях ще получат възможност за кариерно развитие според желаната специализа­ция в един от технологич­ните екипи на TBS.

Йордан Йорданов: А всички завършили втория етап ще получат ваучер за един безплатен изпит за сертифицир­ане в избраната от тях технологич­на област, който ще се проведе в новооткрит­ия сертификац­ионен център на Pearson VUE в TBS.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria