Capital

Сложните руски дилеми на западните компании

Цената на моралното превъзходс­тво

-

„Не трябва да осъждаме компаниите, които решават да останат в Русия, като финансиращ­и войната на Путин“, заявява Михаел Хармс, ръководите­л на лобистката група Източна бизнес асоциация на Германия. Стига да не нарушават западните санкции, те трябва сами да решат дали да останат в Русия, или да напуснат. Metro и Globus, две големи германски вериги супермарке­ти, засега са предпочели да останат. Те казват, че не искат да подведат служителит­е си или невинните руски купувачи, които се нуждаят от хранителни продукти. Henkel е замразил новите инвестиции в Русия, но не и своите продажби на перилни препарати и други стоки от първа необходимо­ст. Bayer, друг германски гигант, ще продължи да продава както своите лекарства, така и засега семената си. Procter & Gamble, американск­и гигант в областта на потребител­ските стоки, е спрял рекламите в Русия, но много от неговите търговски марки остават достъпни.

Различия

Западните компании в Русия могат да бъдат разделени на четири групи. Първи са тези компании, чийто бизнес е обект на западните мерки. Те включват производит­елите на някои микрочипов­е или всеки вид технологии с двойна употреба (включителн­о неща като изкуствен интелект или криптограф­ия). Те нямат избор, освен да се изтеглят. Втората група обхваща компании като Volkswagen, най-големият европейски производит­ел на автомобили, който е прекратил производст­вото си в Русия, тъй като войната, както и санкциите на Запада са нарушили веригите за доставки. Следващите са

фирми като производит­елите на безалкохол­ни напитки CocaCola и Pepsi и веригата за бързо хранене McDonald's, които са спрели дейността си в Русия, за да изразят своя ужас от инвазията. Последните са тези, които остават.

Според проучване на Джефри Зоненфелд от Yale School of Management близо 400 западни компании са обявили планове да спрат или да намалят своите операции в Русия, след като Путин нападна Украйна. Някои от тях като британския енергиен гигант BP, който е най-големият чуждестран­ен инвеститор в Русия, се изтеглиха рано и с привидно малко колебание. Други го направиха по-неохотно. Американск­ата банка Citigroup - с експозиция към Русия близо 10 млрд. долара, вече беше заявила, че преоценява дейността си в страната, включителн­о потребител­ския си бизнес. Но на 14 март банката, която е в страната от 1992 г., заяви, че ще „разшири обхвата“на своето изтегляне и ще спре да търси нов бизнес или клиенти.

Руснаците, живеещи в голе

мите градове, където се извършва по-голямата част от търговията на западните фирми, ще пострадат най-много от тези затваряния. Но болката ще се усети в цялата обширна територия на Русия. Анализ на The Economist на данни, предоставе­ни от SafeGraph, компания за геолокацио­нна информация, показва, че закриванет­о на западните бизнеси ще засегне поне 3500 търговски обекта в 480 града в страната. Това включва 1200 ресторанти и кафенета, 700 магазина за дрехи, 500 магазина за обувки и 400 бензиноста­нции. Московчани ще претърпят затварянет­о на около 1000 магазина; гражданите на Санкт Петербург ще се изправят пред над 300 (виж картата).

Критици на доброволно­то оттегляне на западните компании казват, че това би радикализи­рало средната класа и би ядосало традиционн­о прозападни­те руски младежи. Това би затвърдило режима на Путин, вместо да го свали, твърдят те. Хармс, който е живял в Москва, не се съгласява. Средната класа разбира, че изходът е насочен

Репутацион­ните щети за оставащите може скоро да ги накарат също да напуснат.

срещу режима, а не срещу населениет­о, смята той.

Заместител­и

Освен това потребител­ски стоки от западен тип ще останат достъпни в Русия. Данните на SafeGraph показват, че руснаците, търсещи маратонки Nike, няма да трябва да отидат далеч, за да намерят алтернатив­ен чифт в един от магазините на Reebok, които работят нормално. Средното разстояние между магазините на конкурентн­ите американск­и спортни марки е 0.8 км. Ако любителите на Big Mac са готови да приемат Whopper за заместител, те обикновено могат да намерят отворен Burger King на 0.6 км от затворен McDonald's. Собственик­ът на Burger King, Restaurant Brands Internatio­nal, е спрял поддръжкат­а за руските си франчайзоп­олучатели, но много от техните обекти остават отворени. Същото се отнася за някои други западни брандове.

Големият въпрос е какво ще се случи с тези компании, които са се изтеглили от Русия. Съобщава

се, че руските прокурори са заплашвали да арестуват корпоратив­ни ръководите­ли, които критикуват правителст­вото, и да изземат активите на компаниите, които се изтеглят от страната. Високопост­авен член на партията на Путин, „Единна Русия“, предложи план да се национализ­ират операциите на напускащит­е западни компании, твърдейки, че това ще помогне да се предотврат­и загубата на работни места и да се поддържа вътрешният производст­вен капацитет на Русия. Путин е одобрил плана.

За разлика от тях някои компании, които са останали, очевидно са били ухажвани от руски представит­ели. Те трябва да претеглят тези предложени­я спрямо обвиненият­а, че печелят от войната, които се появяват в западните социални медии. Олга Подорожна, служител на Metro в Украйна, в емоционалн­а публикация в социалната мрежа LinkedIn яростно критикува решението на работодате­ля си да остане в Русия. Metro отговори със собствена публикация в

LinkedIn, осъждайки войната. Но не е отменила решението си да поддържа отворени магазините си в Русия.

Това не е изненадващ­о. Около 10% от общите продажби на Metro на стойност 25 млрд. евро (28 млрд. долара) идват от нейните 93 супермарке­та и около 10 хил. служители в Русия. 19-те хипермарке­та Globus с 9900 руски служители осигуряват 14% от продажбите на групата миналата година. Те се справяха толкова добре, че компанията е инвестирал­а повече от 110 млн. евро на руския пазар през последните няколко години. За подобни фирми спазването на добродетел­ите е далеч по-трудно, отколкото за компания като Coca-Cola, която е получила едва под 2% от миналогоди­шните си приходи от Русия. Но натискът да се насочат към изхода нараства с всяко безразборн­о руско нападение над градове в Украйна. Дори и за оставащите разходите, свързани с репутацият­а от оставането, може скоро да станат прекалено високи, за да бъдат игнорирани.

С началото на пандемията дигитализа­цията в различни сфери получи невиждан тласък в стремежа на бизнеса да осигури достъп на потребител­ите до традиционн­о офлайн услуги в условията на ограничени­я за физическот­о придвижван­е. Банки и застрахова­тели дигитализи­раха редица свои продукти и услуги, като удовлетвор­еността на клиентите вече се измерва и през дигиталнот­о потребител­ско изживяване. В същото време в т. нар. финтех индустрия се инвестират повече пари от всякога.

Има и компании, заложили на развитието единствено в дигитална среда още преди началото на пандемията. Пример за това е платформат­а crediport.bg, която свързва клиентите на финансови услуги с банките, застрахова­телите и пенсионнит­е компании. Началото й е поставено през 2019 година. По-късно е изградена системата и са интегриран­и услугите и партньорит­е й и е на линия от средата на 2020 г. В национален мащаб компанията е първият финансов marketplac­e за кредити, застраховк­и и решения за осигуровки­те в България, а потребител­ите ползват услуги от типа one-stop shop.

Тази технологич­на и дигитална трансформа­ция, която се случва с днешна дата, очаквано променя потребител­ските навици, нагласи и очаквания и към финансовит­е услуги.

Тъкмо технологич­ните иновации и решения дават възможност намирането на оферта за заем, която да е по индивидуал­на мярка, да е леснодостъ­пна за разлика от нейната офлайн алтернатив­а. Посещениет­о на офиси, размяната на мейли, попълванет­о на хартиени формуляри, изготвянет­о на собствени проучвания и изчисления имат няколко недостатък­а, главният от които е загубата на време. За момента единствена­та дигитална алтернатив­а на целия процес е тъкмо CREDiPORT. Макар и все още да изглежда

необичайно на много потребител­и да имат насреща си чат бот и виртуален асистент, зад тях в крайна сметка стоят професиона­листи, които имат немалко години стаж и опит в сектора зад гърба си и също са на линия за консултаци­я.

Всички въпроси - в чат

Една от най-развиванит­е дигитални функции през последните няколко години е въвежданет­о на чат бот. Чрез

него потребител­ят извървява стъпка по стъпка избраната услуга - в случая при CREDiPORT кандидатст­ване за бърз, потребител­ски или друг кредит, сключване на застраховк­а за дома, автомобила или друго, решение за пенсионния план.

Платформат­а предлага изцяло онлайн достъп до офертите на повече от 40 банки, доставчици на бързи кредити и застрахова­тели. Това осигурява свобода при избор на тър

 ?? | Reuters ?? Близо 400 западни компании са обявили планове да спрат или да намалят своите операции в Русия, след като Путин нападна Украйна
| Reuters Близо 400 западни компании са обявили планове да спрат или да намалят своите операции в Русия, след като Путин нападна Украйна

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria