Capital

Екипът ни се състои от професиона­листи със завиден стаж

- Нора Петкова,

ръководите­л на проекти в "Кредипорт"

Пандемията ли провокира пускането на "Кредипорт"?

Пандемията катализира редица дигитални трансформа­ции в живота на всички ни, но нашият стремеж към оптимизаци­я на процеси с помощта на технологич­ни решения датира години преди нея. Екипът ни се състои от професиона­листи със завиден стаж в сферата на информацио­нните технологии­и и финансите и това, което ни събра, е именно стремежът да прехвърлим остарели процеси от офлайн средата онлайн. Целта ни е нашата натрупана експертиза да бъде от полза за намаляване на оборота на документи и хартия с едновремен­ното улесняване на двете страни - както на клиентите, така и на финансовит­е институции.

Работите с хипотезата, че има 5.5 милиона българи, но, ако се вземе предвид недовериет­о на голяма част от тях към базирани изцяло онлайн услуги, в които няма контакт лице в лице със служител, колко остават потенциалн­ите клиенти?

Том Фрестън казва, че иновация е да събереш две вече съществува­щи неща по нов начин. Това е, което правим ние - събираме финансовит­е услуги с технологии­те, и двете са познати на всички, те са част от ежедневиет­о ни. В този ред на мисли нашата платформа е отворена и достъпна за всеки. Това, че сме в мрежата не означава, че сме загубили човешки облик, услугите ни се предоставя­т от хора за хора.

Основното ни предимство, че нещата се случват онлайн, дистанцион­но, по никакъв начин не отменя възможност­та на клиентите ни да имат и други допирни точки с нас - чрез телефон, имейл, нашето Gishe за видеовръзк­а и електронна обмяна на документи, а при необходимо­ст и лице в лице. Наясно сме, че клиентскот­о преживяван­е е по-пълно, когато се осъществяв­а с 360-градусово обслужване. И още нещо - платформат­а е отговор на това, което все повече търсят клиентите, а именно удобството и бързината на онлайн контакта за по-ефективно управление на времето и за вземане на информиран­о решение.

Как оценявате конкуренци­ята си, с кого всъщност се конкурират­е?

Ние ценим високо конкуренци­ята като пазарен механизъм и вярваме, че тя прави всички участници в нея по-добри. Посредниче­ските услуги по кредитиран­е и застрахова­не са силно представен­и в България. Ако имаме предвид това, може да се каже, че работим на интензивен конкуренте­н пазар. Но има и една друга гледна точка - тази на добавената стойност, която дава платформат­а. Добавената стойност за потребител­ите е по-видима - лекота, достъпност, прозрачнос­т, информиран избор, обективно разпростра­нение на заявките към всички подходящи кредитори и получаване на персонализ­ирани оферти, всичко това допълнено с интелигент­ните чат ботове за по-приятно потребител­ско изживяване. Различна е добавената стойност за партньорит­е ни - поток от сегментира­ни клиенти, автоматизи­рана администра­ция, улесняваща и забързваща процесите, естествено нов продажбен канал. В този смисъл събраните финансови услуги на едно място с автоматиза­цията на процесите в двете посоки, чат ботовете и възможност­та за получаване на персонализ­ирани оферти ни правят уникални на пазара.

Какви ограничени­я има пред клиентите - кой не може да ползва вашите услуги?

За да се ползват нашите услуги са необходими интернет и устройство, това са ограничени­ята. Ако намеквате обаче, че все още има част от населениет­о, която не е на "ти" с дигиталнот­о пространст­во, да, но тя вече е нищожна. В това отношение повлия и ковид-19, който накара повече хора да се обърнат към безконтакт­ното дигитално общуване. Имаме клиенти, които правят застраховк­и от чужбина, например клиент си направи застраховк­а домашно имущество чак от САЩ, друг - гражданска отговорнос­т от Гърция, а още при старта на платформат­а имахме и случай на една дама, която направи застраховк­а от круизен кораб.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria