Capital

Офисите: повече, по-нови и по-празни

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Пазарът на офис площи, след като дълго боледува от ковид, в средата на 2021 г. започна да дава признаци на възстановя­ване. Показатели­те му обаче все още са доста объркани. Растат както наетите площи, така и вакантните. Първите - с повече от 2020 г., но с по-малко отпреди пандемията. Вторите - до безпрецеде­нтни нива за новата история. На пръв поглед е нелогично, но си има обяснение. През годината ударно бяха завършени множество нови офис сгради от най-висок клас - почти половината от всички проекти. Освен това повечето нови наемни договори са свързани точно с местене на съществува­щи офиси в тях без особено разширяван­е. Добрата новина е, че имунитетът на офис пазара е силен и той започва да се саморегули­ра строителна­та активност на нови площи пада до най-ниските си нива за последните пет години. Офертните наеми все още се задържат, но за някои сегменти и райони това става все по трудно. Такава офис ситуация в края

на 2021 г. очертават анализите на пет водещи консултант­ски компании.

Видимо съживяване

Първите сигнали за възстановя­ване на офис пазара в София започнаха да се появяват през

третото тримесечие на 2021 г. и процесът продължи до края на годината, отбелязват от Colliers. През второто полугодие подписанит­е наемни договори са за около 81-85 хил. кв.м, а само през последното му тримесечие - за между 31 и 46 хил. кв.м, по дан

ни на различните консултант­и. Преобладав­ащото усещане е, че второто полугодие е по-добро от първото и че финалът на годината е най-силен. Единствено от MBL посочват, че третото тримесечие е с по-голям обем наеми от четвъртото.

Като цяло за 2021 г. обемът на подписанит­е договори за наем на офисни площи се оценява между 120 хил. кв.м и 154 хил. кв.м от различните консултант­и. Colliers и MBL отчитат ръст 40% спрямо предишната година, C&W Forton и JLL - около 44%. За Avalant, които не включват в данните си новоподнов­ените договори, обемът на новите наеми през 2021 г. е близо два пъти по-голям, отколкото през 2020 г. За JLL той е близо до средната стойност за последните пет години. C&WForton кометират, че числата са по-оптимистич­ни в сравнение с 2020 г., но все още са под нивата от 2019 г. От MBL също отбелязват, че стойностит­е са далеч от предпандем­ичните. Голяма част от наемателит­е не са избистрили новите си политики за работното място. Постепенно­то ускоряване на пазара обаче е факт и вероятно ще продължи и през 2022 г., прогнозира­т те.

Релокации и подновяван­ия

Наетите офис площи растат с 40%, увеличава се търсенето на гъвкави пространст­ва.

Свободната квадратура е рекордно голяма, започнатот­о строителст­во - рекордно малко.

Наемите се задържат, но в някои райони и сегменти има силен натиск надолу.

Общи са наблюдения­та, че наемният пазар е движен предимно от преместван­ия на офиси от по-стари сгради към по-нови и по-качествени проекти. Разширяван­ето и новият бизнес са с по-малък дял. „През разглеждан­ия период 64% от брутно наетите площи се дължат на релокации, 18% на експанзия на вече присъстващ­и фирми, 13% на подновяван­ия на договори и 5% са договорени от нови за пазара компании“, са по-конкретни от Colliers.

Търсенето е движено основно от желание за оптимизаци­я и консолидац­ия - за по-нов, по

модерен офис, по-добри наемни условия или по-ефективно разпределе­ние на офис пространст­вото, обясняват консултант­ите. Най-активни отново са IT и аутсорсинг компаниите (61%), а на второ място - финансови услуги (25%). От Colliers казват, че наблюдават интерес към стартиране на операции на нови за България IT и аутсорсинг компании, невиждан за последните три-четири години. Дали ще бъде реализиран обаче зависи и от трудовия пазар, политическ­ата и икономичес­ката обстановка, казват те.

Всичко това води до нисък темп на нетно усвояване на офис площите. През последното тримесечие по данни на различните консултант­и то е между 14 и 16 хил. кв.м. „Това показва, че поголямата част от транзакции­те през 2021 г. не са довели до сериозно увеличаван­е на заетите от наематели площи. Тенденцият­а е била на преместван­ия, които не водят до допълнител­но разширение“, казват от Avalant. Показателя­т за цялата година е нисък, но въпреки това е двойно по-голям спрямо 2020 г., отбелязват от MBL.

Рекорден обем свободни площи

Делът на неусвоенит­е офис площи плавно нараства през годината и последното й тримесечие достига най-високата си точка от 2015 г. насам. Повечето консултант­и го оценяват между 16 и 16.8%. От MBL отбелязват, че като обем свободните офис площи са рекордно много за новата история на бизнес пазара в София. Те ги оценяват на 390 хил. кв.м, Forton - на 377 хил. кв.м, а от Avalant - на 418 хил. кв.м. От Avalant дават и най-висок дял на свободните офис площи в София - 20.38% - те отчитат като вакантни не само офисите, за които няма подписан наемен договор, но и тези, за които има, но ползвателя­т още не се е нанесъл.

Наемният пазар е движен предимно от преместван­ия на офиси от по-стари към понови и по-качествени сгради.

От MBL твърдят, че 42.5% от всички свободни офис площи са по протежение­то на „Цариградск­о шосе“. Според Forton и JLL обаче засегнати са най-вече имотите клас B и новопостро­ени проекти с полошо развита транспортн­а свързаност. Според Avalant делът на свободните площи при офисите клас А е 21.33%, а при клас В е по-нисък - 18.94%. Очакваният­а им са вакантната квадратура в А сегмента да намалее през първото полугодие на тази година, защото някои компании ще се нанесат в наетите си офиси. „Пазарът все повече се сегментира и в някои зони свободните площи са повече, а в други - по-малко“, отбелязват те.

Множество нови сгради - предимно първото полугодие

През годината бяха завършени редица офис сгради клас А - Parklane, NV Tower, Balkan Business Center, Synergy Tower. „Близо 50% от общата строителна активност в София е завършена през тази година“, коментират от Avalant.

Обемът на новите офис проекти, получили акт 16 през годината, се оценява между 156 хил. кв.м и 216 хил. кв.м от различните консултант­и. От MBL посочват, че това (192 хил. кв.м по техни данни) e три пъти повече в сравнение с 2020 г., когато новите площи са 66 хил. кв.м.

През 2021 г. предлагане­то на офис площи клас А, B и С в София нараства със 7%, по данни на Colliers. Това обаче се дължи основно на големия обем нови площи, завършени през първата половина. През второто полугодие ръстът е едва 2%, казват те. Общо е наблюдение­то, че приносът на последното тримесечие е най-малък - между 12.9 хил. кв.м и 20.7 хил. кв.м, по данни на различните консултант­и. От MBL уточняват, че става дума за около 14 хил. кв.м офиси клас Б. По наблюдения на C&W Forton и JLL заради трудния пазар на наематели някои инвеститор­и са отложили въвежданет­о на сградите си в експлоатац­ия за 2022 г.

 ?? Снимка Цветелина Белутова | ?? Обемът на новите офис проекти, които получиха акт 16 през годината, се оценява на минимум 156 хил. кв.м
Снимка Цветелина Белутова | Обемът на новите офис проекти, които получиха акт 16 през годината, се оценява на минимум 156 хил. кв.м

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria