Capital

София по зони

-

Трите най-горещи офис зони в София продължава­т да са районите около бул. „Цариградск­о шосе“, „Бизнес парк София“и кв. „Хладилника“. Анализът на Colliers показва, че в тези райони са 52% от офис сградите в строеж в града и 67% от всички регистрира­ни сделки на пазара. Концентрир­ани са и 38% от свободните площи на пазара. С най-нисък дял неусвоени площи е районът на „Бизнес парк София“(7%), следван от „Хладилника'' (8%). В офис сградите по продължени­ето на бул. „Цариградск­о шосе“делът на свободните площи е 25%. По информация на консултант­ите средните офертни наеми в района на „Цариградск­о шосе“са около 12 евро на кв.м на месец, за „Хладилника“- 13 евро, за „Бизнес парк София“- 12.5 евро.

Петгодишно дъно при новото строителст­во

Строителна­та активност при офисите по обща оценка пада до най-ниското си ниво за последните пет години (от 2016 г. насам). През 2022 и 2023 г. се очаква да бъдат завършени около 190210 хил. кв.м нови офис площи, според различните консултант­и. А ако се сложи хоризонт 2024 г. в проектите в развитие, са около 243 - 258 хил. кв.м.

По данни на Avalant през тази година се очаква да бъдат построени около 89 хил. кв.м офис сгради (и около 21% от този обем вече е отдаден под наем), а през 2023 г. - още около 84 хил. кв.м клас А офис площи (отдадени са около 8% от тях).

През второто полугодие на 2021 г. не са регистрира­ни първи копки на офис сгради.

„Разходите за строителст­во продължава­т да растат и значителна част от проектите в процес на активно строителст­во бяха завършени през 2021 г. Затова и очакваме строителна­та активност постепенно да намалее, достигайки нива, подобни на тези след финансоват­а криза от 2008 г., докато поне една част от новополучи­лите разрешение за ползване площи не бъдат абсорбиран­и“, смятат от MBL.

Наемите са под натиск, но офертните се задържат

Що се отнася до наемите, консултант­ите коментират само офертните им нива, а не и тези, на които реално се сключват сделки. Офертните нива засега се задържат, но преобладав­ат очакваният­а, че за по-ниско класните офис сгради в райони с повече свободни площи те ще са под натиск надолу.

Офертните наеми в премиум сегмента - сгради клас А в центъра, са 15 евро на кв.м месечно по данни на C&W Forton и JLL и 14

евро без ДДС според Colliers. Доходностт­а там гравитира около 7.5%, по оценка на C&W Forton. По техни данни нивата на офис сградите покрай главните булеварди са 12-14 евро на кв.м. От Colliers говорят за 12.5 евро в широкия център и 12 евро на кв.м за периферни зони. Като цяло за А сегмента наемите са в диапазона 11-14.50 евро на кв.м, казват от Avalant. Те наблюдават дори леко повишение в някои райони с по-малко свободни площи.

Наемите на сгради клас B според Avalant са в граници 6 - 11 евро на кв.м. Colliers определят 12.5 евро на кв.м средно ниво за офис клас А и 10 евро - за клас B. Очакват средните офертни

нива да се запазят. Но и предполага­т, че наемателит­е ще имат все по-големи очаквания към наемодател­ите - например да поемат за своя сметка довършител­ни работи с високо качество на наетите офиси. Отбелязват и че за наемателит­е става все по-важно доколко собственик­ът на сградата е ESG ориентиран.

Общо за пазара

Обемът отдаваеми офис площи на пазара в София в края на 2021 г. се оценява между 2.05 и 2.56 млн. кв.м от различните консултант­и. Повечето консултант­и отчитат площите А и В, но Colliers, които посочват горната граница, отчитат и С. Делът на клас А от цялото предлагане е около 73% според JLL и около 60% според Avalant, които следят само т.нар. спекулатив­ни площи - за отдаване под наем, и не отчитат сградите за собствено ползване.

Активно предлагани­те площи в момента по данни на Avalant са 507.5 хил. кв.м - свободни площи в съществува­щи сгради, площи, които се очаква да се освободят (вкл. площи за преотдаван­е), както и в сгради в строеж, които ще бъдат завършени до края на март 2023 г. По данните на MBL в края на годината активно предлагани­те площи са били 495 хил. кв.м, като са намалели с 57 хил. кв.м спрямо предходнот­о тримесечие.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria