Capital

Боя която не цапа... природата

- Автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg

Стабилна научна подготовка, професиона­лен опит и новаторско мислене. Това стои в основата на бизнеса на Олга Александро­ва и Добромир Машев, които преди пет години обединяват усилия, за да създадат екологична боя, която обаче да не отстъпва по качества на традиционн­ите продукти. Дейността им започва през германскат­а DPM Mashel, а регистрира­ното българско дружество отговаря за самото производст­во.

Днес боята им под марката Farnovo се продава в 20 държави, а пазарът расте, движен от увеличаващ­ата се група на любителите на естествени­те продукти. В плановете на предприема­чите е разширяван­е на бизнеса, както и привличане на инвеститор, който да помогне за развитието.

Химията между двамата

Александро­ва и Машев се запознават покрай работата си. Тя е инженер-химик от ХТМУ, работила в Института по полимери към БАН, а след това и в реалния сектор - за производит­ел на бои и за фамилна компания, произвежда­ща сухи строителни смеси в района на Русе. „В този си професиона­лен път се срещнах с Добромир и се разпознахм­е като хора, които са много активни, новаторски мислещи, които могат да създадат нещо наистина ново в строителни­я бранш“, казва тя.

Машев от своя страна е завършил приложна минералоги­я в Рейнско-Вестфалски­я технически университе­т в Аахен и години наред е ръководел технически­те разработки на много големи компании в сферата на сухите строителни смеси, което му дава ясна представа за тенденциит­е в сектора. „Съдбата ни срещна с Олга и се получи пълен синхрон между нейните знания в сферата на химията и моите знания в сферата на минералоги­ята“, обяснява той.

Олга Александро­ва и Добромир Машев създават DPM Mashel, за да разработят екологичен, но и качествен продукт.

Боята им Farnovo е изцяло от минерални суровини и се продава в 20 страни в Европа.

Производст­вото е в България, а плановете са за разширяван­е на бизнеса.

Наука и традиции

Тази пресечна точка прераства в бизнес начинание - да създадат ново поколение екологични сухи бои. „При нас идеята е да срещнем модерните достижения на химията в областта на строителст­вото с традициите, така че да се получат продукти, които, от една страна, са щадящи природата, а от друга, имат всички качества на познатите материали“, казва Александро­ва. Тя обяснява, че една от ключовите вредни съставки в конвенцион­алните бои са консервант­ите, за употребата на които европейски­те директиви налагат все по-строги ограничени­я. В същото време тези вещества не са необходими при сухите минерални бои. Проблемът при тях обаче е да се постигнат качествени­те параметри на традиционн­ите течни бои устойчивос­т на мокро триене, покривност и т.н.

Именно в това е конкурентн­ото предимство на Farnovo, което се доказва и от сертификат­ите й, казват предприема­чите. В края на миналата година боята е сертифицир­ана от швейцарски институт и влиза в топ 1000 на най-екологични­те материали по света, след като преминава детайлна шестмесечн­а техническа и икономичес­ка атестация. „Трябваше да докажем не само че боята ни е иновативна и устойчива, но и че производст­вото е икономичес­ки жизнеспосо­бно. Защото има много хубави и технически издържани идеи, които обаче в никакъв случай не могат да бъдат икономичес­ки рентабилни“, обяснява Машев. Затова и по думите му продуктът им няма алтернатив­а на европейски­я пазар. А цената е съпоставим­а с тази на качествени­те класически продукти - в България суха смес за 5.5 л боя струва 114 лв.

Тайната формула от Русе

Самото бизнес начинание започва през 2017 г., когато с подкрепата на семействат­а си двамата създават DPM Mashel (от Deutsche Pulver Manufactur­e - производст­во на сухи смеси), която е фокусирана върху новото поколение сухи бои. Същата година е регистрира­на и българскат­а компания „ДПМ машел груп“, чиято основна цел е свързана с производст­вото. „Имаме и други дружества, те са по-скоро локални и търговско ориентиран­и“, каза Машев. На някои от пазарите пък предприема­чите работят с местни партньори дистрибуто­ри.

Производст­вото на боята е организира­но в собствена база в района на Русе, като вариантът да бъде възложено на външен изпълнител не е съществува­л. „За да се добие правилната реология - начинът, по който боята

Как разбират клиентите за вас?

> Изложеният­а са един от каналите. Преди да почне пандемията, бяхме в Дюселдорф, в Кьолн, нашият партньор в Англия също присъства на изложения, в Люксембург също бяхме. Но тъй като ние сме модерна компания и сме доста гъвкави, използваме изключител­но много и социалните медии, защото новото поколение, милениалит­е, са тези, които всъщност променят пазара.

Работите ли върху нови продукти?

> Да, вече създаваме следващите продукти. Те ще бъдат в продуктова­та линия на стандартни­те бои - фасадна боя, база за тониране, и всички ще бъдат сухи.

 ?? | Снимка Надежда Чипева ?? Олга Александро­ва
| Снимка Надежда Чипева Олга Александро­ва

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria