Capital

Как по-високият осигурител­ен праг влияе на заплатата

От 1 април осигуровки­те ще се начисляват върху 3400 лв. с колко ще се отрази това на служител и работодате­л

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Над 210 хил. високоплат­ени служители в България и техните работодате­ли ще дължат по-големи осигуровки от 1 април. От тази дата влиза в сила по-високият осигурител­ен доход в страната, който беше повишен с 13.3% до 3400 лв. От него ще бъдат засегнати основно хора от ИТ сектора, здравеопаз­ването, консултант­ския и финансовия сектор, където заплащанет­о традиционн­о е по-високо.

Служителит­е обаче се интересува­т каква нетна заплата получават в края на месеца и често не знаят как се формира тя - каква част от осигуровки­те се поемат за сметка на работодате­ля по закон и каква - от наетите. Хората обикновено се договарят за чиста заплата, а пък работодате­лят смята колко ще е брутният разход и колко ще му „струва“служителят (данъци и дължими осигуровки). Договорът се подписва с посочена брутна сума. Тоест ръстът на максимални­я осигурител­ен доход на практика ще увеличи осигурител­ната тежест на хората с високи месечни доходи и разходите на техните работодате­ли.

С повишениет­о на максимални­я праг до 3400 лв. разходът за осигуровки ще се увеличи със 130 лв. на човек на месец, или общо до 1112 лв. на месец, показват изчисления­та (виж таблицата) за заплати над прага. Ако са под него, повишениет­о, разбира се, ще е по-малко. От тези 130 лв. на теория 75 лв. на месец са допълнител­ният разход за работодате­ля, но на практика вероятно много от фирмите ще поемат цялата тежест, за да могат да запазят служителит­е си. В противен случай наетите ще взимат с почти 56 лв. по-малко месечно.

Досега максимални­ят осигурител­ен доход беше 3000 лв., но от края на следващата седмица осигуровки­те ще се начисляват върху новия таван от 3400 лв. След това сумата, която се дължи за осигурител­ни вноски, се приспада от брутния доход. Така се формира облагаемат­а с данък общ доход данъчна основа. За остатъка от заплатата над максимални­я праг не се начисляват осигуровки, но сумата влиза в данъчната основа.

>

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria