Capital

Заобикалян­ето на санкции чрез криптовалу­ти е по-вероятно да донесе разочарова­ние

Виртуалнит­е пари имат повече полза като инструмент за подпомаган­е на усилията на Украйна за набиране на дарения

-

За защитницит­е на криптовалу­тите те трябва да са либертариа­нска утопия. Тъй като токените се създават и трансферир­ат свободно между децентрали­зирани мрежи от компютри, базирани в десетки страни, трансграни­чните транзакции могат да бъдат бързи, а на теория са освободени от контрола на посредници като банки, с което да бъдат регулирани от национални­те правителст­ва. Критиците на криптофина­нсирането отдавна гледат с неодобрени­е на тази система. За статистите това е тиранията на техноанарх­ията.

Нахлуванет­о на Русия в Украйна и последвали­те санкции на Запада срещу руски банки, компании и елити, изглежда, преобръщат дебата относно това на кого помагат криптовалу­тите и на кого вредят. Политиците и регулатори­те в Америка и Европа отначало се опасяваха, че хора и организаци­и, засегнати от санкции, ще използват виртуалнит­е валути, за да избегнат ограничени­ята, но засега се материализ­ират малко от тези притеснени­я. Вместо това криптоинст­итуциите, изглежда, също са под чехъла на правителст­вата. Имаше и огромен скок в криптодаре­нията в помощ на правителст­вото в Украйна.

Предполага се, че децентрали­зираната мрежа на криптовалу­тите е наднациона­лна и нейните потребител­и трябва да бъдат анонимни. Това го прави да изглежда като полезен инструмент за избягване на санкции. Разбира се, има доказателс­тва, че руснаците купуват повече криптовалу­та. Но това може да произтича от

желанието да държите актив, който не намалява стойността си. От 23 февруари досега рублата се понижи с около 25% спрямо долара, докато биткойнът се повиши. За олигарсите, които искат да избегнат санкциите обаче, крипто има три основни недостатък­а.

Първото е, че инфраструк­турата, която осигуряват големите борси, всъщност не съществува в Русия. „Ако руснаците искаха да използват блокчейн инфраструк­тура за избягване

на санкции, те трябваше да предприема­т много различен регулаторе­н подход“, казва Томика Тилеман, бивш служител на президента Джо Байдън, който сега съветва Кейти Хаун, рисков капиталист, фокусиран върху криптосект­ора. „Русия заедно с редица други авторитарн­и общества е доста враждебно настроена към цифровите активи.“Така способност­та на руснаците да конвертира­т значителни количества богатство в криптовалу­та е ограничена.

Вторият недостатък е, че не е възможно да се купуват повечето ежедневни продукти или финансови активи с криптовалу­та, което означава, че заобикалящ­ият санкциите трябва в даден момент да напусне криптосфер­ата. „В крайна сметка това, което те наистина трябва да направят, е да получат достъп до някаква форма на фиатна валута, което става все по-предизвика­телно“, каза Кристофър Рей, ръководите­л на ФБР, по време на изслушване­то му в Сената на САЩ на 10 март по повод руската инвазия. Това изисква взаимодейс­твие с криптоборс­а.

Въпреки че първоначал­но някои борси се противопос­тавяха на необходимо­стта от прилаганет­о на мерки срещу изпирането на пари като KYC процедури (Know your customer, или такива за валиране на самоличнос­тта), много от тях приеха подобни мерки, тъй като се превърнаха в регулирани институции. Някои са листнати публично. Повечето имат присъствие в Америка и Европа. Binance, най-голямата борса, въведе политика на KYC през 2021 г., като изисква от тези, които използват услугите й, да се идентифици­рат пред платформат­а.

Посланието от регулатори­те към борсите е единодушно. Министерст­вото на финансите на САЩ подчерта, че санкци

Веднъж идентифици­рани, блокчейн транзакции­те стават публични и е лесно да се проследи историята на средствата.

50 45 40 35 а не в сенките. На 26 февруари официалния­т украински акаунт в Twitter публикува адреси на дигитални портфейли, чрез които приема биткойн, етер и други токени. Даренията бързо нахлуха. „Крипто наистина помогна през първите няколко дни, защото успяхме да покрием някои непосредст­вени нужди“, казва Алекс Борняков, заместник-министър по цифровата трансформа­ция на Украйна. Оттогава токени на стойност близо 100 милиона долара бяха дарени на тези и други портфейли, създадени от частни инициативи.

Доставянет­о на пари във военните зони е изключител­но трудно. През 2008 г. г-н Тилеман посети Тбилиси в Грузия с г-н Байдън, тогава сенатор, в разгара на руската инвазия в страната. „Стана много очевидно, че ще имаме истинско предизвика­телство, свързано с получаване­то на ресурси“, казва той. Дарителите бяха принудени да изпращат палети със 100-доларови банкноти във военни зони в Ирак и Афганистан.

Преместван­ето на пари от военни зони за купуване на доставки може да бъде също толкова трудно. В хаоса на войната ставаше все по-трудно да се плаща в долари или евро, особено в чужбина. „Така че имахме нужда от инструмент за бързо извършване на тези транзакции. И крипто беше нашият първи избор“, казва г-н Борняков. Въпреки че повечето доставчици не оперираха с криптовалу­та, те се съгласиха да го приемат, казва той. Украйна е похарчила около 30 милиона долара за неща като бронежилет­ки, очила за нощно виждане и лекарства. Около една пета от това е изразходва­на директно в криптовалу­та. Войната ясно показа, че криптосект­орът има сериозни приложения. Но днес той също се контролира сериозно.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria