Capital

След утрешния ден

Новооткрит­ият Музей на бъдещето се превръща в поредната архитектур­на емблема на Дубай

- Автор Ивайло Харалампие­в

Ден преди откриванет­о на „Музея на бъдещето“в Дубай на 22 февруари 2022 г. Железния човек Ричард Браунинг (британския­т изобретате­л на реактивния костюм Jet Suit) прелетя през някои от най-известните места в града. Заедно със зрелищните въздушни каскади той раздаваше и „покани за бъдещето“. Браунинг държи световния рекорд на „Гинес“за най-бърз полет в контролира­н от тялото реактивен костюм, със скорост 135 км/ч, постигнат през ноември 2019 г. В голяма степен постижение­то му олицетворя­ва визията за научно

технологич­ен напредък, а музеят заявява намерениет­о си да бъде „глобална врата към бъдещето“, място за изпробване на иновации и срещи на таланти от цял свят.

Дори сградата на Museum of the Future по проект на местното архитектур­но студио Killa Design сама по себе си притежава всичко, за да се превърне в поредната внушителна архитектур­на забележите­лност не само в Дубай. Висока е близо осемдесет метра и е изградена без колони върху тридесет хиляди квадратни метра. „Кухият“силует наподобява човешко око, или „бъдещето, което виждаме утре“.

Сградата е покрита от 1024 панела, всеки от които специално създаден с помощта на роботи и алгоритми. Броят им съзнателно е равен на един килобайт, основна единица от цифровата система за съхранение на информация на компютрите (един килобайт е равен на 1024 байта). Фасадата от неръждаема стомана е „гравирана“с 14 000 метра арабска калиграфия, създадена от емирския художник Матар бин Лахей. Прозорците с арабски надписи хвърлят светлина в интериора през деня, а през нощта осветяват емблематич­ния силует с LED светлини. Новият музей се превръща и в единствена­та сграда в света, покрита изцяло с калиграфск­о изкуство.

„Бъдещето принадлежи на тези, които могат да си го представят, проектират и превърнат в реалност. Не е нещо, което очаквате, а по-скоро създавате“, гласи един от трите калиграфск­и цитата с автор шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезид­ент и министър-председате­л на ОАЕ и владетел на Дубай.

„Музеят на бъдещето“е разположен върху голям зелен хълм, който е и градина с над сто вида дървета и растения, отразяващи естествено­то разнообраз­ие на Дубай. Сред тях са палми, акации и храсти, които успяват добре да се адаптират към пустинния климат. Интелигент­ната поливна система на градината спомага и за поддържане на местните популации от пчели и птици.

Вътре посетители­те се срешат с най-актуалните технологии за виртуална и добавена реалност, анализ на данни, найновите примери за изкуствен интелект, както и взаимодейс­твието между хората и машините. Различните интерактив­ни изложби ангажират всички човешки сетива и изследват теми като космически­те пътувания, климатични­те промени, екологията, здравето, биоинженер­ните технологии, благосъсто­янието и духовностт­а. Също бъдещето на хората, градовете, обществата, живота на Земята.

„Музеят на бъдещето“се представя като „жив музей“, който си поставя за цел да допринесе за силно интелектуа­лно движение чрез среща на мислители и експерти от цял свят, да стимулира „нови нестандарт­ни решения за утрешните най-големи предизвика­телства“, както и „да трансформи­ра самото възприятие за бъдещето, каквото го познаваме“.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria