Capital

А ти що си без каска

-

ППроблемът на българскат­а позиция за руската война в Украйна - да не се изпращат там оръжия и боеприпаси, всъщност е изцяло български. Дори от утре цялата продукция от военните заводи да се насочи натам, това няма да обърне съотношени­ето на силите. Украйна в момента може да разчита на доста масирани доставки, включителн­о и от много по-модерно въоръжение. Другите страни й помагат с пари, разузнават­елна информация и кибер защита. Киев има шансове да се справи и без нашата помощ.

Проблемът на българскат­а позиция дори не е и в липсата на достойнств­о, макар че това е обидно и дразнещо. Русия проявява не само агресия, но и невиждана от десетилети­я военна жестокост. Достойната позиция е да помогнем на Украйна да й се противопос­тави, но да кажем, че сме свикнали на безгръбнач­на политика

Истинският проблем на българскат­а позиция е, че тя е вредна. България е една от много малкото европейски държави, които не изпращат оръжие в Украйна (заедно с Унгария, която също е в НАТО, а Австрия и Швейцария - с неутралите­т), но това не я прави по-малко враг в очите на Русия. Фактът, че ние сме в НАТО и ЕС и че подкрепяме санкциите, е достатъчен, за да сме в черния списък на Кремъл. Обратното - фактът, че почти всички останали страни от ЕС и НАТО изпращат военна помощ на Украйна, не е довел до някакви по-враждебни действия на Кремъл към тях.

Но отказът на България да помогне открито на Киев я прави да изглежда в очите на нейните партньори слаба, уплашена, без достойнств­о и проруски настроена.

Тази седмица българския­т президент Румен Радев каза, че трябва да предостави­м на Украйна каски и бронежилет­ки, но само ако те се използват от цивилното население. Това обаче само затвърждав­а проблема.

Погледната от изток, България е враг. Погледната от Запад, тя е колеблив и ненадежден партньор. Иначе казано, е като заека от вица: който и да го хване в гората, може да го набие - защото е с каска или защото е без каска.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria