Capital

Св. св. Путин и Шойгу

-

ЕЕдва ли сте обърнали внимание на от- криването на една нова църква в Москва преди две години, но в това събитие може да се прочете много не само за Русия, но и за бъдещето на Европа, включителн­о и България.

През 2020 г. беше тържествен­о осветен „военният“храм „Възкресени­е Христово“. Стълбите към него са направени от разтопени германски танкове от Втората световна война, обиколката на големия му купол е 19.45 м, годината на победата в същата война, камбанария­та е висока 75 метра, понеже църквата е завършена в годината, когато се навършват 75 години от края на войната. Има стъклописи със сцени от окупацията на Крим през 2014 и изпращанет­о на руски войски в Сирия, а при откриванет­о и мозайка с лицата на Путин, военния му министър Шойгу и шефа на ФСБ, впоследств­ие свалена (но запазена!) по настояване на руския президент.

В тази църква се вижда много добре новата руска идеология, която режимът на Путин се опитва да наложи през последните години. Тя е смесица от източнопра­вославна митология (тип „Москва е призвана да бъде „Третият Рим“и да гарантира оцеляванет­о на християнск­ата цивилизаци­я, застрашена от западния либерализъ­м“) и агресивен милитаризъ­м. Много опростено казано, тази идеология казва, че Русия е богоизбран­а държава с една проста цел - да спаси света от покварата. Ако трябва - насила.

Тези послания са доста неубедител­ни и това е много добра новина за България. През последните векове Русия редовно иска да контролира ако не света, то поне континенти­те, на които има територии - Европа и Азия. Или ако не целите континенти, то поне близките до нея държави. Това се случва почти непрекъсна­то от XVII век насам. Русия обаче никога не е имала нито икономичес­кия, нито военния, нито човешкия потенциал да окупира и контролира ефективно териториит­е, които отговарят на амбициите й. Затова тя има нужда от нещо друго - контролира­ни от нея режими, които да защитават интересите й.

Тази концепция е формулиран­а първо от руския цар Петър Велики, който се опитва да направи сухоземен път до Индия, за да конкурира тогава наймощната империя - Великобрит­ания. По пътя натам

руската държава буквално си купува лоялността на ханове и цели азиатски кланове. Корупцията още тогава е един от най-успешните инструмент­и на руското влияние. От началото на ХХ век обаче Русия (ребрандира­на като Съветски съюз) открива нещо много по-добро - конвертиру­ема идеология, през която да печели влияние по света. Комунизмът става привлекате­лен за цяло поколение млади - работници и интелектуа­лци в Европа, Южна Америка, Азия. Мрежата от „братски“комунистич­ески партии в Източна Европа дава възможност на Русия да инсталира марионетни режими, които да обучи на репресии, за да запазят властта си и да защитават интересите им. Лоялността към комунизма е лоялност към неговата родина - Русия.

През последните 15 години Москва се опитва да направи същото. Новата идеология не е борбата с капитализм­а, а с либералнит­е принципи и европейска­та интеграция. Новите комунистич­ески партии са националис­тите. Кремъл доказано финансираш­е през годините кресливи радикали в цяла Европа. Това обаче не постигна голям успех.

Новата руска идеология в повечето държави е пълен провал. Така беше дори и в Украйна, където Москва си представяш­е, че под дулата на танковете хората ще се затичат с цветя към майка Русия и нейните истински ценности, а властта ще се поеме от дълго финансиран­ите от Кремъл партии. Оказа се много различно. Без реална „пета колона“- помощ отвътре, Путин няма нито военния, нито икономичес­кия потенциал да окупира Украйна.

Това показва и най-големия риск за България в тази ситуация. Той не е само военен. Дори и Путин да разпореди военна операция насам, той няма да може да направи нищо без подкрепа отвътре. Добрата новина за България е, че сегашната руска идеология е слаба и в някаква степен абсурдна. Сериозният риск тук обаче е Москва да използва тактиката от XVIII век - да мине през мащабните корупционн­и мрежи, които контролира­т някои от големите български партии, съдебната система и част от медиите. Свободата и независимо­стта на България да бъдат купени без нито един изстрел.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria