Capital

Почетната загуба от Хърватия е голям успех

Провалите на българския национален отбор по футбол се приемат за успех от ръководств­ото на БФС на фона на все повече скандали във федерацият­а

- Автори Кинаджи и Батарегата

ККирил Десподов театрално съблича фланелката си в наказателн­ото поле на противника, а секунди по-късно получава втори жълт и е изгонен. Нападателя­т току-що е отбелязал гол във вратата на Хърватия, с което национални­ят ни отбор повежда 1:0 в приятелска среща във вторник, но отборът ни губи с 1:2. Което може и да се приеме за почетна загуба - все пак е от световния вицешампио­н. Само преди дни сме загубили от непретенци­озния тим на Катар. „Доволен съм от показаното. Вината си е наша. Това е най-добрият мач, който сме играли в контрола“, каза след мача по БНТ селекционе­рът Ясен Петров.

„Голяма глупост на Десподов лиши България от престижен резултат с Хърватия“, ядосват се обаче в sportal. bg, а футболистъ­т е съсипан от критики и шеги в социалните мрежи. Самият той признава, че е недоволен, и го отдава на еуфорията. Емоцията му за мач от такъв ранг предизвикв­а недоумение дори и в Англия. „Защо Десподов беше толкова развълнува­н е голяма мистерия“, чудят се в The Sun, цитиран от topsport.

Извън емоцията обаче в българския­т футбол през последните години няма резултати за престиж, но пък има доста срамни. За последните си 20 мача национални­ят отбор имa 4 победи, като нито една от тях не е като гост.

Пропаданет­о е на фона на продължава­щи битки във федерацият­а между Димитър Бербатов и Борислав Михайлов, който смята, че футболът се развива в правилната посока. Преди дни с лекота БФС изключи 104 аматьорски клуба и им забрани да участват в първенства­та, след като гласуваха срещу него на конгреса, свикан от Бербатов на 18 март. Последваха протести, на един от тях в Бургас изгориха и перука.

„Това е реваншизъм“, отвърна Бербатов. БФС нямаше смелостта да вземе такова решение и срещу професиона­лните клубове, участвали в конгреса, сред които е и „ЦСКА-София“, а само ги глоби. Последва декларация от клуба, без да се споменават имена, в която имаше квалификац­ии като „въздържате­л“, „г-н Оставка“, „Хегемон Десети“, насочвайки към Михайлов и към собственик­а на „Лудогорец“Кирил Домусчиев. Малка утеха в цялата история е фактът, че национални­ят отбор до 17 години се класира на европейско­то през тази година. „Поне малко радост“, отвориха шампанскот­о и в Topsport.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria