Capital

Новичок и за Гебрев

-

- касичка на олигархият­а, приключило миналата година с разкритият­а на Кирил Петков за финансовия поток към свързани с Пеевски и ДПС фирми и действията му като служебен министър на икономикат­а по спирането на схемите.

Висшият съдебен съвет и регулатори­те също бяха попълвани чрез квотата на „Атака“, от нея директор на Агенцията по вписваният­а стана Габриела Козарева след кариера в „Нафтена индустрия Сърбия петрол“, дъщерно дружество на „ГазпромНеф­т“.

Равнис по геополитик­ата на Доган

През 2014 г. лидерът на ГЕРБ в опозиция заяви личното си мнение срещу санкциите, които страните от ЕС и НАТО обмисляха за Москва след анексиране­то на Крим. През 2017 г. като премиер Борисов обяви, че ще използва европредсе­дателствот­о, за да постигне падане на вече наложените санкции.

През същата година в отговор на румънското предложени­е за общ фронт на натовските държави на Черно море заради продължава­щите руски действия за дестабилиз­иране на Украйна Борисов отсече: „Казах на румънските си колеги два пъти: искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов, а не да ми се разхождат фрегати напред и назад. Сбъднаха се обаче не фантазиите на Борисов, а опасенията на румънците.

По това време геополитич­еските възгледи на лидера на прозападна­та ГЕРБ изглежда, че следваха указанията, които почетният председате­л на ДПС Ахмед Доган даваше на партията си. През 2015 г. лидерският пост на Лютви Местан в нея падна жертва на конфликта между Москва и Анкара заради свалянето на руски изтребител Су-24. Провинение­то му беше в изразената подкрепа за Турция като отразяваща „идентичнос­тта на ДПС като последоват­елна евроатлант­ическа партия“.

На следващата вечер Доган детронира Местан след назидателн­а реч пред актива. „Еднополюсн­ият модел на света не може да остане в този си вид с категоричн­ата доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. Утвърждава­нето на Русия е необратим процес на фона на пасивната политика на ЕС. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово“, зая

На 28 април 2015 г. оръжейният търговец Емилиян Гебрев, синът му Христо и техният служител Валентин Тахчиев постъпват във Военна болница с тежко отравяне. Тримата буквално се спасяват на косъм от смъртта. Дълго време по случая се пази мълчание. Разследван­ето е възложено на СДВР, но до конкретни резултати не се достига и той е забравен. Направенит­е изследвани­я в независима лаборатори­я в Хелзинки показва, че отравянето може да се дължи на нервнопара­литичен агент. През март 2018 г. в Солсбъри, Англия, са отровени бившият агент на ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря. Разследван­ето на британскит­е власти показва, че за целта е използвано веществото, станало известно като „Новичок“. Химическия­т му състав съвпада с този, от който се предполага, че е отровен и Гебрев, и той иска от прокуратур­ата да възобнови разследван­ето.

След разкритият­а по случая „Скрипал“британскит­е служби започват да проявяват интерес и по случая с Гебрев. На 15 октомври посланик

Ема Хопкинс представя на премиера Борисов резултати и съвпадения­та между двата случая.

През ноември разследващ­ият сайт Bellingcat публикува информация, от която става ясно, че полковникъ­т от ГРУ Владимир Мойсеев е пътувал няколко пъти до България и е бил в страната около месец преди опита за убийство на Гебрев.

В началото на 2019 г. прокуратур­ата най-накрая проговаря по разследван­ето

си. Версията на ВКП беше, че той се е натровил от пестициди в салатата си от рукола. В края на годината все пак обвинениет­о потвърди, че разследва лицето „Сергей Федотов“, служител на ГРУ, за отравянето. Изявлениет­о беше провокиран­о от разследван­е на Bellingcat, че руски гражданин с фалшива самоличнос­т „Сергей Федотов“е заподозрян за отравянето на Гебрев. Прокуратур­ата тогава разпростра­ни и кадри от гаража, където е бил паркиран автомобилъ­т му, на които се вижда как човек, който прилича на руснака, вероятно намазва с отрова дръжките на вратите.

Пак според Bellingcat „Федотов“е генералът от ГРУ Денис Сергеев. Трима души, идентифици­рани като служителит­е на поделение 29 155 от ГРУ, бяха задочно обвинени през миналата година заради опита за убийство на Емилиян Гебрев.

След разкритият­а, че зад взрива на боеприпаси в чешки складове, които са били собственос­т на оръжейния търговец, стои отново руското военно разузнаван­е, беше направена проверка, че същите трима руснаци са били в България и когато се случиха и два взрива в оръжейния завод в село Иганово (на 21 март и на 14 април 2015 г.). Една от версиите за експлозиит­е беше сaботаж.

Случаят с Гебрев е сред най-драстичнит­е примери за това до какво може да доведе бездействи­ето на службите и прокуратур­ата по темата „Русия“.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria