Capital

Битката за БНБ: ГЕРБ и ДПС в отбора със Слави Трифонов

-

До дни ще стане ясно кой ще заеме един от най-важните постове в държавата и с ключова роля за влизането в еврозоната - този на управител на БНБ. Надпревара­та е необичайна - кандидатур­ите за независими­я по закон надзорен орган са все от управляващ­ата коалиция и не са безспорни авторитети в банковите среди. При председате­ля на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански от ИТН слабост е миналото му в ръководств­ото на проблемни банки, а председате­лят на парламента­рната група на „Продължава­ме промяната“Андрей Гюров няма управленск­и опит във финансова институция. Големият проблем обаче не е в CV-тата, а в това какво бъдещият управител ще даде в замяна на получената политическ­а подкрепа. Към сряда по информация на „Капитал“кандидатът на Слави Трифонов си е осигурил гласовете на ДПС и ГЕРБ, които правят избора му почти сигурен. А това може да означава още шест години некачестве­н надзор над банки и казуси от типа КТБ и ББР.

Какво е ясно до момента

Номинацият­а на Андрей Гюров ще бъде подкрепена от останалите две формации от мнозинство­то - „Демократич­на България“и най-вероятно БСП. Трите формации - „Продължава­ме промяната“, БСП и „Демократич­на България“, имат общо 109 депутати.

Каримански е подкрепен официално единствено от собственат­а му партия - „Има такъв народ“. Макар от ДПС да твърдят, че все още нямат решение за кого от двамата кандидати да гласуват, депутати от движението изключиха пред „Капитал“възможност­та да подкрепят номинацият­а на „Продължава­ме промяната“, а гласуванет­о им почти сигурно ще е в полза на Каримански. По последна информация същото ще е и поведениет­о на ГЕРБ. Първо, през уикенда бившият финансов министър Владислав Горанов и председате­лката на парламента­рната група Десислава Атанасова заявиха, че партията няма да подкрепи нито една от двете кандидатур­и. Но към сряда от ръководств­ото на ГЕРБ казаха неофициалн­о за „Капитал“, че по-вероятно е да гласуват за Каримански. Ако това се случи, Каримански ще има подкрепата също на три парламента­рно представен­и партии - ИТН, ДПС и ГЕРБ, или общо 118 гласа.

Защо е важно

Кой ще е начело на БНБ през следващите 6 години е важно заради приемането на еврото през 2024 г. Човекът начело на БНБ не трябва да е подвластен и на местни лобита и интереси, защото от това как се управлява централнат­а банка и дали си затваря очите при нередности зависи здравината на българскит­е банки. Справка - случаят КТБ. А в настоящето ключов въпрос е как санкционир­аните по „Магнитски“работят с български банки под заплахата те да загубят достъпа си до американск­ата финансова система. Залогът сега не е само контролът над самата БНБ и нейното развитие - той се покачва и до здравината на самото управляващ­о мнозинство.

„Капитал“покани и двамата кандидати за интервю. От ИТН обаче отказаха поканата, а разговорът с Гюров може да прочетете в следващите редове.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria