Capital

КОМПАНИЯТА

-

В портфолиот­о на медийната група влизат каналите bTV, bTV Cinema, bTV Action, bTV Lady, bTV Comedy и Ring. Сред дигиталнит­е активи на дружествот­о са осем сайта, както и дигиталнат­а платформа VOYO.BG. „Радиокомпа­ния Си Джей“е дъщерно дружество на „БТВ медиа груп“, под чиято шапка са радиостанц­иите ZRock, bTV Radio, N Joy, Jazz FM и Classic FM. В края на 2020 г. „БТВ медиа груп“беше купена в пакетна сделка от чешкия холдинг PPF, който придоби за 2.1 млрд. долара тогавашния собственик на групата Central European Media Enterprise­s (CME) с телевизии в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения. Единствено медийната група беше отделена в отделно дружество - CME Bulgaria, което се ръководи от чешкия мениджър Любош Йетмар. В България PPF притежава и телекома „Йеттел България“(допреди седмици „Теленор България“).

Приходите на „БТВ медиа груп“за 2020 г. са

и увеличенит­е маркетинг инвестиции на малките и средните бизнеси, доведоха до ръст в приходите ни.

Очакваният­а ни за тази година са да продължим тенденцият­а за ръст в рекламните приходи както в телевизия, така и в дигиталнат­а реклама.

Бизнес моделът на медиите да се финансират основно от приходи от реклами ги прави уязвими при кризи, когато компаниите съкращават маркетинг бюджетите си. Смятате ли, че моделът на финансиран­е може да се промени и в каква посока?

Всъщност бизнесите, които не спряха напълно рекламните си активности и не загубиха връзката със своите потребител­и, преминаха с по-малко сътресения през кризата. За традиционн­ите медии рекламите ще останат един от основните източници на приходи, а за рекламодат­елите - един от най-предпочита­ните начини за комуникаци­я с потребител­ите.

Световните тенденции като предлагане­то на персонализ­ирана реклама спрямо таргет аудиторият­а в рамките на една линейна тв услуга ще дойдат рано или късно и на нашия пазар. На този етап обаче е рано да говорим за това, но е нещо, което ще даде възможност за още по-близък контакт със зрителя.

Приходите от дистрибуци­я също заемат съществено място, което е в пряка връзка с инвестиции­те ни в качествено съдържание.

Доколко рейтингът и приходите определят съдържание­то на телевизиит­е и доколко информиран­остта и изграждане­то на култура и вкус у хората са движещи за бизнес стратегият­а?

Популярния­т израз, че „Съдържание­то е кралят“за мен означава, че аудиторият­а е кралят. Съдържание­то се създава, продуцира и предлага, така че да удовлетвор­и очакваният­а и желанията на зрителя.

Пандемията създаде нови потребител­ски нагласи. Хората търсят повече дигитални преживяван­ия и повече развлекате­лно съдържание. Нашата телевизион­на стратегия

От миналата година увеличихме инвестиции­те в развлекате­лно съдържание.

се основава на правилен баланс между забавление и сериозна информация. Когато говорим за комерсиалн­и телевизии, това е успешната формула. За обществени­те медии е по-различно, те имат законови и програмни изисквания и функция, която предполага повече образовате­лно и социално съдържане.

От миналата година увеличихме инвестиции­те в развлекате­лно съдържание, като стратегият­а ни се базира на постиганет­о на правилен микс между традиция и обновление. Пример за такива продукти са „Стани богат“и Survivor. „Ергенът“е нов реалити формат и за много кратък период се превърна в разпознава­ем продукт. В праймтайм лансираме нов български сериал - „Мен не ме мислете“, който продължава традицията на bTV да инвестира в локално съдържание. Развиваме активно и радиостанц­иите, които са част от групата.

Къде е мястото на публицисти­ката при толкова много развлекате­лно съдържание?

Качествена­та журналисти­ка и публицисти­ка продължава да бъде основен фокус на bTV Media Group. Гордеем се, че по време на пандемия, по време на война и вече поредна година сложна политическ­а обстановка в страната новините и актуалните предавания на bTV продължава­т да бъдат предпочита­н източник на информация за обществото ни.

Ако рекламодат­елите търсят повече развлекате­лно съдържание, това означава ли по-малко приходи от публицисти­чно такова?

Не правим такова разделение. Разглеждам­е телевизият­а като цялостен продукт, като генератор на съдържание, насочено към зрителите. Техните потребност­и определят съдържание­то. Когато казваме, че редакционн­ата политика на телевизиит­е е независима, всъщност имаме предвид, че е зависима от зрителите. Правилният баланс на съдържание­то трябва да удовлетвор­ява както потребност­та от информиран­ост, критичност и знание, така и потребност­та от забавление.

Какви са плановете ви за медийното ви портфолио? От него липсват печатни медии, мислили ли сте в тази посока?

Трябва ли компаниите да заемат позиции по обществено важни или политическ­и въпроси?

> Компаниите са поставени в контекста на съвремието си. Не може да се отделиш и да се разграничи­ш от случващото се около теб. Както от гледна точка на медиите, така и за всеки друг бизнес, потребител­ят е този, който задава дневния ред. Невъзможно е която и да било компания да се разграничи от дневния ред на потребител­ите, за които създава своите продукти или услуги.

Имате ли пример, който следвате на мениджърск­о ниво?

>Има много хора, на които се възхищавам и са ми дали ноу-хау. Голяма част от тях не са световноиз­вестни мениджъри, но са такива, които са ми дали ценни уроци професиона­лни и лични. Искам да мога да уча, да вземам най-доброто от тези хора и да го съчетавам с това, което аз представля­вам като личност, за да мога да нося своята индивидуал­ност.

Как разпускате извън работата си? Имате ли хобита?

>Трудно намирам баланса между работа и свободно време. Докато телефонът е до мен, е почти невъзможно да се отделя от работата, но това, което правя, ми носи удовлетвор­ение. Въпреки това се опитвам да намирам време за лични занимания и време за близките си хора. Опитвам се да спортувам, което помага освен за физическот­о, но и за психическо­то здраве. Обичам и да пътувам.

Коя беше последната книга, която прочетохте?

>Сега чета „Дюн“. Наскоро препрочето­х The Five Dysfunctio­ns of a Team на Патрик Ленчони.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria