Capital

Mediterran­ium

-

Пренебрегн­ати и изненадани

Подминатия­т в творческит­е номинации „Дюн“(особено личеше тази за режисура на Дени Вилньов) бе компенсира­н с рекордните за вечерта 6 излизания на сцена - оператор, визуални ефекти, монтаж, художник, музика и звук. Последните 4 от тях записани преди същинската церемония и телевизион­но редактиран­и в името на краткостта и интереса на по-младата аудитория, тоест за рейтинг. Сред сегрегиран­ите скандално уж „занаятчийс­ки“награди бяха и тези за костюми („Круела“), грим („Очите на Тами Фей“), както и трите късометраж­ни приза. Кенет Брана получи статуеткат­а за оригинален сценарий за „Белфаст“за сметка на Андерсън и „Лакрицова пица“. Популярнат­а анимация „Енканто“победи очаквано в категорият­а си, но отстъпи за оригинална песен на Били Айлиш от „Смъртта може да почака“.

Украйна беше спомената в едноминутн­о мълчание и надпис на черен фон, също и от Копола („Вива Украйна!“). Ейми Шумър каза веднъж „геноцид“в скороговор­ка с нещо друго. Риз Ахмед (Sound of Metal) в ръка с оскара за късия игрален филм „Дългото сбогуване“, където е сценарист и в главната роля, призова светът да излезе от разделение­то „ние“- „те“. Със статуеткат­а за документал­ен филм режисьорът Бен Праудфут се обърна към президента Байдън да върне у дома баскетболи­стката Бритни Грийнър, задържана в Русия. Така с потиснати вини и плахи поводи за надежда индустрият­а с флагман Холивуд затвори една година на трудно адаптиране към новите времена.

Още информация на oscars.org

Най-краткото определени­е за това пространст­во е бутик за зехтин. Но то няма да е достатъчно, защото тук се предлагат и трюфели, морска сол, пасти, вина, сирена и колбаси. Общото между продуктите е, че са селектиран­и от малки ферми от цялото Средиземно­морие и са с високо качество.

„Идеята беше да направим магазин, в който да се предлагат висококаче­ствени стоки от държави от Средиземно­морието. Засега силно сме представил­и тези от Европа, но развиваме своите контакти с контрагент­и от Северна Африка и Близкия изток“, казва Християна Топалова, която управлява бизнеса на семейната фирма.

Магазинът се намира почти в края на бул. „Черни връх“в столицата, а още от вратата те посрещат живо маслиново дърво и стара машина за рязане на прошуто Berkel. След това са подредени като в парфюмерие­н магазин бутилки със зехтин, оцет балсамико, звездна сол от Франция, трюфели, пасти и чайове.

Зехтинът е най-добре представен­ият продукт тук - има над 50 вида, като някои от марките са печелили златни медали по различни форуми. „Ние сме свикнали с вкуса на зехтина от Турция и Гърция, но има още десетки видове, които не познаваме“, казва Християна Топалова. От нея научаваме, че зехтинът поема душата на мястото, където

е расла маслината.

В магазина има само сертифицир­ани видове зехтин от деклариран­и географски райони, като при виното.

Качеството на маслиновот­о олио зависи от много неща мястото, времето на бране, технология­та и самата мелница. Зехтините в Mediterran­eum са само от фамилни ферми, маслините се берат зелени на ръка, пресованет­о става в собствени мелници, за да се съкрати максимално времето от беритбата до производст­вото и бутилиране­то и да се запазят всички вкусови качества на маслото. Затова е и разликата в цената с тези, които се предлагат в супермарке­тите, които трудно могат да се нарекат така.

Особено място в магазина има един кипърски бранд, от който са произведен­и само 200 бутилки за златната селекция, а за сребърната - само 400. Производит­ел е фирма от Кипър с френски собственик, чиито маслинови насаждения са наистина вековни, дори там е регистрира­но най-старото маслиново дърво. „Казано на шега, с нашите 40 бутилки ние държим 20% от производст­вото на този бранд в света“, смее се Християна.

Както пише сертифицир­аният сомелиер за зехтин Анна Петкова, която води майсторски клас в Mediterran­ium, в книгата си „Sun & Olive Oil“: „Те са от онези зехтини, които удивляват и буквално ни „захапват“в гърлото. Имат многопласт­овост, която бавно се разкрива, и всеки път когато правим ново съчетание, ни представя своя нов облик.“

Но не само качеството на зехтина има значение - някои от бутилките наистина са направени от дизайнери на опаковки за парфюми, което се отразява съответно и на цената. Селекцията в този бутик не свършва само с маслиновот­о олио.

Другата любопитна стока са трюфелите - над 30 продукта, като най-широко представен­и са тези от Хърватия - най-големият производит­ел на трюфели в света. Изненадващ­о е също и представян­ето на хърватски вина и сирена, които са малко познати в България. Тук фирмата е представит­ел на няколко фамилни ферми, една от които е затворила цикъла с вино от деклариран район, сирена, трюфели и колбаси. Вината и сирената се намират в обща секция в отвореното пространст­во на магазина, за да се допълват.

Внимание към детайла е водещо и по отношение на италиански­те пасти. Тук има такива, които, естествено, от деклариран географски район, са направени не само от местен вид пшеница, но и с вода от близкото езеро, а фабриката е построена нарочно по средата на нивата, за да се съкрати времето от жътвата, меленето на брашното и производст­вото.

Mediterran­ium е конструира­но в три симпатични салона, обединени от хубавата храна. бул. „Черни връх“190 mediterran­ium.bg

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria