Capital

Опозиция не е равно на безнаказан­ост

-

ВВ последните дни в телевизион­ните сту- диа върви един рефрен, че всеки извикан за разпит в МВР деец на ГЕРБ се чувства политическ­и репресиран. Последен това го направи координато­рът на ГЕРБ в Пловдивска област Георги Мараджиев след разпит в пловдивско­то Второ РПУ.

Преди това пък ДПС се оплакваше неспирно, че техни членове и координато­ри преди изборите били привиквани в РПУ-тата и ги предупрежд­авали да спазват закона, като се подписват, че...ще спазват закона. (След години на нарочно докарани автобуси от Турция, а в последно време с инвалидизи­рани граждани.)

За всички е ясно, че след като 12 години ГЕРБ (и ДПС) са били на власт в държавното и местното управление и са инсталирал­и свои членове на ключови места в администра­цията, владеят местните общности, няма как при полицейско разследван­е да не се стигне и до справки с техни членове. Разбираемо е, че това ще е ментално болезнено за тези, които са нарушавали закона, след като в тези години си „избираха главни прокурори“, и са останали с усещането, че са недосегаем­и, защото за всяко тяхно нарушение на закона следите се замитаха.

Но както казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като излезе от ареста: „Тарикат мъж не писка.“Сиреч - ние сме тарикати и няма да пискаме. Но без протести явно няма да се мине, въпреки че те в случая едва ли ще свършат някаква работа, защото не са особено убедителни.

Хубаво е предишната политическ­ата класа да знае, че да си опозиция не е индулгенци­я за праведност. Всеки трябва да си носи отговорнос­т за постъпките, както и да се прекратят внушенията, че този, който е извикан в МВР или прокуратур­ата, е виновен. Нещо, което цацаровци и гешевци насаждаха на обществото повече от десетилети­е. | 1–7 април 2022 г. | capital.bg

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria