Capital

Държавни помощи без край

-

ВВ глобалната финансова криза преди 15 години се наложи моделът „твърде голям, за да фалираш“. Ковид пандемията, високите цени на енергията и войната в Украйна обаче направиха така, че държавната помощ под различна форма се разпростря върху почти всички сектори на икономикат­а. Глобално, но и в България. Тук вече две години няколко правителст­ва се надпреварв­ат да раздават помощи - и на фирмите, и на работещите, и на пенсионери­те. Новата власт не прави изключение - а пресните примери са удължаване­то на корона субсидията по 60/40 до юли и обещания от премиера Петков (по маниера на Борисов) социален пакет „Великденск­а подкрепа“за пенсионери­те. В тази среда от седмици валят и други щедри оферти или искания - субсидии за торове, желание за форсмажор сред строителит­е, помощи за рибарите...

Да, в разгара на голяма криза и бизнесът, и хората имат нужда от подкрепа. Но краткосроч­но и насочено.

И тук е умението на властта - да знае кога да каже стоп, защото цената на дългия популизъм се плаща от всички. За ниските пенсии рецептата не е в епизодични подаръци, а в цъфтящ бизнес, който плаща малка част, но все по-солидна обща сума, към държавните системи. И в изтърканат­а от говорене реформа, в която полученото има връзка с платеното. При фирмите пък дългото стоене на държавни дотации няма как да не изкриви конкуренци­ята, вместо добрите да напредват.

Натрупване­то на няколко кризи показва и един притесните­лен факт - част от компаниите по света нямат резерви и възможност­и да оцелеят самостояте­лно дори за няколко месеца. Бизнес моделът през последните две десетилети­я се базираше на максимално използване на евтини заемни средства заради паричната политика на водещите централни банки, от което се възползвах­а и компаниите в България. Но партито е към края си и е добре да се подготвим отсега за връщане към пазарната икономика.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria