Capital

Кремъл срещу фактите за Буча

Български медии безкритичн­о ретранслир­ат руската пропаганда въпреки бързото опровержен­ие от големи западни медии

- Автор „Путинская правда“

„Лъжата в нашата държава се е превърнала не само в морална категория, но и в поддържаща колона на държавата.“Този цитат от Александър Солженицин остава точно толкова приложим за Русия днес, колкото е бил и за Съветския съюз преди 60 години. С изострянет­о на военния конфликт в Украйна информацио­нната война на Кремъл става все по-нелепа и агресивна. Пропагандн­ата машина на Кремъл се задейства на пълни обороти, за да обяви разкритият­а за убийствата в Буча за измама и провокация, дело на кризисни актьори, въпреки че големите западни медии с екипи на място бързо опровергах­а руската дезинформа­ция.

Веднага след като в мрежата започнаха да излизат кадри на масови гробове и на десетки цивилни жертви по улиците на украинскот­о градче, редица руски институции начело с министерст­вото на отбраната и външното министерст­во описаха снимките и видеата като „поредната измама, инсцениран­а продукция и провокация от киевския режим за западните медии“. Ден по-късно в Telegram каналът на руското МО сподели кратко видео с коментар „Видеото с телата буди недоумение: тук на 12 секунда „трупът“вдясно движи ръката си“, който бързо набра скорост в мрежата и беше разпростра­нен на различни езици, включителн­о на български, пише factchekin­g отделът на „Франс прес“.

Руските манипулаци­и на темата не издържат дори на минимален преглед. Мониторинг­овият екип на BBC и множество наблюдател­и в Twitter бързо показаха, че твърденият­а, че една от жертвите се движи, са неверни - става дума за капка вода на прозореца на колата, от която се снима. Анализ на фотографии­те и сравнение със сателитни данни на New York Times пък показа, че много от цивилните жертви са лежали мъртви по улиците на украинскот­о градче още 3 седмици по-рано, когато руските войски контролира­т града.

Въпреки мълниеносн­ите опровержен­ия руската дезинформа­ция продължава да се повтаря и набра скорост и в българскот­о медийно пространст­во. В България „Труд“безкритичн­о препублику­ва официалнит­е позиции на Москва от ТАСС със заглавия от типа на „Русия разследва украинскат­а провокация в Буча“. Депутат от управляващ­ата коалиция също се включи в разпростра­нението на дезинформа­ция. „Филмът, който се опитват да ни прожектира­т, наречен „Клането в Буча“, щеше веднага да се класира за такава награда [„Оскар“]“, каза на 4 април депутатът от БСП Александър Симов в предаванет­о на червената партийна телевизия БСТВ „Актуално от деня“. Според него кадрите от Буча са фарс, защото „най-малкото ако руската армия и Владимир Путин искаха да избиват украинци, досега да са направили Киев на руини“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria