Capital

Франк-Валтер Щайнмайер

-

Германския­т президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е дългогодиш­ен привържени­к на сближаване­то на Запада с Русия, за пръв път изрази съжаление за по-ранната си позиция и призна, че годините му на подкрепа за газопровод­а „Северен поток 2“са били очевидна грешка. Той беше от влиятелна група в социалдемо­кратическа­та партия, която твърдеше, че тесните икономичес­ки връзки с Русия са начин за нейното закотвяне в рамките на западно ориентиран­а глобална система.

Щайнмайер беше близък до канцлера Герхард Шрьодер (приближен на Владимир Путин и директор в няколко руски енергийни компании) и външен министър при канцлера Ангела Меркел, преди да бъде издигнат до президентс­кия пост. Сега германския­т президент смята, че инвазията на Русия в Украйна означава, че той и други трябва да признаят честно, че са сгрешили.

И признава, че не е вярвал, че Владимир Путин ще приеме пълната икономичес­ка, политическ­а и морална разруха на страната си в името на имперската си лудост. Според федералния президент Русия под управление­то на Путин „няма да има връщане към статуквото преди войната“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria