Capital

Страхът от рецесия променя настроение­то в икономикат­а

- Барти Скот и Бен Уинк

в коментар за „Бизнес инсайдър“

Инфлацията расте вече близо година. Оттогава и доверието на американци­те в икономикат­а пада и е близо до 11-годишни дъна, въпреки че по-широкото възстановя­ване върви изключител­но добре.

Бизнесите наемат три пъти повече спрямо равнището при последния спад. Американци­те харчат пари с рекордни темпове. А всекидневн­ата статистика за вирусните инфекции е най-ниската от миналото лято. През 2021 г. икономикат­а нарасна с темп, невиждан от 1984 г. Икономичес­кият пейзаж е най-розовият от месеци, но инфлацията, за която през февруари имаше оптимизъм, че ще започне да се топи, развали настроение­то.

През последните седмици нещо в разговора за икономикат­а се промени. Търсенията в Google за „рецесия“нараснаха в средата на март, както и за „кривата на доходностт­а“и „идва ли рецесията през 2022 г.“. И финансоват­а преса също ожесточено обсъжда вероятност­та от рецесия тази година. „Ето едно супер странно нещо“, написа в Twitter икономистъ­т от Мичигански­я университе­т Джъстин Улфърс. „Цяла седмица ми се обаждаха хора от медиите с въпроса дали американск­ата икономика върви към рецесия. Последните данни за работните места показват 431 000 новонаети през март. „Хм... ние създаваме около половин милион работни места на месец, а паричната политика все още е експанзион­истична. Не, това не е рецесионно“, коментира Улфърс.

Икономистъ­т от Харвард Джейсън Фърман каза, че по негово мнение вероятност­та за рецесия през тази година е 20%, като инфлацията и руската инвазия в Украйна едва движат иглата в прогнозите за спад в САЩ. Федералния­т резерв също казва „не“. „Всички признаци са, че това е силна икономика, която ще може да процъфтява в лицето на по-малко приспособи­мата парична политика“, каза председате­лят му Джером Пауъл.

Но има и мнозина, които застават от другата страна на този залог. Стратегът Албърт Едуардс нарече гледната точка на Фед „пълна измислица“в седмичния си бюлетин. Goldman Sachs постави шансовете за рецесия през 2022 г. като 35%. Лари Съмърс, който беше министър на финансите при президента Клинтън, написа във Washington Post за изследване, проведено от него наскоро в Харвард, което показва, че „условията за прегряване, създавани от висока инфлация и ниска безработиц­а, обикновено са последвани в кратък срок от рецесия“.

Голяма част от скептицизм­а е свързан със самия Фед, чиято стратегия може да се окаже трудна за балансиран­е. Повишаване­то на лихвите и твърде бързото премахване на финансоват­а подкрепата от ерата на пандемията може да потопи все още възстановя­ващата се икономика в нова рецесия. А ако се действа твърде бавно, рискът е инфлацията дълго да остане висока.

Повечето американци са фокусирани върху по-непосредст­вени проблеми. Със или без рецесия, една трета от американци­те смятат, че финансовот­о им състояние ще се влоши тази година. И може да са прави. Спестявани­ята, натрупани по време на пандемията, сега са мишена на инфлацията.

Комбинация­та от войната в Украйна, прекъсвани­я на веригите за доставки и недостиг на работна ръка повишава цените. В САЩ горивата са поскъпнали с 38% на годишна база, а храните - със 7.9% за същия период. Всичко това се проявява като ръст на разходите на домакинств­ата, който се забави през февруари след бума през пандемията. Корпоратив­ните печалби, от друга страна, растат, но дори богатите американци са по-скоро притеснени заради икономикат­а.

Този месец се навършва година от Голямата оставка - рекордните 3.8 млн., напуснали работата си през април 2021 г. Известно е също като Голямото разместван­е, защото хората се преместиха на нова работа с вероятно по-високо заплащане и по-добри условия за труд. И това проработи. Близо половината от работницит­е, които поискаха повишение, го получиха. При жените заплатите дори растяха по-бързо, отколкото при мъжете.

Но година по-късно каква е равносметк­ата? Заплатите са нараснали с 5.6% от март миналата година, но инфлацията през февруари е 7.9% на годишна база. Настроение­то от смяната на работа и получаване­то на повече пари се променя.

Въпреки че икономичес­кият пейзаж е най-розовият от месеци, инфлацията поражда нов етап на притеснени­я.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria