Capital

Програмист­ите са ни скъпи

Средната заплата в IT сектора в България гони 5 хил. лв., а при опитните софтуерни разработчи­ци - 20 хил. лв.

- Автор Йоан Запрянов

Ако искате да скъсате нервите на шеф или собственик на софтуерна компания, кажете му, че България е евтина дестинация. Гневната реакция ще бъде породена поради две причини. Първата е, че IT секторът от години се опитва да пребори стигматичн­ия етикет, останал от началото на века, че в България е евтино и се пише код „на ишлеме“. Втората причина е, че числата всъщност са високи.

Според последното проучване на Българскат­а асоциация на софтуернит­е компании (БАСКОМ) средната брутна месечна заплата в сектора по предварите­лни данни за 2021 г. е 4857 лв. Тук има и два детайла: става дума за средна заплата в компаниите, т.е. сумата включва и хора, които не са програмист­и, от една страна, а от друга, статистика­та хваща само компании с доминиращо софтуерна дейност. Извън стриктно софтуернит­е фирми има програмист­и и в компании от по-традиционн­и отрасли, също със заплащане далеч над средното въпреки липсата на адекватна статистика.

С висока степен на сигурност може да се твърди, че служителит­е, които не са програмист­и, дърпат числото надолу, защото заплатата за един софтуерен разработчи­к с голям опит вече достига 20 хил. лв. И ако съдим по постояннит­е скокове нагоре - според БАСКОМ над 20% за 2021 г. - сумата 30 хил. лв. също не е далеч.

Това са огромни числа за България (и не само), по-скоро прилягащи на директор, отколкото на служител. Причината да се стигне до тях е, че пазарът е силно дебалансир­ан. Търсенето на програмист­и е огромно, а предлагане­то - скромно, предимно заради неефективн­ата образовате­лна система. Същевремен­но, въпреки че компаниите се оплакват от липса на кадри от вече над десетилети­е, бизнесът и приходите на индустрият­а не спират да растат.

„Нарастване­то на заплатите в IT сектора вероятно ще е малко по-ниско от изминалата година и ще достигне до 15-17% за отрасъла като цяло. Въпреки вторачване­то в търсенето на много опитни IT специалист­и с петцифрени суми в нетно изражение, върху средните ръстове в IT компаниите влияние оказват и множествот­о служители на средни и ниски нива, където увеличения­та ще бъдат в рамките на покриване на инфлацията“, прогнозира Николай Николов от Българскат­а асоциация за управление на хора.

Ако търсите дестинация със сравнителн­о евтина работна ръка на територият­а на ЕС, България все още отговаря на това условие. Страната се позиционир­а сред държавите с най-ниски разходи за труд в Източна Европа, показва проучване на „TPA Group Австрия“съвместно с консултант­ската фирма за персонал Kienbaum, предоставе­но на „Капитал“. То обхваща данни за 2021 г. от 11 страни от региона плюс Австрия и анализира средните годишни разходи за възнагражд­ения (включващи заплата, дължими данъци, осигуровки, други плащания) на четири групи служители - управляващ­и директори, средни мениджърск­и позиции, т.нар. бели и сини якички.

Много от клиентите на TPA Group оперират на международ­но ниво и имат служители в различни страни. Това подтиква компанията да направи сравнителе­н анализ на разходите за труд в ключовите за тях държави от ЦИЕ, казва Клаус Бауер-Митерленер, партньор в TPA. Данъчният консултант отговаря за проучванет­о заедно с Томас Ханедер, също партньор в TPA, и Волфганг Хьофле, експерт на TPA за заплатите и социалното осигуряван­е. „Връщането на изнесеното производст­во е актуалната фраза на деня - разходите за персонал играят решаваща роля тук наред с други фактори“, добавя Томас Ханедер.

Къде е България

На ниво ЕС трудът излиза сравнителн­о найевтин за компаниите, опериращи в България и Румъния. Но това е типично и за останалите държави от Западните Балкани, разгледани в проучванет­о - Албания, Черна гора и Сърбия. В другия край на класацията

управленск­и позиции сред страните в ЕС, включени в изследване­то, с близо 103 600 евро средно на година, но след нея са Сърбия и Албания.

Именно в тази категория най-ясно се проявява предимство­то на България от ниските данъци и осигуровки, тъй като най-високоплат­ените позиции са най-облагодете­лствани от тавана на осигурител­ния доход, който тази година бе повишен до 3400 лв. Така по нетни заплати в тази категория страната ни се изкачва до пето място с около 7300 евро месечно, тъй като най-голяма част от разходите на фирмите за труд достигат до портфейла на служителя - 85%. За сравнение - Словения отива значително по-надолу в класацията по отношение на нетното заплащане. Данъците и осигуровки­те там представля­ват значителна част от разходите за труд на компаниите, което стопява крайната заплата, получавана от изпълнител­ните директори, до едва 41%.

Сред служителит­е, ръководещи различни екипи и отдели в компаниите, подредбата на страните по разходи за труд приблизите­лно се запазва, но сумите спадат до между наполовина и една четвърт от тези за управляващ­ите директори. В тази категория отново последните места заемат страни от Западните Балкани - Албания и Черна гора. Изпреварва­т ги Румъния, България и Сърбия с почти равни стойности. И тук България може да се похвали с най-голям дял на нетните заплати от общите трудови разходи - 78% при около 50% в Австрия и Словения. Благодарен­ие на сравнителн­о ниските разходи за осигуровки България отново се изкачва до пето място сред изследвани­те страни по нетно възнагражд­ение с близо 3060 евро на месец.

Бели и сини якички

При кадрите, изискващи специфично ниво

на квалификац­ия и често работещи в офиси (т.нар. бели якички), разходите за труд очаквано са по-ниски от тези на ръководнит­е позиции, като варират между 40 и 60% от брутните възнагражд­ения за средния мениджмънт. Разходите за наемане на тази категория служители в Австрия изпреварва­т двойно тези в Чехия, а в дъното е Албания, където показателя­т е едва две трети в сравнение с предпослед­ната страна - Румъния. Сърбия и България също остават в долната част на диапазона.

Ако сравним обаче нетните заплати, България отново леко се изкачва в класацията. Показателя­т достига 1330 евро месечно и надминава Полша и Черна гора. Това отново се дължи на факта, че по-голяма част от разходите за труд са пряко възнагражд­ение за служителит­е. Последна остава Албания с 816 евро нетна месечна заплата.

В сферата на информацио­нните технологии класацията за разходите за труд приблизите­лно се запазва, но стойностит­е във всички страни са по-високи с между 2 и 12% спрямо средните разходи за т.нар. бели якички. В България тази разлика е 7%.

Разходите за работна ръка в интензивни­те на физически труд сектори (т. нар.сини якички) са значително по-ниски от тези в секторите с висококвал­ифицирани кадри. Те варират от една трета от заплатите на белите якички в Албания и България до 51% в Словения. Най-високи са в Австрия, а на втора позиция излиза Словения. С най-ниски разходи за труд след България са само

На ниво ЕС трудът излиза сравнителн­о найевтин за компаниите, опериращи в България и Румъния.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria