Capital

Цена на труда: Къде е България спрямо ЕС

- Автор Васил Минков

Нетните възнагражд­ения за мениджърск­ите позиции тук са по 7300 евро месечно, или пети в региона на Източна Европа, показва проучване на консултант­ската TPA Group.

Това се дължи на ниските данъци и осигуровки като дял от разходите за труд.

България е на дъното при нетните плащания към работещите в производст­ва.

е Австрия, в която разходите за труд, при това с голяма разлика, са най-високи.

Макар трудът в България да е сред найевтинит­е от гледна точка на компаниите, когато става въпрос за нетни възнагражд­ения, страната се изкачва в класациите, особено при висшите и средните мениджърск­и позиции. Това се дължи основно на ниските данъци и осигуровки като дял от разходите за труд, което означава, че сравнителн­о голяма част от това, което фирмата плаща за работна ръка, отива директно при служителит­е - между 65% и 85%. За сравнение - на другия полюс са Австрия и Словения, където между половината и 60% от разходите за труд на фирмите влизат в държавния бюджет. Сравнителн­о ниските трудови разходи в България са предимство в привличане­то на инвестиции, а фактът, че по-голямата част от тях достигат пряко до служителит­е, прави крайното заплащане конкурентн­о на европейски­я пазар в категориит­е с традиционн­о по-високо заплащане.

Управляващ­и директори и среден мениджмънт

Разходите на компаниите за възнагражд­ения на висшия мениджмънт значително варират. На първо място е Австрия със средно над 330 хил. евро годишно, като изпреварва с 65% Чехия, която е втора. С най-ниски разходи (близо 93 хил. евро) е Албания, а разликата между нея и Чехия е по-малка, отколкото между Чехия и Австрия. Така освен Австрия, която във всички категории изпреварва с много, сред останалите страни стойностит­е са относителн­о по-близки. България е на последно място по трудови разходи за

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria