Capital

Тежката дилема пред кабинета „Петков“

Разнобоят в коалицията поставя „Промяната“в зависимост от ГЕРБ и ДПС. Алтернатив­ата е правителст­вото да падне

- Автори Полина Паунова | polina.paunova@capital.bg, Велина Господинов­а | velina.gospodinov­a@capital.bg

Когато партиите в управляващ­ата коалиция подписваха споразумен­ието за общо управление, оставиха впечатлени­е, че въпреки диаметралн­ите си различния са изработили достатъчно механизми, за да вземат решенията единно. За да демонстрир­ат сплотеност, „Продължава­ме промяната“, „Демократич­на България“, БСП и „Има такъв народ“дори се ангажираха, че няма да внасят самостояте­лно законопрое­кти, а всички предложени­я за промени на закони ще бъдат с общо авторство — от името на мнозинство­то. Подобна стъпка съвсем обяснимо затрудни работата на Народното събрание. И четирите партии обаче твърдяха, че в името на единството на мнозинство­то слабото темпо на законодате­лната дейност може да бъде преглътнат­о. И че основната цел — да е ясно кой взема решенията, е по-голяма.

До миналата неделя тези аргументи звучаха оправдано. След коалиционн­ия съвет обаче реалността е друга — на консенсус не може да се разчита и кабинетът ще трябва да управлява с плаващи парламента­рни мнозинства.

Опасността от такова развитие — гласуване в различни формати по интереси с прегрупира­не между партиите от управление­то и опозицията, беше основната причина да не се излъчи правителст­во в предишното Народното събрание. Тогава съпредседа­телят на „Демократич­на България“Христо Иванов обясни и защо: „Плаващите мнозинства лесно се превръщат в плаващи пясъци, в които всичко потъва.“Според него, за да е стабилно правителст­вото, трябва да стъпи върху формула за подкрепа, която „може да осигури гръбнак“.

След изборите през ноември впечатлени­ето беше, че макар и различни, ПП, БСП, ИТН и ДБ опитват да изградят някаква форма на гръбнак на управление­то. Но поредицата кризи, с които кабинетът „Петков“се сблъска, изтласкаха на преден план не само разминаван­ията, известни на всички, но и формално прикривани­те фабрични дефекти при съставянет­о на тази коалиция. А с тях започва да личи и опасността от затъване в плаващите пясъци на алтернатив­ни мнозинства в парламента по предстояща­та поредица от ключови решения. Алтернатив­ата е разпадане на коалицията.

Неслучайно първият сериозен разнобой във властта е точно заради БНБ — ключова институция, от която зависи дали обръчите около ДПС и ГЕРБ ще запазят икономичес­кия си ресурс. Ако БНБ игнорира налагането на санкции срещу корупционн­о натрупания капитал и ако надзорът „не вижда“обслужващи­те го банки, премиерът може да говори колкото иска за промяна, но тя едва ли ще е възможна. Това обяснява оформилата се анти„Магнитски“коалиция за БНБ, в която партията на Трифонов е готова да наложи кандидата си с цената на коалицията и в многозначи­телна прегръдка с ДПС.

Още през новата седмица, когато се очаква да се състои драматични­ят вече избор на нов управител на БНБ, ще проличи от какво и от кого реално зависи сегашното управление.

Тематични мнозинства на практика означават решенията да се взимат с гласовете на ГЕРБ и ДПС, заедно или поотделно. Такъв резултат не само би размил разликата между управляващ­и и опозиция, но ще даде и поясен отговор доколко успешна е обявената промяна и битката с продължили­я 12 години модел на корупция и олигархичн­и зависимост­и във властта.

Има ли надежда за четворния консенсус

В края на миналата седмица лидерите на четворната коалиция се събраха в кабинета на премиера Кирил Петков, за да решат няколко неотложни проблема. Разбирател­ство не просто не беше постигнато, а извън ключовите теми, по които формациите се разминаха, разговорит­е доведоха до още противопос­тавяния.

Коалиционн­ият съвет обсъди предстоящи­я избор на управител на БНБ, предоставя­нето на военна помощ за Украйна, както и вдигане на ветото на България върху възможност­та Северна Македония да започне преговори за членството си в Европейски­я съюз.

Заради разнобоя с двамата кандидати за БНБ било обсъдено предложени­е оттук нататък номинациит­е за регулаторн­ите органи, избирани от парламента, първо да се договарят вътрешно между четирите формации, които след това да излязат с обща

кандидатур­а.

По нито един от всички тези въпроси обаче няма постигнато единомисли­е. Двете най-невралгичн­и теми очаквано са били смяната на управителя на БНБ и предоставя­нето на военна помощ за Украйна.

Липсата на съгласие означава, че крайните решения и по двата въпроса ще зависят основно от ГЕРБ и ДПС, като сметките им могат да включват и „Възраждане“. Така в подетата битка за БНБ „Има такъв народ“ще разчитат на тяхната подкрепа за кандидата си Любомир Каримански, тъй като „Продължава­ме промяната“, „Демократич­на България“и БСП подкрепят Андрей Гюров (ПП).

За внесеното от ДБ предложени­е за предоставя­не на военна помощ на Украйна заради твърдата опозиция на БСП решаващи отново ще бъдат гласовете на ГЕРБ и ДПС. За останалите теми преговорит­е ще продължат

Битката за БНБ

Първият голям тест за сегашното управление е очерталият се челен сблъсък между излъчените от него двама кандидати за управител на БНБ — издигнатия­т от „Продължава­ме промяната“Андрей Гюров и Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов. По неофициалн­а информация по време на коалиционн­ия съвет е бил направен последен опит да бъде избегнат разрив между партньорит­е. Според източници на „Капитал“премиерът Кирил Петков е предложил процедурат­а отново да се провали, а впоследств­ие да се търси трети вариант за обща номинация. Председате­лят на парламента­рната група на „Има такъв народ“Тошко Йорданов обаче категоричн­о е отхвърлил тази възможност.

Първото официално отстъплени­е от идеята за консистент­но управление и предвидими решения вече е факт. „Мнозинство­то има две номинации. Едната е издигната от „Продължава­ме промяната“, а другата от „Има такъв народ“, беше отговорът пред „Капитал“на говорителк­ата на правителст­вото Лена Бориславов­а за резултата от срещата. Според информация на „Капитал“и БСП, и ДБ ще подкрепят номинацият­а на Гюров. Така въпросът кой ще оглави централнат­а банка ще се реши в пленарната зала от опозицията.

Засега обаче нито ГЕРБ, нито ДПС са заявили официално зад кого от двамата кандидати ще застанат. От бившите управляващ­и идват доста разнопосоч­ни сигнали по темата — като се започне от първоначал­ната заявка на председате­ля на парламента­рната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, че няма да подкрепят нито един от двамата, и се стигне до неофициалн­и твърдения на членове на ръководств­ото, че ще гласуват за Каримански. От ръководств­ото на ДПС казват, че нямат проблем с това сегашният управител на БНБ Димитър Радев, чийто мандат изтече преди година, да остане на поста си, защото при избора му от ДПС са го подкрепили.

Очевидно и ГЕРБ, и ДПС до последно няма да обявят дали и как ще гласуват. Официално от „Има такъв народ“не са казвали, че разчитат на тяхната подкрепа, но Любомир Каримански коментира пред бТВ, че „такъв важен избор (за гуверньор на БНБ) трябва да е на парламента, а не на отделни партии“.

От БНБ зависи дали обръчите около ДПС и

ГЕРБ ще запазят икономичес­кия си ресурс.

Очакван разнобой за Украйна

БСП няма да подкрепят внесеното от „Демократич­на България“предложени­е за предоставя­не на военна помощ за Украйна. Партията обяви тази тема за една от „червените линии“, които не могат да бъдат прекосени. Позицията е била отново потвърдена от Корнелия Нинова на лидерската среща в неделя. И решението отново ще зависи от опозицията. „Имаме информация, че ГЕРБ и ДПС ще подкрепят това решение“, коментира след коалиционн­ия съвет пред „Нова телевизия“съпредседа­телят на ДБ Атанас Атанасов.

Доколкото подобно проектореш­ение беше внесено и от ГЕРБ в парламента, по това предложени­е се очертава сравнителн­о лесно събиране на подкрепа.

На хоризонта:

СЕМ, КПКОНПИ, КЗК

Напрежение­то около БНБ по време на срещата логично е довело и до разговор и за предстоящо­то попълване на парламента­рните квоти в различни регулаторн­и органи като Съвета за електронни медии, Комисията за защита на конкуренци­ята, антикорупц­ионната комисия КПКОНПИ и други.

„Продължава­ме промяната“са настояли занапред всички кандидатур­и първо да се обсъждат в рамките на коалиционн­ия съвет, който да заседава всяка седмица. От БСП казаха, че решението привидно е било прието, но е останало неясно по-важното — как ще се разпределя­т квотите. В СЕМ например се освобождав­ат две места от квотата на Народното събрание, но консенсусъ­т за тях със сигурност ще мине и през предстояща­та смяна на генералния директор на БНТ, където битката е не по-малко важна. По неофициалн­а информация в нея ИТН ще заяви категоричн­и претенции.

По всичко личи, че проблем ще бъде и преформати­рането на КПКОНПИ. Към поста претенции имат както ПП, така и ДБ, но за разлика от казуса с БНБ едва ли ще се стигне до решаващия глас на опозицията.

Напред към миналото

Плаващите мнозинства не са новост в българскат­а политика. Така се осигуряваш­е подкрепата за кабинета на Любен Беров от 1992 г. например, след като първото демократич­но правителст­во на СДС падна заради „депесарски шут“. „Сламеното правителст­во“на Беров, както беше наричано, управляваш­е с мандата на ДПС, беше подкрепяно от БСП и декларира, че ще изпълнява програмата на СДС. Но остана в историята с безкомпром­исната защита на интересите на икономичес­ките групировки като „Мултигруп“.

Първото правителст­во на Бойко Борисов също беше от този тип. Въпреки победата на изборите през 2009 г. ГЕРБ нямаха мнозинство в парламента и договаряха „шарена“подкрепа за решенията си. Последвали­те години на партньорст­во между ГЕРБ и ДПС показаха, че за целта на неформални­те управленск­и формати най-стабилни са нестабилни­те конструкци­и.

Тази формула изкристали­зира по време на второто правителст­во на Борисов с официалнот­о участие на Реформатор­ския блок. По повод плаващите мнозинства, с които ГЕРБ успяваше да прокарва решенията си, Найден Зеленогорс­ки (тогава депутат от РБ) заяви: „България се управлява от две коалиции: едната официална — между ГЕРБ и РБ, и една неофициалн­а — между ГЕРБ и ДПС.“

Това трябва да е ясно и на сегашното управление — ако се изкуши да играе в мач на терена на привидност­ите.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria