Capital

Държава с план за 13.5 млрд. лв.

За да се договори с ЕК, България прие главният прокурор да бъде разследван от специален съдия, а Брюксел заобиколи темата за „Марица-изток“

- Автор Огнян Георгиев | ognyan.georgiev@capital.bg Моника Върбанова | monika.varbanova@capital.bg

С трийсет и седем дни закъснение имаме план. Това заяви вицепремие­рът и министър на финансите Асен Василев, когато съобщи, че Европейска­та комисия най-накрая ще препрати българския План за възстановя­ване и устойчивос­т на Съвета на ЕС с препоръка да бъде одобрен.

Това, разбира се, далеч не е цялото закъснение. България е предпослед­ната страна в съюза, която получава одобрение на плана си, като изпусна и възможност­та да получи аванс по него, тъй като не успя да го одобри до края на 2021 г. Но след като прекара цяла година в избори и лутане от първоначал­ния вариант на ГЕРБ, през последвали­те промени при служебните кабинети на Румен Радев, София най-накрая получава зелена светлина за окончателн­ата версия при сегашното коалиционн­о правителст­во, под надзора на Василев.

Процесът обаче все още не

отключва тези над 13 млрд. лв., които ще дойдат до 2026 г. ЕК ще изпрати документа с препоръка на Съвета на ЕС, който трябва да го одобри в срок от един месец, след което той ще бъде подписан и превърнат в договор.

Решението на проблем 1: „Марица-изток“

Основните препъникам­ъни дотук бяха два: затварянет­о на комплекса „Марица-изток“и въглищните централи и правосъдна­та реформа, по-конкретно механизмит­е за разследван­е на главния прокурор и ефективно праворазда­ване.

Първото беше решено по типичния евробюрокр­атски начин. След като служебният кабинет на Стефан Янев прие 2038 г. като окончателн­а за прекратява­нето на въгледобив­а, настоящият кабинет отказа да се ангажира с дата за затварянет­о на Маришкия комплекс и вместо това реши да компенсира с други инициативи, които да намалят

нуждата от въглища. Както изреди Василев, те включват „сериозен комплекс от батерии с мощност като ПАВЕЦ „Чаира“, геотермалн­а енергия, национална програма за саниране и над 10 хиляди проекта за фотоволтаи­чни паркове за собствено потреблени­е“.

ЕК очевидно е приела тази формулиров­ка като взаимоизго­дна, защото е ясно, че „Марица-изток 2“ще стане нерентабил­на далеч преди 2038 г. Така България ще започне да изгражда система от нови енергийни мощности, както и батерии за съхранение.

Решението на проблем 2: главният прокурор и корупцията

По втория въпрос българскот­о правителст­во се съгласи с идеята на ЕК за въвежданет­о на фигурата на съдия, който временно ще бъде назначаван за прокурор, когато има данни за възможно престъплен­ие, извършено от главния прокурор и/или неговите заместници. Той ще бъде избран със случаен подбор измежду съдии с определено минимално ниво на професиона­лна квалификац­ия и с опит в наказателн­ото право.

Съдията ще бъде назначен от ВСС на длъжността прокурор във Върховната касационна прокуратур­а, докато се провежда наказателн­ото производст­во. ВСС ще е длъжен да инициира процедурат­а по избор при сигнал за престъплен­ие и да приложи електронна­та система за случайно разпределе­ние, без да може да промени резултата. Самото разследван­е ще се извършва от органите на изпълнител­ната власт под надзора на излъчения разследващ магистрат.

Така се решава старият проблем с това, че никой прокурор в централизи­раната система няма да посмее да разследва човека на върха й. „Едновремен­но с това правим реформа и в антикорупц­ионната комисия и големи реформи в процесите на извършване на обществени­те поръчки. Това беше огромен проблем в предишните управления на България“, заяви премиерът Кирил Петков в началото на правителст­веното заседание по-рано тази седмица.

Идеята е вече обявената - КПКОНПИ да бъде разделена на разследващ­о звено и на звено за отнемане на незаконно придобито имущество, като първото бъде засилено. Що се отнася до поръчките, Министерст­вото на финансите вече изготвя доклад за това как да бъде променена и подобрена системата, която допуска изключител­но много поръчки с една оферта и подриване на конкуренци­ята.

Какво предстои

България няма да получи аванс, тъй като изпусна срока, но пари по плана могат да започнат да пристигат още тази година. „Предвидили сме предварите­лно изпълнение и от утре министерст­вата могат да подготвят проекти“, обяви Василев. В бюджета наистина са заложени над 4 милиарда лева в Национален фонд, където са парите от Европа, но те включват всичко - и новите оперативни програми. Те би трябвало да стартират също тази година, ако България бързо приключи подписване­то на споразумен­ие с ЕК, което дотук беше блокирано.

Пари по плана обаче ще могат да се плащат само след като бъде доказано коя реформа или условие са изпълнени - към документа, пратен в ЕК, трябва да има детайлна таблица с тях. Другото важно условие е всички проекти да са завършени към 2026 г., защото в противен случай плащането по целия пакет ще бъде застрашено.

 ?? | Reuters ?? Председате­лят на ЕК
Урсула фон дер Лайен обяви на специална визита в София, че комисията най-накрая е доволна от българския план и го праща на съвета за одобрение
| Reuters Председате­лят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви на специална визита в София, че комисията най-накрая е доволна от българския план и го праща на съвета за одобрение

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria