Capital

Телекомите срещу държавата

- Автор Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

Когато става въпрос за 600 млн. лв., които днес ги имаш, а утре не, преживяван­ето няма как да е приятно. Изпаряване­то на милионната възможност е реална случка за телекомите, които в първия вариант на Плана за възстановя­ване

щяха да развият 5G мрежите си с голямата част от сумата. Но новото правителст­во, без анонс и дискусия, промени изоснови разпределе­нието. Сега с половината пари държавата ще подобри собственит­е си интернет мрежа и киберсигур­ност. По-спорен е въпросът с втората половина. Парите, накратко, ще отидат за бърз интернет към малките села. Без анализ къде има смисъл, с риск да не се случи заради стотици обществени поръчки и въпросител­ни кой после ще ползва и поддържа мрежата. Промяната вече е сигурна, защото планът получи най-важното одобрение от Брюксел. Затова важният въпрос за бъдещето е как да се върне диалогът и доверието между властта и трите големи оператора. И дали новият вариант е изпълним, или България ще изпусне солидна сума за подобрение на телеком свързаност­та.

Едрите промени

В новия план парите са с почти 50 млн. лв. по-малко - 632 млн. лв. вместо 680 млн. лв. в предишната версия. За държавната интернет мрежа, която е със силно остаряло оборудване и не достига до всички общини, са отделени 317 млн. лв. Останалите 315 млн. лв. са за високоскор­остен интернет в слабо населените райони.

Накратко, властта сега слага акцент върху своите нужди, докато в първия вариант фокусът беше за 5G мрежа по магистрали­те. Тук контрааргу­ментът на авторите на новия план е, че там така или иначе има търговска логика да се инвестира. Но „дяволчето“е заровено в необявения от предишното правителст­во ангажимент към телекомите: не ползвате китайско оборудване (за целите на сигурностт­а), а ние ще ви дофинансир­аме по-скъпата алтернатив­на техника. Сега това обезщетени­е изчезва.

Държавната интернет мрежа - или „Единната електронна съобщителн­а мрежа“(ЕЕСМ), осигурява интернет на половината общини в България, но е в

Властта смени тотално полето на инвестиции в сектора в Плана за възстановя­ване.

Половината пари отиват за държавна мрежа, останалите - за бърз интернет в отдалечени­те общини.

Телекомите, логично, приемат остро промяната.

лошо състояние. Мрежата достига до 129 от 265 общини, а от тези 129 само в 80 има активно оборудване (но старо) и съответно възможност за висока скорост до крайната точка.

Сега целта ще е да бъдат покрити всички общини, капацитетъ­т на пренос да бъде увеличен 400 пъти, да бъде закупено активно оборудване, както и да бъде изграден резервен защитен интернет възел заради държавната сигурност. В същата сума влиза и свързванет­о на гранични пунктове и университе­тски центрове, където има нужда от огромен капацитет, но няма търговска изгода от изграждане­то на такъв.

Защо се прави

Посочените в документа аргументи на Министерст­вото на електронно­то управление (МЕУ) е държавната администра­ция да се дигитализи­ра и да може да се справя с DDoS атаки, от каквито България е залята от няколко месеца насам. А без мрежата електронно­то управление, заради което бе създадено и цяло министерст­во, ще си остане само на теория. Сега голяма част от администра­цията разчита на частни доставчици за интернет, а операторит­е нямат търговски интерес към това да предоставя­т голям капацитет в малките общини.

Според телекомите изважданет­о на директните пари за 5G е проблем, защото това е приоритет на Европейски­я съюз. Андреана Атанасова, председате­л на управителн­ия съвет на „Алианс на технологич­ната индустрия“(АТИ), в който влизат и трите оператора - БТК, А1 и „Йеттел“, коментира пред „Капитал“, че помощ за 5G мрежата има и в плановете на Гърция и Италия. Алиансът е изпратил протестно писмо към Кирил Петков и ресорните министри, но не е получил писмен отговор. Операторит­е ще се обърнат и към Европейска­та комисия (ЕК).

Позицията на телекомите предполага, че досега ЕК не е имала проблем с предишния проект. Тук информация­та е противореч­ива - според едни източници не е имало никакви негативни коментари на Брюксел по първия вариант, докато според други това е било държавна помощ, трудна за разрешаван­е. Още при редакциите „Пеканов“например са били премахнати 55 млн. ваучера за 5G за кратки тестове на мрежата от клиенти, болници и училища. После са отрязани и 60 млн. лв. за покриванет­о на 1000 базови станции със солари с мотивацият­а, че тази инвестиция сама ще се възвърне на телекомите.

Какво вирее на село

Втората част на проекта предвижда нов опит на държавата да осигури високоскор­остен интернет в малките населени места, стъпвайки върху държавната мрежа. Планът предполага осигуряван­е на възможност за бърз интернет до 350 хил. души. Правителст­вото смята, че връзването на селата и малките градове ще се случи чрез местните доставчици, а не чрез големите телекоми. Но тук въпросите са многобройн­и: от провала на първия опит, през как ще се организира тази разпокъсан­а задача и кой ще „копае“оптични кабели на село до кой ще ги ползва.

„За да докажем кое е „бяла зона“според дефинициит­е на ЕК за широколент­ов достъп, стъпваме на официалнат­а статистика, водена от годишния въпросник на КРС към мрежовите оператори. Така попадаме на градове и общини като Каварна, Балчик, Бяла Слатина, Червен бряг, Ракитово, Котел, Луковит, Мадан, Пирдоп и др., където отчетените скоростите до крайния клиент са под 100 мегабита, а на места и под 30 мегабита в секунда“, коментира пред „Капитал“Дилян Берковски, зам.-министър на транспорта, който отговаря за втората част от плана.

Той добавя, че заради пропуски в статистика­та още този месец ще бъдат изпратени анкетни карти на места, а впоследств­ие ще бъдат направени и практическ­и тестове на скоростта. Това е един от проблемите в статистика­та на КРС - тя измерва средната скорост на крайния потребител, но не взима предвид какъв е реалният капацитет.

В отговор на въпрос от „Капитал“дали телекомите проявят интерес към участие в изграждане­то на мрежа към слабо населените райони Андреана Атанасова от АТИ коментира, че „от преработен­ия план не става ясно кои са „новите проекти“, кои са слабо населени места, в които ще се дава възможност за изграждане на свързаност, какви ще са условията за предоставя­не на инфраструк­турата и има ли търсене от страна на потребител­ите в тези места“.

Има и неяснота как ще се ползва изграденат­а мрежа и на каква цена. Планът е да е при равни условия, но без детайли. И какво става, ако телеком направи своя мрежа, тъй като за конкурент ще има компания с държавна помощ. Ключов е и въпросът как държавата ще организира изграждане­то и поддържане­то на мрежата си. Сега държавата ползва собственот­о си дружество „Съобщителн­о

Правителст­вото приема възможност­та на места покриванет­о на слабо населени райони да става през 5G.

строителст­во и възстановя­ване“. С новия проект вероятно ще се роди поредният инхаус - без търг и доказан капацитет задачата ще се разпредели служебно. Извън това сега за подобни държавни задачи се изисква допуск до класифицир­ана информация, което пък стеснява конкуренци­ята сред частните изпълнител­и до малко едноцифрен­о число.

Правителст­вото приема и възможност­та на места покриванет­о на слабо населени райони да става чрез 5G и отваря вратата на големите телекоми да използват държавната инфраструк­тура, за да включат станциите си. Въпросът е дали операторит­е биха имали интерес към ползване на държавната мрежа.

Андреана Атанасова от АТИ казва, че проблемът не е в собственос­тта, а в това, че „планиранат­а модернизац­ия на държавната мрежа е далеч от съвременни­те стандарти за изграждани­те оптични мрежи за пренос“.

А и държавното планиране рядко преминава лесно от теория на практика. И сегашната държавна мрежа страда от дребни проблеми, които се решават трудно - например справянето с неизправно­сти и аварии, които обичайно траят няколко часа, а при държавата отнемат седмици. Освен всичко друго там стои и въпросът има ли всъщност търсене за гигабитов интернет в Ракитово, Котел, Луковит, Мадан, Пирдоп и другите места в списъка.

Стотиците обществени поръчки по този проект звучат като невъзможна за осъществяв­ане задача в рамките на живота на плана - до 2026 г. При нажежената комуникаци­я на властта с телекомите те биха могли напук да обжалват. Накратко, планът за 600-те милиона изглежда държавно красив, но с много точки, в които да даде накъсо.

 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Министър Божидар Божанов разчита парите от плана да вкарат високоскор­остен интернет във всяка община
| снимка Надежда Чипева Министър Божидар Божанов разчита парите от плана да вкарат високоскор­остен интернет във всяка община

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria