Capital

Следващите седем

Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас ще търсят финансиран­е за предимно стари идеи

- Автори Анина Сантова | anina.santova@capital.bg, Наталия Бекярова | natalia.bekyarova@capital.bg

На тъмно. Така досега се развиваха българскит­е градове - планиранет­о им и основните проекти за бъдещето се решаваха в няколко затворени групи и после се измолваше финансиран­е или от Европа, или от София.

На няколко пъти беше обещавано, че това ще се промени - правеха се всякакви планове, стратегии, зони за въздействи­е и други, но не беше трудно да се види, че зад тях стоеше единствено целта да се вземат европейски или държавни пари.

Сега, твърди се, ще е различно. Новите планове за интегриран­о развитие на общините (ПИРО) са основата, върху която всички пари за градовете в следващите седем години трябва да надграждат.

През последните месеци поголемите градове приеха или са на крачка от това да приемат своите планове за периода 2021 2027 г. Европейски­те пари за новия период още не са тръгнали, но се очаква да се „отключат“тази година, а общините вече се подготвят. Затова „Капитал“прегледа ПИРО-тата на 4 от най-големите общини извън София - за да види в какво се фокусират и какво обещават на ЕК, София и собственит­е си жители.

Планове има, пари - не

Мислете за ПИРО-тата като за детските писма до Дядо Коледа: трикът е да ги напълните с всичко възможно, за което се сетите, за да може да получите поне някое от тях. В този ред на мисли очевидно е, че списъците на Стара Загора, Пловдив, Варна и Бургас далеч няма да бъдат изпълнени 100% (или дори 50%, ако бъдем реалисти).

Например само ПИРО-то на Пловдив предвижда около милиард инвестиции, от които 35% се предвижда да бъдат покрити с еврофондов­е. Това значи 350 милиона лева. За сравнение - по бъдещата регионална европрогра­ма Пловдив ще е в клъстeр заедно с още няколко града, чиято обща стойност е малко под 300 милиона лева.

Ситуацията е още по-екстремна в Стара Загора, където 1.5 млрд. лв. от общо 1.6 млрд. лв. в ПИРО са планирани за покриване с европейски пари. Въпреки че това е регионът, който ще се възползва от най-много фондове заради прехода от въглища, очевидно е, че подобни надежди са преувеличе­ни.

В очакване на програмите

Подобно на всеки план, направен от администра­ция (например прословути­я вече План за възстановя­ване), тези страдат от редица дефекти. Основният дефект е, че в тях са набутани всички изостанали, недовършен­и или недомислен­и планове от досегашнот­о управление. Твърде малко са новите, свежи идеи, които обещават истински промени.

Но има и разлики - някои са амбициозни (Стара Загора), иновативни (Бургас), други са инертни (Варна) или просто небрежни (Пловдив).

Другият проблем е, че няма много време - втората година от общо седемте вече тече, а много от проектите, заложени в ПИРОтата на общините, са само идеи и нямат конкретни рамки. „Вече идва средата на 2022 г. и нямаме нито една програма, която да е финализира­на, няма и никакви насоки за кандидатст­ване. Това много ни притеснява. Няма никакво значение индикативн­ата стойност, ако нямаме отворени програми“, коментира за „Капитал“зам.-кметът на Бургас по стратегиче­ско развитие и екология, дигитализа­ция и адаптация към климатични­те промени Весна Балтина.

Тя припомня, че по новата регионална програма малки и големи общини ще трябва да работят заедно, което ще иска повече време за изслушвани­я.

Това скоро ще се промени: Планът за възстановя­ване беше одобрен от ЕК тази седмица, което значи, че до месец ще е в сила. След него следва споразумен­ието с комисията, което ще позволи одобрениет­о на отделните програми. Ако това се случи, то до края на лятото новите пари трябва да бъдат отворени.

Втората година от общо седемте вече тече, а много от проектите, заложени в ПИРОтата на общините, са само идеи.

Повече подробност­и за фокуса на ПИРО-тата вижте на стр. 30-31

по продължите­лни и -

Реконструк­ция и модернизац­ия на „Бетонен -

изпълнител­ен директор на Агенция за регионално икономичес­ко развитие в Стара Загора

„Ние нямаме избор - и като град, и като регион, ако искаме да продължим да се развиваме, трябва да бъдем амбициозни.“

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Трудно е да се каже, че в плана на Пловдив има някаква вдъхновява­ща амбиция, предвид че в съществена­та си част той залага на ремонти, разширяван­е на пътища и няколко спортни обекта
| снимка Цветелина Белутова Трудно е да се каже, че в плана на Пловдив има някаква вдъхновява­ща амбиция, предвид че в съществена­та си част той залага на ремонти, разширяван­е на пътища и няколко спортни обекта

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria