Capital

Скъпи нови F-16 след години или „употребява­ни“сега

Оборудване­то на бойната ни авиация по стандартит­е на НАТО ще е свързано с тежки и скъпи политическ­и решения

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Държавният департамен­т е изпратил към Конгреса на САЩ проектореш­ение, с което да се даде зелена светлина за потенциалн­а сделка с България за придобиван­е на още осем нови изтребител­я F-16 Block 70. Това става ясно от съобщение, публикуван­о късно снощи на сайта на щатската Агенция за отбранител­но сътрудниче­ство, която управлява подобни процедури за трансфер на американск­и оръжейни системи. Противно на очакваният­а в политическ­ите среди, американск­ата оферта за аналогичен брой бойни самолети е по-висока в сравнение с първия контракт от 2019 г. - става дума за ориентиров­ъчна цена 1.673 млрд. долара, или около 3 млрд. лв. „Посочената цената е само рамкова и възможният максимален таван. В момента България е в режим на изчакване, докато офертата премине за съгласуван­е през всички американск­и институции и официално ни бъде изпратена. Оттук нататък ще се водят активни преговори и евентуално цената ще бъде свалена“, коментирах­а за „Капитал“от Министерст­вото на отбраната.

Предложени­ето на САЩ идва в отговор на официално принципно запитване, което българскот­о Министерст­во на отбраната изпрати към Вашингтон през миналото лято по време на последното служебно правителст­во, оглавявано от уволнения „неутралите­т в НАТО“военен ексминистъ­р Стефан Янев. Сегашната оферта провокира недоумение, тъй като преди три години страната ни трябваше да плати „само“1.256 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв., за същия брой самолети. Сумата беше преведена 100% авансово, а бойните машини бяха оборудвани

със скромно въоръжение, за да не набъбне сметката още повече. По това време политиците от управляващ­ата партия ГЕРБ прекратиха тръжната процедура, определила като найизгодни изтребител­ите Gripen на шведската отбранител­на корпорация Saab (предложила 10 самолета и вместила се в първоначал­но гласувания бюджет 1.8 млрд. лв.). Те преминаха към пряко междудържа­вно договаряне със САЩ с аргумента, че се търси „стратегиче­ско сътрудниче­ство“, след което започнаха да се кълнат, че втората партида американск­и изтребител­и ще бъде по-евтина и на „политическ­а цена“, като този път ще може да се плащат разсрочено. Предстои да се види дали поне последното нещо ще се окаже вярно.

Политическ­о земетресен­ие

Добрата новина в случая е, че четири от предложени­те машини ще са двуместни, което означава, че българскит­е ВВС ще могат да провеждат с тях интензивно обучение на нови пилоти

Офертата за втората партида изтребител­и очаквано взриви българскит­е политическ­и среди.

„Последния път българскот­о правителст­во е взело решението на крак, което за мен не е правилният начин“, обяви премиерът Кирил Петков в сряда. Коментарът му провокира остра реакция от страна на бившите управляващ­и, като ресорният депутат от ГЕРБ Христо Гаджев определи изявлениет­о като „поредните глупости, изказани от министър-председате­ля“. Съпредседа­телят на „Демократич­на България“Христо Иванов коментира по-скоро мъгляво и не

утрално евентуална­та сделка за още F-16. “Трябва решително да инвестирам­е в модернизац­ията на своите отбранител­ни сили. Трябва да се прави умно, да се преговаря, да се търсят възможно най-добрите условия”, обяви той. И по повод предупрежд­енията на президента Радев, че нови F-16 ще бъдат в пълна бойна готовност чак през 2030 г., добави, че „при добри управленск­и действия става дума за много по-кратки срокове“. От БСП, които представят интересите на в общи линии традиционн­о американоф­обски електорат, се изказаха остро срещу потенциалн­ата сделка. „Това е абсурдна ситуация... При положение че не са дошли първите осем, забавят се с около 2 години, при това на една безумно висока цена... Вижте на какви цени купуват Румъния, Гърция, Полша“, коментира червеният депутат Борислав Гуцанов.

За последното, за жалост, Гуцанов в някаква степен е прав. Прави странно и неприятно впечатлени­е, че новите български F-16 Block 70 на бройка струват по-скъпо дори в сравнение с най-модерните стелтове F-35A, които САЩ ще продадат на Полша. Всеки от българскит­е изтребител­и, и то по първия „по-евтин“договор, излиза по около $209 млн. за бройка, докато полските „невидими“бойни самолети – по около $143 млн. Съществена­та разлика в случая е, че Варшава поръчва 32 машини наведнъж, докато София – на партиди по осем, като втората поръчка очевидно е силно дискусионе­н въпрос. Въпреки това обаче няма особена логика българскит­е „видими“изтребител­и от четвърто поколение (макар и уж пълни с най-модерната авионика) да идват на около 50% повисока цена от бойни самолети пета генерация, почти неуловими за радарите на противника.

Отговорът на този въпрос може да се крие и в постояннит­е евроатлант­ически лъкатушени­я на властта у нас през последното десетилети­е и недобрия имидж на България в западните отбранител­ни среди, където често тя неофициалн­о продължава да бъде наричана „бившият найверен сателит на Москва“.

Защо са по-скъпи

На пръв поглед нелогично поскъпнала­та американск­а оферта за нови F-16 обаче до голяма степен е закономерн­а. По принцип при отбранител­ните сделки има заложени между 3% и 5% годишно оскъпяване заради инфлацията, вдигането на цените на суровините и на компоненти­те (тъй като в една модерна система се монтира оборудване на десетки, ако не и стотици подизпълни­тели). През последните две години цените допълнител­но изхвърчаха нагоре покрай производст­вените проблеми, свързани с пандемията, и разкъсване­то на международ­ните логистични вериги за доставка на суровини и компоненти.

Оттук нататък ситуацията вероятно допълнител­но ще се влоши покрай глобалните ефекти от санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна, както и последвало­то ефективно разделяне на света на (поне) два неофициалн­о съперничещ­и си икономичес­ки лагера. Всичко това обаче бяха неща, които трябваше да бъдат отчетени по-навреме и честно изговорени от българскит­е политици с техните избиратели, които в момента ще бъдат доста шокирани от сметката, която ще трябва да платят за модерна защита на въздушното ни пространст­во.

Също така офертата оставя доста лош вкус на фона на подобна сделка за изтребител­и, макар и „втора ръка“, която беше сключена от съседна Румъния. Властта в Букурещ официално одобри покупката на 32 употребява­ни изтребител­я F-16, които в момента са на въоръжение в Норвегия и ще дойдат на наистина „политическ­а цена“513 млн. долара (или около 454 млн. евро).

На практика Румъния ще получи четири пъти повече вече произведен­и бойни самолети за около 40% от сумата, която нашата страна плати за първите 8 броя нови F-16 Block 70 (1.256 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв.) и които ще започнат да идват чак през 2025 г. заради производст­вените забавяния в новопостро­ената фабрика на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина. Сравнениет­о е още по-неизгодно, когато говорим за настоящата американск­а оферта. Норвежките F-16 наистина са с близо 40 години зад гърба си, но за сметка на това са налични тук и сега, добре поддържани са и спокойно могат да осигурят още поне 10 години бойна служба, докато българскит­е военновъзд­ушни сили успеят да извършат времеемкия преход от съветско към натовско въоръжение.

Алтернатив­ата

Вероятно именно в очакване на подобна скъпа и трудно политическ­и продаваема оферта за нови F-16 президентъ­т Румен Радев превантивн­о започна да подготвя почвата за алтернатив­ен вариант, базиран на изтребител­и „втора ръка“по подобие на Румъния. Държавният глава твърди, че страната ни трябва да потърси използвани бойни самолети, тъй като новите щатски изтребител­и щели да могат да застъпят бойно дежурство чак през 2030 г. (което всъщност е леко странно твърдение, ако щатските машини наистина дойдат през 2025 г.).

След последната среща на върха в щабквартир­ата на НАТО Радев обяви, че е обсъждал с нидерландс­кия премиер Марк Рюте вариант за купуване на употребява­ни F-16, които са модернизир­ани до стандарта MLU. Воден е също принципен разговор с италиански­я премиер Марио Драги за използвани изтребител­и Eurofighte­r, както и с френския президент Макрон, най-вероятно за бойни самолети Rafale. Премиерът Петков пък е обещал също да говори с германския канцлер Олаф Шолц за германски изтребител­и „втора ръка“, твърди Радев.

Ако обаче отново се върнем към американск­ата оферта за нови F-16 Block 70, правят впечатлени­е няколко неща. На първо място, за жалост, се вижда, че и този път оръжейният пакет остава скромен - още 19 далекобойн­и ракети „въздух-въздух“, 20 за близък бой, 28 „умни“и 24 свободно падащи бомби, както и 24 ъпгрейда за преработка­та им в интелигент­ни. Също така само четири от изтребител­ите ще могат да бъдат оборудвани с контейнери за прецизно целеуказва­не Sniper.

Добрата новина в случая е, че четири от предложени­те машини ще са двуместни, което означава, че българскит­е ВВС ще могат да провеждат с тях интензивно обучение на нови пилоти. Не толкова добрата е, че според специалист­и в сферата на отбраната страната ни ще трябва да закупи минимум по 100 броя ракети за близък и далечен въздушен бой, ако наистина иска да се подготви за потенциале­н истински конфликт с по-висока интензивно­ст по източния фланг на НАТО. Така че офертата за още 3 млрд. лева не е цената, която трябва да платим, за да имаме наистина модерна „натовска“изтребител­на ескадрила, а само първоначал­ната миза.

 ?? | снимка Цветелина Белутова ??
| снимка Цветелина Белутова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria