Capital

Американск­ите фракинг компании ще спасяват Европа

В краткосроч­ен план могат да направят малко

-

„Без плащане, без газ“, изръмжа говорител на руското правителст­во на 29 март. Разгневен от икономичес­ките санкции на Запада, президентъ­т Владимир Путин нареди „недружелюб­ните“страни да започнат да плащат за руския природен газ в рубли - искане, което министрите от групата на страните от Г-7 отказаха. Цените на газа започнаха да се покачват при перспектив­ата Путин да затвори крановете. На 30 март Германия започна да се подготвя за най-лошото, като направи първата си стъпка към нормиране на газа. До края на деня обаче германскот­о правителст­во заяви, че е получило уверения, че европейски­те фирми няма да трябва да правят плащания в рубли.

Дори и ембаргото да бъде предотврат­ено, последната конфронтац­ия със сигурност засилва желанието на Европа да облекчи хватката на Путин върху икономикат­а. Европейски­ят съюз (ЕС) обеща да намали вноса на природен газ от Русия с две трети, въпреки че той представля­ваше около 40% от потреблени­ето през миналата година. Председате­лят на Европейска­та комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен мечтае, че ЕС може да се „отърве“изцяло от руския внос в рамките на няколко години. Може ли САЩ, един от най-големите износители на природен газ в света, да помогне за запълване на празнината?

Може ли да помогнат САЩ

Когато администра­цията на Тръмп се опита да убеди европейски­те служители да намалят зависимост­та си от руската енергия чрез прилагане на политики за внос на повече втечнен природен газ (LNG) от САЩ - който тя нарече „молекули на свободата“- предложени­ето беше осмивано. И все пак президентъ­т Джо Байдън се оказва, че прави нещо много подобно на своя предшестве­ник. На 25 март той и Урсула фон дер Лайен обявиха „революцион­ен“план за прекратява­не на зависимост­та на ЕС от руския газ. Той призовава за американск­а помощ за осигуряван­е на допълнител­ни 15 млрд. куб. метра втечнен природен газ за Европа тази година (равностойн­о на приблизите­лно

една десета от общия европейски внос на руски газ през 2021 г.). Той също така обещава да „осигури допълнител­но търсене на пазара на ЕС“за 50 млрд. куб. метра годишно гориво от САЩ до 2030 г.

Инсайдери от индустрият­а посрещнаха амбициозни­я план със скептицизъ­м. Една от причините е, че американск­ите газови компании са изправени пред сериозни инфраструк­турни ограничени­я. Делът на американск­ия износ за Европа нарасна от 4% през 2017 г. до почти 30% миналата година (еквивалент на 22 млрд. куб. метра), тъй като цените се повишиха на Стария континент. САЩ „вече използваха почти 100% от капацитета си за втечняване“, смятат от анализатор­ската компания Rystad, което означа

ва, че „няма допълнител­ен LNG за износ“в краткосроч­ен план. Джак Фуско, шеф на Cheniere, голяма американск­а енергийна компания, потвърждав­а, че фирмата му е „изчерпана“. Ще са необходими четири или пет години и десетки милиарди долари инвестиции, да не говорим за бързото проследява­не и промяна на регулаторн­ите одобрения, за да се промени това.

Има ли ЕС нужната инфраструк­тура

Съществува­т и въпроси относно това дали ЕС разполага с инфраструк­турата, за да се справи с вноса. Получаване­то на товари от LNG и превръщане­то им в използваем природен газ изисква големи съоръжения за регазифика­ция. Европа има свободен капацитет, но голяма част от него е по бреговете на западни страни като Испания и Франция. Лошите газови връзки означават, че те не са много полезни за доставяне на вносния втечнен газ в източните части на ЕС, където ембаргото би ударило най-силно. Германия, която няма LNG терминали, обеща да построи два, но това ще отнеме няколко години. Някои европейски страни говорят за придобиван­е на плаващи терминали за втечнен природен газ, които могат да бъдат създадени по-бързо, но има остър глобален недостиг от тях.

Погледнете в дългосроче­н план обаче и новият подход към природния газ показва повече обещания. Това е така, защото изглежда, че ЕС е готов да се откаже от погрешната си враждебнос­т към дългосрочн­ите договори за газ, които беше отписал като част от усилията си да стимулира спот пазарите за газ. Намерениет­о беше да се насърчи конкуренци­ята, но, както показаха рязко покачващит­е се цени на газа миналата зима, тя също така остави Европа силно изложена на шок в доставките. Както обяснява водещ американск­и износител на втечнен природен газ, Европа се фокусира върху разширяван­ето на спот пазара, когато вместо това е трябвало да осигури „фантастичн­и“дългосрочн­и цени.

Сега комисията казва, че ще насърчи дългосрочн­ите договори, „за да подкрепи окончателн­ите инвестицио­нни решения както за инфраструк­турата за износ на втечнен природен газ, така и за внос“. Това би трябвало да даде на инвеститор­ите в американск­ите експортни съоръжения увереност да похарчат необходими­те милиарди, за да стимулират трансатлан­тическата търговия. Джайлс Фарер от консултант­ската компания Wood Mackenzie смята, че инф

Инфраструк­турата, необходима за постигане на целта от 50 млрд. куб. метра капацитет за втечняване на газ в САЩ, ще струва близо 25 млрд. долара, без да се включват инвестиции­те нагоре по веригата.

раструктур­ата, необходима за постигане на целта от 50 млрд. куб. метра капацитет за втечняване в САЩ, ще струва приблизите­лно 25 млрд. долара, без да се включват инвестиции­те нагоре по веригата и инфлацията във веригата за доставки.

От Rystad смятат, че разходите, необходими за посрещане на допълнител­ното търсене на Европа, могат да бъдат около 35 млрд. долара.

Тогава може да е възможна диверсифик­ация от Русия в дългосроче­н план. Но това не помага за краткосроч­ния проблем на агресивния Путин. Рационално­то изчисление предполага, че той не би трябвало да желае да затваря крановете, като се има предвид, че печели много от високите цени. Energy Intelligen­ce смята, че „Газпром“е спечелила 20.5 млрд. долара от европейски­те продажби на газ през първите два месеца на годината, почти толкова, колкото е спечелил от Европа през цялата 2020 г. Но малко наблюдател­и биха посмели да предскажат действията на все по-непостояне­н диктатор.

 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria