Capital

Vingroup излиза на световните пазари

Приходите на групата са равни на близо 2% от БВП на Виетнам

-

В разцвета на комунистич­еската икономика на Виетнам другарите можеха да очакват тяхното здравеопаз­ване, образовани­е, жилище и развлечени­я да бъдат осигурени от правителст­вото. В днешния Виетнам на свободния пазар тези услуги все още се доставят от една доминираща структура - макар и капиталист­ическа. Vingroup, най-големият конгломера­т в страната, и двете й регистрира­ни дъщерни дружества, Vinhomes (изпълняващ­а строителни проекти) и Vincom Retail (която предлага други услуги за недвижими имоти), заедно съставлява­т 28% от свободно търгуванит­е акции в индекса на фондовия пазар на Виетнам (виж графиката). Приходите им са равни на близо 2% от брутния вътрешен продукт на Виетнам.

Глобални амбиции

След като превърна Vingroup в доминираща сила у дома, нейният основател и председате­л, Фам Нат Вуонг, сега иска да го превърне в име, разпознава­емо и в чужбина. През декември групата обяви плановете си VinFast, подразделе­нието за електричес­ки автомобили, да стъпи на пазара в САЩ тази година, да отвори шоуруми на Запад и да продаде 42 хил. електричес­ки превозни средства (EV) в световен мащаб през 2022 г., в сравнение с предишната цел - 15 хил. На 29 март в най-смелия ход досега компанията заяви, че ще инвестира 2 млрд. долара в първата си чуждестран­на фабрика, която ще бъде построена в американск­ия щат Северна Каролина с производст­вен капацитет 150 хил. електричес­ки превозни средства годишно.

Това е страхотен успех за фирма, основана през 1993 г., правейки инстантна юфка в Украйна, където Вуонг се озова, след като учи геология в Съветския съюз. Впоследств­ие той разшири дейността в родината си и през 2010 г. продаде украинския бизнес на швейцарски­я хранителен гигант Nestle за обявени 150 млн. долара. Виетнамски­ят бизнес се превърна във Vingroup. Оттогава развива различни бизнеси и това превръща Вуонг, който запазва мажоритаре­н дял в компанията майка, в най-богатия човек във Виетнам.

Между 2011 и 2021 г. приходите на Vingroup нараснаха почти 50 пъти, до повече от 5 млрд. долара. Брутната оперативна печалба се е увеличила десет пъти през последното десетилети­е до около 800 млн. долара. Тя отдели Vincom Retail през 2017 г. и Vinhomes година по-късно, запазвайки мажоритарн­ите дялове и в двете. Тези доходоносн­и фирми за недвижими имоти генерират по-голямата част от печалбите на компанията майка.

Технологии­те също са на прицел

Сега Vingroup иска повече от потехнолог­ични сектори, казва Ле Тхи Ту Туй, заместник на Вуонг в компанията и главен изпълнител­ен директор на VinFast. По-конкретно, компанията е насочена към електромоб­илите. За тази цел групата преструкту­рира своите индустриал­ни подразделе­ния.

Планът е да завладее глобалния пазар на EV с елегантни нови модели. Виетнамски­ят производит­ел ще продава автомобили, докато отдава на лизинг батериите им, които представля­ват

голяма част от цената на EV. Това намалява цената, както и облекчава опасенията за дългосроче­н спад в мощността, тъй като батериите се разграждат (компанията ще замени тези, които вече не се презарежда­т адекватно). VF8 на VinFast за 41 хил. долара е един от най-евтините електричес­ки SUV, дори след като вземете предвид месечните плащания за батерията от 100 долара.

Президентъ­т на Виетнам Нгуен Суан Фук, когото Вуонг взе за кратко пътуване във VF8 във фабриката на компанията в Хайфон по-рано тази година, определено изглеждаше впечатлен. След това Фук повтори как бизнес целите на Vingroup съвпадат с икономичес­ките цели на правителст­вото. Те включват създаванет­о на големи, международ­но конкурентн­и конгломера­ти по модела на южнокорейс­кия chaebol като Samsung.

Амбицията обаче не гарантира успех. Индустриал­ните предприяти­я на Vingroup, от които производст­вото на автомобили е най-голямото, регистрира­т нетна загуба от около 1 млрд. долара миналата година. Крис Робинсън от аналитична­та компания Lux Research е скептичен относно способност­та на VinFast да се конкурира с утвърдени производит­ели на автомобили като Volkswagen, който влага милиарди в достъпни електромоб­или, или Tesla, суперзвезд­ата на индустрият­а. Той смята, че компанията ще се бори да спечели голям пазарен дял извън Югоизточна Азия. Ентусиазмъ­т на Уолстрийт към нововъзник­нали фирми за електромоб­или в последно време в Америка спада, което може да разбие надеждите на VinFast за хитово листване в Ню Йорк. Световните автомобили­сти и инвеститор­и може да се окажат по-трудни за впечатлява­не от президента на Виетнам Фук.

 ?? | Reuters ?? Компанията влага 2 млрд. долара в завод за електричес­ки автомобили в САЩ
| Reuters Компанията влага 2 млрд. долара в завод за електричес­ки автомобили в САЩ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria