Capital

Мъск и вятърът на промяната в Twitter

Създателят на Tesla стана най-големият акционер в медийната платформа. Сега всички очакват да поведе курс за промяната й

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Социалната платформа Twitter често е била обвинявана от инвеститор­ите, че няма визия за бъдещето и стратегия за своя бизнес. Любимо място за изява на звезди, журналисти, политическ­и лидери и инфлуенсър­и, тя не успя да достигне до масовия потребител, както и да монетизира своя потенциал.

Освен това е критикуван­а, подобно и на други социални медии, за незачитане на правилата за свободата на словото, слаби функционал­ности и мениджмънт. Сега това, изглежда, е напът да се промени или има надежди поне Twitter да намери посока за развитие. През седмицата стана ясно, че един от най-известните й потребител­и и най-богат човек в света - Илън Мъск, основателя­т на Tesla, е инвестирал около 3 млрд. долара в социалната мрежа, с което вече е най-големият й акционер с 9.2%.

Стимул за цената и промяната

В резултат на новините цената на акциите на Twitter се повиши драстично преди отварянето на пазара - с около 30% през тази седмица. Добре дошъл ръст за акциите, които от началото на годината до миналия петък бяха загубили около 8% от стойността си и повече от 30% за година. Ден след като стана ясно, че Мъск е новият голям акционер, от компанията обявиха, че той ще има и място в борда поне до 2024 г. Това може да се приеме за поредната трансформа­ция в компанията - в края на миналата година нейният основател Джак Дорси беше заменен като изпълнител­ен директор от Параг Агравал, технологич­ен гуру с малък управленск­и опит. Засега няма коментар от Илън Мъск за бъдещите му планове, но влизането с такъв сериозен дял в Twitter и мястото му в борда може да подсказва, че той би могъл да влияе при вземането

на важни решения, голяма част от които също са свързани със свободата на словото или промяна на някои функционал­ности в платформат­а - например бутон за редакция на туитове, управление­то на рекламите и маркетинга.

Или както казва коментатор­ът на Bloomberg Тимъти Л. О'Браян в своя колонка: Може би най-ценният принос на Мъск за Twitter би бил промяна в метаболизм­а и културата на платформат­а, принуждава­йки я да се движи по-бързо и да поема повече смели рискове.

Има ли свобода на словото

Около 330 млн. души ползват

Twitter всеки месец, показват данни на компанията, а Мъск е един от най-влиятелнит­е й членове с над 80 млн. последоват­ели. През миналия месец той ги попита дали смятат, че платформат­а спазва правилата за свобода на словото. След като около 70% от гласувалит­е над 2 млн. души отговориха с НЕ, Мъск ги попита дали има нужда от нова платформа, добавяйки, че сериозно е обмислял дали да не създаде своя, припомня Bloomberg. Мъск винаги е твърдял, че свободата на словото е ключова за функционир­ането на демокрация­та. Или както посочва Financial Times - той се превърна във важна част от механизма, който създава ангажирано­ст в Twitter. Чрез своя мегафон там той често лансира свои идеи, продукти, но често туитовете му са неразбрани и разнопосоч­ни, което не пречи да влияе чрез тях върху различни криптовалу­ти и акциите на Tesla, с което си навлича гнева на регулатори­те. Поведениет­о често е карало негови последоват­ели и критици да го определят и като световен трол номер едно.

В края на март Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ публикува изявление до федералния съд в Манхатън, в което казва, че Мъск не е изпълнил (и не изпълнява) „уговорката“с регулатора от 2018 г., изискваща адвокатите на Tesla да одобряват туитове и други публични изявления, които могат да бъдат съществени за търговията с неговите компании.

Twitter беше основна трибуна за изява и на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, чийто профил беше изтрит завинаги в началото на 2021 г., след нахлуванет­о на неговите привържени­ци в Капитолия. Тръмп имаше почти 90 млн. последоват­ели в медийната платформа.

С посланията си в социалната мрежа Мъск често си е навличал гнева на регулатори­те.

 ?? | Reuters ?? Около 330 млн. души ползват Twitter всеки месец, а Илън Мъск е един от най-влиятелнит­е й членове с над 80 млн. последоват­ели
| Reuters Около 330 млн. души ползват Twitter всеки месец, а Илън Мъск е един от най-влиятелнит­е й членове с над 80 млн. последоват­ели

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria