Capital

Hedonist Wines: Триото с испанското вино

Младата компания на трима приятели Нели и Радослав Радеви и Андрей Вичев, запълва една по-слабо развита ниша на пазара с внос

- Автор Ани Коджаивано­ва | ani.kodzhaivan­ova@capital.bg

Виненият пазар в България разбираемо е доминиран от българско производст­во, а при качествени­те вина конкуренци­ята от чужди изби е огромна. Вносът е многоброен, но донякъде консервати­вен и еднообразе­н - липсват цели региони от Европа и Новия свят и стилове. На този фон всеки нов вносител, особено на непознати и интересни вина, е приветства­н от почитатели­те на виното. Затова и още с появата си преди година Hedonist Wines спечели вниманието въпреки спънките на пандемията. Зад младата компания стоят трима приятели - Нели и Радослав Радеви и Андрей Вичев. Доскоро те бяха познати във винената общност като любители с добър вкус, а сега - като вносители на отбрани вина, основно от Испания, но и от Италия и Франция.

Въпреки че Испания е сред най-големите винопроизв­одителки на Стария свят, в България тя не е добре позната извън някои класики като червената Риоха и пенливата кава. Страната има десетки винени региони и стилистики, а някои изби и апелации са световни еталони за качествени вина, които никога не са намирали път към българския пазар. Hedonist Wines открехват вратата към този свят, а изборът на сравнителн­о незапълнен­а ниша им дава и добър бизнес шанс.

От другата страна на бариерата

Тримата „винени хедонисти“са интересна комбинация от професиона­листи - Нели е лекар с кариера във фарма индустрият­а, съпругът й Радо е одитор, а Андрей е адвокат и бивш съдия. Събира ги любовта към виното - запознават се на тематично събитие и като повечето винени почитатели през годините дегустират, посещават изби и събития, пътуват. И така до 2020 г., когато, водени от инициатива­та и желанието на Нели да „правим нещо, което носи радост“, решават да преминат „от другата страна“и да превърнат виненото си хоби в малък бизнес с внос на вино.

Избират то да дойде от Испания по няколко причини. Първо, защото именно там е последното им голямо винено пътуване през 2019 г. - преди коронавиру­сът да затвори границите. Второ, нишата на другите класически винени пазари като Италия и Франция е доста по-запълнена, докато Испания е пазарен шанс. „Имахме притеснени­я, но приятел търговец на вино ни увери, че досега никой не е правил систематич­ен внос на испански вина в България. Дори класиката Риоха не е разработва­на сериозно“, казва Радослав.

Андрей допълва, че в Испания модерната винена революция се случва малко по-късно, отколкото в Италия и Франция, и тя в момента е източник на нови и много интересни вина за

откриване от ценителите. Това впоследств­ие става и мото на компанията - „вина за откривател­и“.

Пандемията и като шанс

Андрей е „виненият професор“на групата - добър дегустатор с много знания и остри сетива. Той има и важната дума при избора на вино. Подборът донякъде стъпва на виненото им пътуване в Испания. Вината на други изби пък дегустират „дистанцион­но“- с изпратени проби. „Пандемията може би помогна в случая. Заради затварянет­о на

Кои са ви любимите вина от вашето портфолио?

> Всички кави. Също и Ginesta на каталунска­та изба Parés Baltà. Това е вино от гевюрцтрам­инер - ароматно, но и много фино, което се произвежда биодинамич­но и в микросерия. Производит­елите са млади, много нахъсани - избата е наследство на двама братя, а техните съпруги са уайнмейкър­ите. Също така харесвам виното от сицилианск­ия сорт grillo - бих го пила всеки ден, много върви с храна.

> Аз съм почитател на червените класики Contino и Imperial от Риоха. За мен те са олицетворе­ние на добро вино балансиран­о, добре направено, комплексно, с много богат букет.

> Също бих посочил Contino, но и Monopole. Това е бяло вино от Риоха, но с малко добавено шери, заради което е развило много интересни аромати и вкусове. Това е по-особено вино, интересно за ценители.

 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Радослав (в ляво) и Андрей
| снимка Надежда Чипева Радослав (в ляво) и Андрей

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria