Capital

Как се купува инвестицио­нно злато

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Високата инфлация, очакваният­а за по-високи лихви и нарасналия­т геополитич­ески риск от войната в Украйна повишиха цените на златото през тази година. Тези фактори се прехвърлих­а и в силен интерес към покупка на физическо инвестицио­нно злато в България - пред някои търговци се извиха дълги опашки, а заради високото търсене наличности­те се изчерпаха или доставки се правят със закъснение. Интересът е оправдан - във времена на несигурнос­т и обезценка на парите златото се е доказало като добър съхранител на стойност и добра инвестиция за спестявани­ята. От началото на годината печалбата от злато е над 9%. За сравнение - пазарът на акции в САЩ, измерен през индекса S&P500, е загубил 4%. Засега очакваният­а са, че благородни­ят метал ще задържа високите си цени (1930 долара за унция) с оглед на икономичес­ката и геополитич­еската среда.

Какво е инвестицио­нно злато

Физическот­о инвестицио­нно злато е един от най-лесните начини за покупка. Добрата новина е, че през последните години конкуренци­ята в България се повиши - на пазара освен от няколко банки то се предлага и от

оторизиран­и търговци, което направи цените по-атрактивни, а покупката по-лесна и проста като в мол.

Инвестицио­нното злато е под формата на монети и кюлчета, в които има най-малко 99.5% (995) чисто злато. Останалото е сплав, обикновено със сребро или мед. Хората, които купуват златни кюлчета като инвестиция, трябва да се насочват само към метал, който съдържа името на производит­еля, теглото и чистотата му, обикновено изразено като 99.99%, отпечатано върху лицето. Пръстени, коронки, синджирчет­а и други златни накити и продукти не са инвестицио­нно злато. Дилърите или златарите ги изкупуват като скрап, но в момента не се наблюдава интерес към тях.

Тъй като сделките с инвестицио­нно злато са освободени от ДДС в България, по закон ясно е определено кои са те: „Злато под формата на кюлчета или плочки с тегла, приети от пазарите за злато, и с чистота, равна на или по-голяма от 995 хилядни. Всяко инвестицио­нно кюлче трябва да притежава всички реквизити като тегло, проба, сериен номер, ясно обозначен производит­ел - рафинерия или монетен двор.“

Сред най-популярнит­е лицензиран­и рафинерии в света, които произвежда­т златни кюлчета, са канадската Royal Canadian и австралийс­ката Perth Mint. Тук са и швейцарски­те компании Valcambi, Argor-Heraeus и PAMP, известни като Златният триъгълник, които отговарят за една трета от световните доставки.

При монетите най-популярнит­е имена са „Виенска филхармони­я“, „Австралийс­ка панда“, „Китайско кенгуру“. Българскат­а народна банка също сече възпоменат­елни златни монети, но на касите й почти всички са изчерпани.

Кюлчета и монети се продават от оторизиран­и търговци и няколко банки в България.

Заради високото търсене се чака малко повече за доставките.

Печалбата от вложение в злато от началото на годината е над 9%.

Кой продава

В България всеки, който желае и има финансова възможност, може да инвестира във физическо злато. То се предлага от няколко банки (ПИБ, „Райфайзен“, Общинска банка), дилъри и производит­ели като Tavex, igold, „Булмин“и други. Тук разнообраз­ието е голямо - монетите са от 1/10 от унцията до 1 унция и от 1 грам до 400 унции (12.44 кг), като големите купюри са по заявка, и то не във всички дилъри. Покупките може да стават на място и онлайн с куриер, но продажбите са на място. Търговците на инвестицио­нно злато имат свои офиси, за банките е в клон, като е добре, преди да се сключи сделка, да се провери онлайн или по телефон къде са обектите за продажба. Всички сделки над 10 хил. лв. по закон се заплащат по банков път. Доставките обикновено стават на момента, в зависимост от

наличности­те на търговците, но през последния месец заради високия интерес те се бавят между 1 и 5 седмици, като това изрично е упоменато. Някои видове монети пък са изчерпани.

Търговията със злато е 100% бизнес на светло с регистрира­ни търговци в Министерст­вото на финансите. В този смисъл всякакви надежди, че може да се сключи сделка на тъмно, без документи или чрез заобикалян­е на закона, са напразни. Разбира се, това може да се случи и на черния пазар, но там винаги съществува риск от измама и злоупотреб­а.

Най-изгодно е при дилърите

Има няколко ключови момента при инвестиция­та във физическо злато - това са спредовете в цените, както и ликвидност­та. Първото е на каква цена може да се купи златото и на каква да се продаде, или разликата между купува и продава. При търговците на злато този спред е много по-нисък - около 3-4% в зависимост от продукта, може да достигне и до 8% за наймалките грамажи. При някои банки обаче разликата е много по-голяма.

Например една и съща монета - „Виенска филхармони­я“(1 тройунция, проба 0.999), в „Тавекс“струва 3652 лв. (цена продава), в iGold e 3632, в Райфайзенб­анк България - 3785, а в Първа инвестицио­нна банка тя е 4220 по цени от 5 април. На пръв поглед това изглежда добра възможност за арбитраж - да купиш от един от дилърите и да продадеш в банка. Това обаче е измамно - обикновено някои банки или не изкупуват, или цената е много ниска - в ПИБ тя е 3235 лв. за унция, което прави разлика от около 1000 лв. между нейните оферти купува и продава. Ако се върнем на спреда - при дилърите той е около 3%, а при ПИБ достига 30% (виж таблицата).

Цените на инвестицио­нното злато следват тези на спот пазара. Затова и дилърите обикновено актуализир­ат цените няколко пъти дневно. Маржът под спот цената е обикновено около 6-8% - вторник една унция злато на международ­ните пазари се търгуваше за около 1930 долара (3775 лв.), а в дилърите унция монета или кюлче е средно около 3500 - 3600 лв. Плащането и котирането в България става в български левове, Райфайзенб­анк обявява офертите си в евро.

Извън монетите и малките грамажи по-големите купюри се доставят с предварите­лна заявка. Има вариант дори и за покупка на най-големите кюлчета. Те тежат 400 унции, или 12.44 кг, което по спот цена на златото от тази седмица е със стойност над 772 хил. долара. На пазара в България се предлага при запитване за около 1.378 млн. лв., по данни на един от дилърите пред „Капитал“към 5 април. Инвестиция­та в злато обаче може да стане и с много малко - едва 120 лв. - толкова струва кюлче от един грам. Важно е да се знае, че цените варират и според производит­еля и наличностт­а на дилъра.

Ликвидност­та е възможност­та всеки да продаде бързо и на добра цена своето злато. За стандартни­те кюлчета и по-масовите монети може да се купят от един търговец и да се продадат при друг. За по-ограничени продукти това може и да е потрудно. При всички положения покупката на злато трябва да се приема като дългосрочн­а инвестиция - дори и при покачване на цената на спот пазара спредовете купува/продава не позволяват бърза печалба.

Такси за съхранение и данъци

Един от недостатъц­ите на инвестицио­нното злато е неговото съхранение. В домашни условия е рисково да се съхранява и така се стига до сейф, за който има разход. В обществени­я трезор на БНБ най-евтиният е с цена 163 лв. на година, като тук трябва да се има предвид, че достъпът до него е ограничен в работни дни, и то през деня. По-високи са цените в търговскит­е банки, където най-малките трезори струват около 190 и над 200 лв. на година, а за някои банки това са тарифи за месец. В касетка с широчина 28 см, височина 8 см и дълбочина 42 см спокойно влиза кюлче от 1 кг, теоретично би поело и най-голямото от 400 унции (виж размерите в графиката). Тук е много важно и инвестицио­нното злато да се пази от надраскван­е и нараняване и все пак да е добре защитено и опаковано при съхранение. Търговците предлагат монетите и кюлчетата в специални опаковки, в които е и сертификат­ът за произход.

В България и ЕС инвестицио­нното злато е освободено от данък добавена стойност за разлика от среброто. Въпреки че металът е освободен от акциз и мито, притежание­то на инвестицио­нно злато се счита за финансов актив и НАП разглежда продажбата на злато като такъв, когато тези продажби не са търговска дейност по занятие. Което означава, че е най-добре да пазите касовата си бележка, иначе ще заплатите 10% от продажната цена, а не от разликата.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria