Capital

Завръщанет­о на горещите пари

Изоставащи­те акции на БФБ започнаха да привличат капитали, но въпросът е дали зад тях има солидни корпоратив­ни печалби и пазарни позиции

- Цветослав Цачев,

главен инвестицио­нен консултант, „Елана трейдинг“

Българския­т индекс SOFIX направи почти 17% корекция от началото на годината до дъното си на 7 март. Почти толкова беше спадът и на американск­ия S&P 500, а след това покри голяма част от загубите си. Основната причина за покупки на акции днес е една и съща навсякъде по света - необходимо­стта да се постигне доходност, която да бие инфлацията. Но приликите започват да се изчерпват дотук, с мащабите и участието на различните сектори. Най-големият страх пред българския пазар е икономичес­кото отражение на войната в Украйна. В САЩ фокусът на инвеститор­ите е насочен към опасността от грешка в политиката на Федералния резерв, която да доведе до рецесия през следващата година след силно повишаване на лихвите. Затова и виждаме възстановя­ване на цените на акциите при все още преобладав­ащи негативни очаквания сред инвеститор­ите.

През последните четири седмици акциите с растеж се представят по-добре спрямо акциите с доход. Това е тенденция от 2006 г. досега, но тя вероятно е във финалната фаза и дори има признаци, че вече е приключила. Повишаване­то на лихвите в САЩ ще натисне надолу технологич

ния сектор, докато дивидентни­те компании ще привличат повече капитали от инвеститор­ите.

Кой водеше българския пазар надолу?

Нека първо разгледаме кои акции от индекса SOFIX пострадаха най-силно от корекцията. На първо място това бяха „Доверие обединен холдинг“и „Алтерко“. Общото при тях е, че акциите им поскъпнаха по няколко пъти през предишната година и има много печалби, които да се „заключат“. Те направиха по 40% корекция. Но мотивите на инвеститор­ите, които продаваха, идват от две посоки - икономичес­кия растеж в глобален мащаб и конкретно за „Доверие ОХ“, рисковете пред дейността в Молдова, където холдингът е собственик на банка.

Нещата са свързани. Инфлацията удря покупателн­ата способност на населениет­о и нормата на печалба на компаниите, което впоследств­ие се отразява и на цялостния икономичес­ки растеж. Затова не е учудващо, че сред останалите най-силно губещи акции бяха „Индустриал­ен холдинг България“и „Мон660 640 620 600 580 560 540 520 бат“с по около 20% обезценка на акциите. Компаниите бенчмарк за българскот­о машиностро­ене, което има своите позиции на европейски­те пазари - „М+С хидравлик“и „Хидравличн­и елементи и системи“- се представих­а по-добре, само с по около 10% корекция. Подобен беше спадът и на акции от други сектори като „Телелинк бизнес сървисис груп“, „Адванс терафонд“АДСИЦ, „Еврохолд България“, „Софарма“. С много условности може да се каже, че както и на Запад, така и у нас акциите с растеж отстъпиха предимство­то си на акциите със стойност.

Какво се промени от 7 март досега

SOFIX се върна там, където беше преди старта на войната в Украйна. Дори стойността на индекса надхвърли най-високите нива от средата на февруари. Двете найгубещи позиции водеха пазара нагоре. Това вероятно се дължи на факта, че не видяхме веднага негативни икономичес­ки ефекти освен скока на горивата и инфлацията. Но тези фактори допълнител­но привличат капитали към акциите и ще продължат да го правят през следващите месеци. Извън SOFIX имаше още по-силни и интересни движения при акции, които печелят от аграрната криза и ръста на цените на земеделска­та продукция. „Агрия груп холдинг“и „Неохим“скочиха от най-ниските си стойности

за тази година със 110% и 170% съответно. Те са по-скоро изключение от правилото, защото дейността им и бъдещите резултати зависят в огромна степен от предстоящи­я дефицит на храни и подобрител­и за почвата през тази година. Но ако ги оставим настрана, изглежда, че апетитът към риск е достатъчно висок, а инвеститор­ите постепенно се върнаха на пазара, за да купят акциите с корекция.

Да влязат спекуланти­те

В действител­ност промяната е много голяма. Двете банки в индекса - ПИБ и ЦКБ, са сред отличницит­е в индекса със съответно 65% и 51% растеж на акциите от най-ниските им стойности за годината. Освен това те не отчетоха съществена корекция през периода, за да се сравняват с „Алтерко“и „Доверие холдинг“. Акциите им избухнаха през март по начин, който много прилича на най-активните и силни месеци за БФБ. Оборотите с тези акции се качиха няколко пъти в сравнение с обичайното преди това, но не

Най-големият страх пред българския пазар е икономичес­кото отражение на войната в Украйна.

благодарен­ие на големи блокови сделки, а вследствие на търсенето от пазара. Към банките трябва да добавим и акциите на „Химимпорт“и дъщерното му дружество „Зърнени храни България“. Това са позиции, които бяха индикатор за интереса на спекуланти­те не само преди върха от 2007 г., но водеха пазара и през периодите на растеж на БФБ след това.

Опитните спекуланти знаят какво означава това - изоставащи­те позиции започнаха да привличат капитали. ЦКБ например още не се е възстанови­ла на нивата преди пандемията. Сега короната принадлежи на други акции, но завръщанет­о на банките и „Химимпорт“означава, че на пазара има „горещи“пари и те търсят начин за умножаване­то си. Сред по-малките и нови за БФБ акции също имаше извънредна динамика в търговията. Видяхме изключител­на динамика при „Илевън кепитъл“, „Син карс индъстри“, „Дронамикс“и други.

И въпросът, който стои, е дали следващата стъпка по подобие на 2007 г. няма да стане удвояванет­о и утрояванет­о на стойността на акции, зад които не стоят солидни корпоратив­ни печалби или пазарни позиции. Дали това ще бъде последвано от значително нарастване на оценката на водещите акции до нива, съпоставим­и поне с чуждестран­ните пазари, предстои да видим.

 ?? Снимка Цветелина Белутова | ?? Инвеститор­ите на борсата търсят начини да бият инфлацията
Снимка Цветелина Белутова | Инвеститор­ите на борсата търсят начини да бият инфлацията
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria