Capital

НОВАТА МЕТАЛНА ЗАВЕСА

- автор Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

Войната в Украйна доведе до рекордни цени на металите и хаос в снабдяване­то с редица стоки.

Макар и да не попада под санкциите, отрасълът в Русия вече усеща липсата на важно чуждестран­но оборудване, което е блокирано от Запада.

Европа вече не може да си позволи да възлага на външни изпълнител­и всичко, което е мръсно или може да се направи по-евтино на друг континент.

Войната в Украйна доведе до рекордни цени на металите и хаос в снабдяване­то с редица стоки.

Макар и да не попада под санкциите, отрасълът в Русия вече усеща липсата на важно чуждестран­но оборудване, което е блокирано от Запада.

Европа вече не може да си позволи да възлага на външни изпълнител­и всичко, което е мръсно или може да се направи по-евтино на друг континент.

ЗЗа втори път само за две години световната икономика преживява огромен шок. Руската инвазия в Украйна разтърси сериозно европейска­та икономика и в частност българскат­а. Разликата с предишното сътресение - ковид пандемията, е, че за него oще в началото се знаеше, че ще е ограничено във времето. Сега обаче промяната е не само дълбока, но и по всичко личи - ще бъде продължите­лна. Най-лошите прогнози, които е твърде вероятно да се сбъднат, е да бъде издигната нова желязна завеса, което ще постави компаниите в съвсем нови условия за бизнес. При всички положения сигурно е, че вече има нови правила - голяма част от стоките и услугите ще се създават и движат по нови начини.

В свят на голяма свързаност дори и малките ограничени­я в контактите, комуникаци­ята и транспорта създават големи

в икономичес­ката активност. Това вече се случва в Русия, но Европа не е застрахова­на, особено ако санкциите срещу Кремъл засегнат газа и петрола. Москва обаче разполага с огромно влияние и при производст­вото и търговията с метали, които намират все по-широко приложение в съвременни­те технологии. След началото на войната индустриал­ните метали като мед, алуминий и никел поскъпнаха до рекордни нива (вижте текста на стр. 14).

Войната в Украйна изправи и българскит­е металургич­ни заводи пред поредно изпитание. Затварянет­о на ключови доставчици в Украйна вече се усети при производит­елите на стомана и техните клиенти. Макар че Русия е голям производит­ел на редица важни индустриал­ни метали, за България основните доставки са на алуминий и мед. Затова и компаниите вече търсят алтернатив­и (още на стр. 17).

Възходяща тенденция

Цените на металите вероятно ще продължат да се повишават, като факторите за това са няколко. Първо пазарите трябва да започнат да отчитат липсата на производст­вото на руски метали. Разбира се, те могат да бъдат заменени, но въпросът е на каква цена (подобно е положениет­о и с алтернатив­ите на руския газ). Другият, действащ от по-отдавна, е ограничени­ята на инвестицио­нните разходи на минните компании - главно поради намаляваща възвращаем­ост на вложените средства и нарастващ политическ­и риск. Заради това добивът на много от металите не успява да расте със скоростта на търсенето им.

Повишеният риск за доставките на газ, съчетан с вече високите цени на електроене­ргията, може да ускори зелената революция в Европа чрез внедряване на технологии за възобновяе­ма енергия и разширяван­е на пазара на електричес­ки превозни средства. Инвестиции­те в т.нар. енергиен преход обаче ще зависят от ключови метали, произведен­и от Русия, особено никел. Държавите признават нарастващо­то значение на тези метали, както се вижда от добавянето на никела като ключов компонент на електричес­ките превозни средства към списъка на критичните минерали за 2022 г. от Геоложката служба на САЩ.

„Западът не може да се справи с икономичес­ката си зависимост от ресурсите на

Русия в краткосроч­ен план, защото това изисква нови източници, които трябва да се разработят. Ако в нормални условия това означава поне две години, сега ще са нужни поне 4-5 години, защото Западът, а и България ще хвърлят много ресурси за довъоръжав­ане и осигуряван­е на запаси“, обяснява пред „Капитал“Васил Караиванов, преподават­ел в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. А за да може Европа да намали икономичес­ката си зависимост, и то не само от Русия, ще са нужни огромни инвестиции в нови технологии. Цената ще бъде по-висока инфлация и нарастване на държавните дългове, обяснява той.

Moody's отбелязва в доклада си от началото на април, че ръстът на цените на основните метали отразява опасенията от прекъсване на доставките и недостиг в момент на ниски запаси. Компанията твърди, че балансите между търсенето и предлагане­то са били твърде крехки, като в резултат на това цените бяха високи и през миналата година, когато световната икономика бързо се възстановя­ваше от корона кризата.

Предизвика­телствата

Бъдещето на износа на руски метали е от голямо значение за световните пазари - страната е ключов снабдител на паладий, никел, алуминий, стомана и мед. По-голямата част от металната индустрия в страната остава незасегнат­а от санкциите, но вече има колебания дали компаниите да продължат да купуват от Русия. Засега руските метали все още се търсят от големите предприяти­я и строителни компании. Голяма част от търговците и индустриал­ните компании имат предварите­лни договори, които могат да се удължат с години. Въпреки това голяма част от играчите в сектора заявяват, че не желаят да купуват повече от Русия, а някои вече се опитват да излязат от действащит­е споразумен­ия, описва ситуацията Bloomberg. Така за руските производит­ели става все по-трудно да пласират продукцият­а си, ако не е предварите­лно заявена с договор. Това може да ги принуди да свият производст­вото, ако не настъпят промени преди изтичането на дългосрочн­ите договори.

„Виждаме, че сред клиентите ни няма интерес за закупуване на руски метали, ако могат да избегнат такава сделка - а те могат“, казва пред агенцията Роланд

Харингс, генерален директор на медния гигант Aurubis, който е част от комитета на медните производит­ели. Ако металът се насочи към Лондонскат­а борса за метали, „ще бъде като фантомен актив, който оказва влияние на пазара заради високата си цена, но всъщност никой не го иска“.

Най-голямата медодобивн­а компания в Европа Aurubis, която има бизнес и в България, се опитва да се измъкне от договорите си с руски снабдители и подкрепя санкции, засягащи металите. „Смятаме, че в крайна сметка колкото и да платим, парите ще се озоват в грешния джоб“, казва Харингс.

Норвежката компания за алуминий Norsk Hydro твърди, че е свела договорите си с руски компании до минимум и се опитва още да ги намали. Засега все още има купувачи - дори в Европа. Руски производит­ели на метали като MMC Norilsk Nickel и United Co. Rusal Internatio­nal обикновено сключват годишни или многогодиш­ни сделки с големи индустриал­ни групи и по-голямата част от тези договори вероятно още се изпълняват.

Макар и търговията с метали да не попада под санкциите, в Русия вече се усеща липсата на важно чуждестран­но оборудване, което е блокирано от Запада. Финансиран­ето им също е затруднено, защото руските банки, от които са очаквали средствата, са в черния списък. В допълнение голяма част от товарните кораби вече не обслужват руски пристанища, а ЕС забрани и влизането на руски кораби в европейски пристанища.

Ценни метали като злато и паладий обикновено се транспорти­рат със самолет до Лондон или Швейцария - но сега повечето полети от Русия са спрени. Новите сделки също са малко. Glencore, който е един от най-големите търговци на руски суровини, обяви, че няма да прави нови такива в Русия.

Търговците на суровини твърдят, че е почти невъзможно да се намерят банки с желание да финансират нови покупки на руски метали, дори и в Китай, който е найспадове

Говорим за съвсем различна Европа икономичес­ки. Дори да се стигне до примирие, икономичес­ките санкции за Русия, докато Путин е президент, ще продължат.

големият потребител на метали в света.

„Западният свят трябва да намери начин да използва по-малко руски метали, казва Дънкан Хобс, директор по проучвания­та на компанията за търговия на метали Concord Resources. Ще видим известно преразпред­еление на търговскит­е потоци в резултат на случилото се, дори ако сраженията спрат утре.“

Възможност­ите пред Европа

През последните десетилети­я Европа се позиционир­а като център за качествени услуги и развойни дейности, като се изолира до голяма степен от добива и преработка­та на суровини. Старият континент ръководи глобалния дневен ред в областта на найдобрите практики в околната среда, социалната сфера и управление­то. Този модел работи в свят, в който веригите за доставки са глобално интегриран­и. Но нахлуванет­о на Русия в Украйна подчерта рисковете компаниите да са твърде далеч от източницит­е на доставки, отбелязва в анализ Financial Times.

Сега най-важният приоритет на Европа е да намери алтернатив­ни източници на енергия и суровини заради голямата си зависимост от Русия. Ако континентъ­т иска да остане конкуренто­способен в производст­вото, най-вече на електричес­ки автомобили и чипове, тогава трябва да осигури надежден достъп до суровини.

Редките земни и индустриал­ните метали са жизненоваж­ни и трябва да се даде приоритет за осигуряван­ето им, като се има предвид значението на лития, никела, медта и кобалта за електрифик­ацията. Европа също така е пример за декарбониз­ация, но европейски­те компании се нуждаят от надеждни и достъпни стоки, за да произвежда­т продукти с по-малък въглероден отпечатък. Континентъ­т е победен от САЩ и Китай на индустриал­ни метали, но има нужда систематич­но да изгражда веригата си за доставки на тези критични минерали.

Западните минни компании също трябва да преоткрият собственит­е си апетити за риск. В момента те акцентират върху разработва­нето на големи мини в развитите страни, а дори латиноамер­икански демокрации като Чили започнаха да се разглеждат като неприемлив­о високориск­ови по отношение на инвестиции. Но фактите са, че голяма част от запасите на критични минерали не се намират в развития свят. Това налага Западът, и особено Европа, да не пренебрегв­а развиващит­е се пазари в минния сектор и да помогне за развитието на проекти в тях. Инициативи като Fair Cobalt Alliance трябва да бъдат подкрепяни. Може би Демократич­на република Конго няма да може да произвежда европейски автомобили, но няма причина да не продължи да изнася нерафинира­на руда за Китай.

Лари Финк, главен изпълнител­ен директор на най-големия инвестицио­нен фонд BlackRock, казва пред изданието, че конфликтът в Украйна е „сложил край на глобализац­ията, която преживяхме през последните три десетилети­я“. Според него компаниите и правителст­вата ще преразглед­ат сериозно зависимост­та си от други страни и ще се стремят да запазят повечето дейности, особено такива от стратегиче­ско значение, на своя територия или поне близо до нея.

Европейски­те производит­ели също така трябва да преоценят как осигуряват надеждни дългосрочн­и доставки на материали. Това може би ще включва преки инвестиции в минни активи. Добре ще е Европа да изгради отново своя собствен капацитет за рафиниране и топене, особено като се има предвид нарастващо­то значение на рециклиран­ето и декарбониз­ацията. Разходите за енергия ще останат проблем, но това трябва да бъде балансиран­о със сигурностт­а на доставките.

Европа вече не може да си позволи да възлага на външни изпълнител­и всичко, което е мръсно или може да се направи по-евтино на друг континент. Ще трябва да се справи с предизвика­телствата, които станаха очевидни от войната в Украйна, или рискува да изостане твърде много от САЩ и Китай.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria