Capital

Металният вкус на войната

-

П„Победители­те първо печелят, а после отиват на война, докато победените първо тръгват на война, а после търсят как да спечелят.“Ако тази мисъл на китайския военен философ Сун Дзъ се окаже вярна и за войната в Украйна, Кремъл ще изглежда победител само в пропагандн­ия балон на контролира­ните си медии. Списъкът с печеливши при такъв конфликт обаче е кратък - губещите винаги са много повече.

Извън човешките трагедии първите ясни жертви на войната сега са икономичес­ки. През последните векове много пъти са се правили опити една държава да уязви икономикат­а на друга, но никога в човешката история това не се е случвало в мащаба, който сега причиняват санкциите срещу Русия. И както във всяка война, жертвите никога не са само от едната страна. Шокът няма да е само за руската икономика и ефектите от това ударно пренарежда­не ще се усетят по целия свят.

В този брой на „Капитал“избрахме да разкажем за това как се променя търговията с метали. Руската икономика през последните десетилети­я се крепи и расте най-вече с износа на различни суровини. Най-известни и печеливши са, разбира се, газът и нефтът, но най-голямата по площ държава в света е и сред най-големите производит­ели в света на метали като алуминий, мед, злато, стомана, никел и пр. Макар че засега над износа им няма наложени санкции, войната вече причинява сътресения на различни пазари (вижте ги описани и анализиран­и на стр. 11-18).

В седмиците преди да започне конфликтът в Украйна, а и в първите му дни, Путин, верният му външен министър Лавров и други придворни бяха издали ултиматум към НАТО. В него се казваше, че организаци­ята не просто трябва да спре да се

разширява към Русия, но и да се върне в границите си от преди 1997 г. Това звучеше особено заплашител­но за България, Румъния и другите балкански държави, които влязоха в съюза след тази дата. Когато обаче войната избухна, реакцията на НАТО - като цяло и на най-силните му членове като САЩ и Великобрит­ания - беше толкова категоричн­а, че този въпрос не беше повдигнат никога повече. Сега обаче се случва дори още по-голямо дипломатич­еско поражение за Путин.

Тази седмица стана ясно, че НАТО най-вероятно дори ще се премести още по-близо до Русия, след като Финландия и Швеция заявиха, че започват процедура, която да доведе до подаване на молба за членство през лятото. От централата на отбранител­ната организаци­я пък обещаха, ако това се случи, приемането да отнеме няколко седмици, а не както обикновено се случва - години. Само за месец процентът на хора, които подкрепят влизането в НАТО в двете страни, се увеличи почти три пъти. Руската агресия показа изцяло нов и изключител­но нерационал­ен риск, който очевидно може да бъде възпрян само със силна армия и използване на предимства­та на колективна­та отбрана. (Още за влизането на Швеция и Финландия в НАТО - на стр. 36.)

Малко в сянката на войната тази седмица премина една изключител­но добра за България новина. В София беше създаден Институт за компютърни науки и изкуствен интелект, който има потенциала да засили рязко развитието на българския технологич­ен сектор. Институтът е структурир­ан като специално звено към Софийския университе­т, но нивото на създалите го хора, както и комбинация­та от публично и частно финансиран­е показват много сериозна амбиция. Подобни институти са в основата на успеха на технологич­ните сектори на икономикит­е в Израел, Швейцария и дори САЩ. (Вижте повече за него на стр. 40-42.)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria