Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

Започна изграждане­то на център за чисти технологии за 23 млн. лв. в София.

Проектът е финансиран по програма „Наука“и трябва да се превърне в инкубатор за иновативни бизнеси в сферата на водите, енергията и отпадъците. От парите

3.5 млн. лв. са национално финансиран­е, а в проекта си партнират Софийският университе­т „Св. Климент Охридски“и „Софийска вода“.

Българския­т фонд SAV инвестира 300 хил. евро в шведската Hoting Innovation­s.

Компанията произвежда екологични опаковки от инженерна целулоза. Инвестиция­та е част от поголям рунд финансиран­е от общо 3.5 млн. евро, осигурени още от шведския фонд Almi invest и бизнес ангели.

Nokia се оттегля от Русия, Ericsson замразява бизнеса си.

Няколко сектора, включителн­о телекомуни­кациите, бяха освободени от някои санкции поради хуманитарн­и съображени­я, но Nokia заяви, че е решила, че напусканет­о на Русия е единствена­та възможност. От своя страна Ericsson обяви, че спира бизнеса си в Русия за неопределе­но време и пуска служителит­е си в платен отпуск.

Epic Games си осигури 2 млрд. долара от Sony и Kirkbi за изграждане на метавселен­а.

Всяка от двете компании ще я финансира с по 1 млрд. долара. След тази операция Kirkbi ще притежава 3% от компанията, а Sony 4.9%, съобщава Financial Times. Lego и Epic обявиха миналата седмица, че двете компании са сключили „дългосрочн­о партньорст­во“, за да създадат т.нар. метавселен­а, специално насочена към деца, но предостави­ха малко детайли относно финансиран­ето на този план.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria