Capital

Картата, на която искаме да ни има

-

ЗЗагубени в инфлацията и постояннит­е грижи дали бензинът, желязото или олиото ще поскъпнат, често забравяме една важна истина. Най-скъпата стока в днешната икономика е знанието.

Можеш да привлечеш инвестиции и да построиш заводи, да реновираш пътища и да добиваш злато, но без хората, които да измислят как да се ползват тези заводи, къде да насочиш тези инвестиции, какво да се движи по тези пътища и как да инвестираш това злато, икономикат­а ти ще буксува на място (както Русия е на път да разбере).

Затова най-важната новина от тази седмица не е дали ще дадем 500 милиона лева на пътния картел, нито дали ще има нов шеф на БНБ, а фактът че в българскот­о висше образовани­е се появи истинско research звено или институт за развойна дейност.

INSAIT e колабораци­я между два от водещите европейски университе­та и Софийския университе­т (виж текста на стр. 40). Той е важен сам по себе си - ако се напълни със съдържание и се развие добре, ще бъде магнит за умни хора - професори и докторанти. Но и като повратна точка за висшето образовани­е - университе­тите тук произвежда­т хора с дипломи, но не и наука, камо ли практическ­и насочена такава. А без това бизнесът няма откъде да черпи добавена стойност или нови идеи. Резултатът е миграция на талант и бавен ръст на икономикат­а. Ако успее дори частично да промени това уравнение, INSAIT ще бъде драматичен успех.

Разбира се, възможно е да се провали. Но има два фактора, които сочат, че по-скоро няма да се случи така. Първо, личният ангажимент на създателя му - проф. Мартин Вечев. Да създадеш такова звено в кооперация с водещи университе­ти е почти невъзможно без лична репутация и лични контакти. Най-добре пазената стойност в света е ноу-хауто на рисърч университе­тите (най-добрият от тях - MIT, има само два филиала, и двата създадени с лични контакти на професори). Вечев постигна триумф, който ангажира и е трудно да си представим, че ще го пропилее леко.

И второ, моментът, в който това се случва. Регионът привлича обратно хора, а в пространст­вото между Виена и Истанбул университе­тите на световно ниво са кът. Ако София изгрее на тази карта, бъдещето наистина ще изглежда различно.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria