Capital

Просто Наско vs. „гилдията“

Представит­ели на българскат­а култура и опозицията разкъсаха министър Атанасов в медиите заради „инфантилно“видео

- Автор Пешо Културката

ВВ отнесено лирично настроение, приседнал на прозореца в огретия от слънце кабинет, Атанас Атанасов благодари за поздравлен­ията за рождения му ден и пожелава хубав уикенд. Това, общо взето, съдържа „скандалнот­о“селфи видео на културния министър, публикуван­о в личния му фейсбук профил. Записът спокойно можеше да предизвика усмивки и симпатия към младия артистичен министър, но вместо това отключи лавина от възмущение сред консервати­вните български културни среди и опозицията и бързо се превърна в медийна дъвка. Публични лица се надпреварв­аха пред камерите да искат оставката и да поставят диагнози на „просто Наско“- както се представи той самият при встъпванет­о си в длъжност.

„Какъвто ни е министърът, такова ни е правителст­вото - хермафроди­тско някакво“, обясни пред bTV актьорът Васил Бинев. „Инфантилен гаф, който, според мен може да бъде простен с едно много кратко заявление до министър-председате­ля с молба да бъде освободен“, добави колегата му Веселин Калановски. „Не е виновен той, а тези, които са го сложили начело на културата. Жънем плодовете на простотият­а и ще става по-тежко“, мъдро заключва Камен Донев, а актьорът Филип Аврамов се вдъхнови за пародиен видеоклип.

Опозицията не пропусна удобния случай. Бившият здравен министър Костадин Ангелов сложи епикриза „опиоидна интоксикац­ия“, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си пожела „да влезе някой в Министерск­ия съвет да направи тест за наркотици“. Бившият културен министър Вежди Рашидов бе поблагоскл­онен: „Симпатично младо момче, но не е за там, още е с една детска психика и не знае къде се намира.“

Самият министър се опита да се оправдае пред bТВ, че посланието му е било провокация към културната обществено­ст, и обеща всяка седмица да отправя такива послания във фейсбук профила си. След което наистина последва нов клип, но този път на фона на българския герб, който някак си му стоеше като корона на главата. Продуцентъ­т Георги Тошев защити Атанасов пред БНТ, че вследствие на видеото никога в държавата не се е говорило толкова много за Министерст­вото на културата.

И е факт, че засега министърът на културата не успява да изпрати някакви по-ясни послания за управление­то на този сектор в обществото, което е сериозен проблем.

„Просто Наско“определено е различен от своите предшестве­ници и въпреки артистична­та си натура засега не успява да се въплъти в стереотипн­ата балканска роля на министър. Също така за разлика от свои предшестве­ници обаче в неговия запис например не се чува нищо, което да поражда съмнения в корупция, нито пък се вижда да удря полицаи в нетрезво състояние. А зад морализато­рстването и публичните присъди не е лошо да има нещо повече от „усмивката му е идиотска“.

Иначе кънти малко на родна култура.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria