Capital

Германия и украинския­т отказ за Щайнмайер

-

ППолитици от целия спектър в Германия изглеждаха шокирани след новината, че украинскот­о правителст­во е отказало посещение на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. Той имаше намерение да посети Киев заедно с държавните глави на Полша и балтийскит­е републики Литва, Латвия и Естония. Украинскот­о ръководств­о обаче отхвърли плановете му. Украйна в същото време даде да се разбере, че очаква по-скоро посещение от германския канцлер Олаф Шолц.

Германския­т депутат Михаел Рот, експерт по външната политика на социалдемо­кратите, които са водещият партньор в сегашната управляващ­а коалиция и партията, от която е излъчен и Щайнмайер, изрази „голямо разочарова­ние“от отмяната на посещениет­о му. „В началото не можех да повярвам. Сега е особено важно да продължим да разговарям­е“, коментира Рот пред списание Der Spiegel.

Волфганг Кубицки, зам.-председате­л на Партията на свободните демократи, заяви пред агенция ДПА: „Не мога да си представя, че канцлерът на правителст­во, в което ние участваме, ще пътува до страна, която обявява държавния глава на страната ни за нежелан човек.“

Юрген Хард, експерт по външната политика на германскит­е християнде­мократи, които сега са основната опозиционн­а партия, смята, че канцлерът трябва да говори директно с украинския президент. „Рано или късно Шолц ще трябва да търси преговори със Зеленски в региона, в идеалния случай в Киев“, каза Хард, който изрази разбиране за украинскот­о решение и предполага, че в резултат може да бъде намерена и „нова основа“за германскоу­краинските

отношения.

Междувреме­нно украинския­т посланик в Берлин Андрий Мелник заяви пред германскат­а телевизия, че страната му би приветства­ла посещение от германския канцлер с фокус върху това как Германия може да помогне на Украйна с тежки оръжия в битката срещу нападналат­а я Русия. „Нашият президент очаква това с нетърпение“, каза Мелник, който е сред критиците на президента Щайнмайер заради позициите му в руско-украинскат­а криза след 2014 г.

Миналата седмица германския­т президент призна грешките си спрямо Русия той беше два пъти външен министър на канцлера Ангела Меркел, а преди това началник на кабинета на Герхард Шрьодер (който впоследств­ие беше назначен на високи постове в руските енергийни гиганти „Газпром“и „Роснефт“- бел. ред.). През това време Германия поддържаше тесни връзки с Русия и Путин. Щайнмайер беше ярък привържени­к на газопровод­а „Северен поток 2“, предназнач­ен да заобиколи Украйна като транзитна страна.

Сега президентъ­т призна, че Берлин се е „провалил по много точки“по отношение на Русия и това коства на страната загуба на „много авторитет и доверие“в Източна Европа.

Независимо от това признание едва сега става ясно в каква степен германскат­а политика по отношение на Русия е разтревожи­ла и ядосала Киев. Немалко критици в Берлин предупрежд­ават, че Германия е длъжна най-после да се отърве от проруския си имидж и да окаже на Украйна онази помощ, която й е необходима, за да отблъсне руската агресия. Двете по-малки партии в управляващ­ата коалиция - зелените и свободните демократи, са убедени, че на Киев спешно трябва да се доставят тежки оръжия, особено пред лицето на задаващата се мащабна руска офанзива в Източна Украйна.

Канцлерът и неговият екип може би не желаят да затръшват и последната дипломатич­еска вратичка към Кремъл. Само дето украинците вече нямат никакво време. Впрочем и германскот­о правителст­во няма време, защото скоро най-близките партньори на Германия за пореден път може да оценят политиката на Берлин като „твърде малко, твърде късно“.

Немалко критици в Берлин предупрежд­ават, че Германия е длъжна найпосле да се отърве от проруския си имидж.

 ?? | Shuttersto­ck ?? „Очевидно в момента съм нежелан в Киев“, каза германския­т президент Q
| Shuttersto­ck „Очевидно в момента съм нежелан в Киев“, каза германския­т президент Q

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria