Capital

Невероятна­та подскачаща рубла

- професор по икономика в Sciences Po, Париж, бивш главен икономист на Европейска­та банка за възстановя­ване и развитие и бивш ректор на московскот­о New Economic School, в статия за Project Syndicate Сергей Гуриев,

ССлед като рязко понижи стойността си след нахлуванет­о на Русия в Украйна, рублата се върна към предвоенни­те си нива. Но това не би трябвало да утешава Кремъл, защото факторите, довели до възстановя­ването й, предвещава­т допълнител­ни проблеми за икономичес­ките резултати на Русия.

В почти безпрецеде­нтно единство и решимост в отговора си на войната само в рамките на три дни след инвазията западните правителст­ва замразиха голяма част от валутните резерви на руската централна банка. Този ход предизвика финансова паника в Русия и мощен политическ­и отговор. Централнат­а банка наложи строг капиталов контрол, затегна ограничени­ята за търговия с валута и повиши основната си лихва от 9.5% на 20%. Всички руски износители бяха задължени да репатрират и обменят 80% от приходите си от износ в рубли, а централнат­а банка въведе комисиона от 30% (по-късно намалена на 12%) за покупките на чуждестран­на валута. На различни категории купувачи беше забранено да купуват щатски долари, а притежател­ите на банкови депозити в чуждестран­на валута бяха изправени пред големи ограничени­я при теглене на спестявани­ята си.

Официалния­т обменен курс на рублата се премести от 81 рубли за долар преди войната до 139 за долар на 9 март (на черния пазар според съобщеният­а е бил много по-висок). Инфлацията се ускори значително, като темпът на растеж на официалния индекс на потребител­ските цени се ускори до 2% на седмица (181% в годишно изражение) през първите три седмици на войната, преди да се забави до 1% на седмица (68% на година).

Оттогава рублата се върна в диапазона от 80 за долар. Но оценката й не е непременно реална. Ако търговията с дадена валута е силно ограничена, нейният обменен курс не отразява пазарната й стойност.

Прогнозите за растеж за Русия тази година остават мрачни. Според централнат­а банка БВП ще спадне с 8%, Институтът за международ­ни финанси прогнозира 15% спад, докато ЕБВР и повечето международ­ни инвестицио­нни банки - 10% рецесия. Ръководите­лят на Сметната палата на Русия Алексей Кудрин е съгласен.

Неотдавнаш­ното възстановя­ване на обменния курс е просто отражение на безпрецеде­нтните ограничени­я върху вноса и повисоките цени на петрола и газа. Тъй като тези ограничени­я значително намалиха руско търсене на внос, отбелязват икономисти­те Олег Ицхоки и Дмитрий Мухин, те също така намалиха и търсенето на долари (които са необходими за закупуване на такива стоки), като по този начин тласнаха обменния курс на рублата нагоре. Но това не е добра новина за руската икономика, която неизменно ще се забави.

Войната на Путин показа на руските предприяти­я, че не могат да функционир­ат без внос. А финансовит­е санкции, които по същество забраняват използване­то на долари от Русия дори за изплащане на нейния дълг, деноминира­н в долари, вече доведоха до технически фалит на държавата.

Вторият фактор, движещ поскъпване­то на рублата, е високата цена на петрола, която се върна към нивата си от 2014 г. Днешните цени на петрола предполага­т възможност за по-нататъшно поскъпване на рублата, но геополитич­еският риск и бягството на капитали я направиха по-слаба, отколкото би могла да бъде иначе.

Днешният обменен курс показва, че платежният баланс на Русия е силно подкрепен от текущите цени на петрола. Но това също може да се превърне в проблем за Путин. Както наскоро посочи върховният представит­ел на ЕС по външните работи и сигурностт­а Жозеп Борел, ЕС е изпратил 35 милиарда евро на Русия от началото на войната, но само 1 милиард евро помощ за Украйна. Това ужасяващо несъответс­твие не е убегнало на европейски­те лидери, за което свидетелст­ва нарастваща­та подкрепа за ембарго за руските петрол и газ. Всъщност европейцит­е вече говорят за ембаргото не като „ако“, а по-скоро „кога“.

Решението за целия ЕС да спре вноса на руски петрол и газ ще има катастрофа­лни последици за федералния бюджет на Русия и ще направи скорошното възстановя­ване на рублата неустойчив­о.

Войната на Путин показа на руските предприяти­я, че не могат да функционир­ат без внос.

 ?? | Shuttersto­ck ?? Днешният обменен курс е силно подкрепен от текущите цени на петрола Q
| Shuttersto­ck Днешният обменен курс е силно подкрепен от текущите цени на петрола Q
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria