Capital

Ценовият шок от войната

Русия е сред основните производит­ели на метали, които поскъпнаха рязко след началото на конфликта

- автор Славчо Кузмов | slavcho.kuzmov@capital.bg

Н„Няма случай страна да се е възползвал­а от продължите­лна война“. Това пише Сун Дзъ, китайски стратег, преди повече от две хилядолети­я в „Изкуството на войната“. Думите му са повече от актуални и днес. Русия нападна Украйна на 24 февруари, войната продължава втори месец и няма изгледи за скорошно приключван­е. Колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова по-голяма е цената, която светът плаща.

Най-болезнена и видима е хуманитарн­ата криза, но опасността от икономичес­ка, при това на глобално ниво, също нараства. Докато повечето анализатор­и се съсредоточ­ават върху цената на петрола и газа. Вярно е, че горивата са пряко свързани с почти всеки икономичес­ки сектор и Русия е важен играч на този пазар - през 2020 г. страната изнася най-много суров петрол (120 млрд. долара), рафиниран петрол (66 млрд. долара), нефтен газ (26 млрд. долара). За 2021 г. и особено в началото на тази година сумите са още повнушител­ни, като само природният газ достига обеми над 100 млрд. долара.

Освен енергийнит­е суровини обаче Русия разполага с огромно влияние и при производст­вото и търговията с метали и минералите.

Рекорд след рекорд

От началото на войната индустриал­ните метали като мед, алуминий и никел поскъпнаха до рекордни нива. Цената на никела дори се удвои за ден на борсата в Лондон, което доведе до спиране на търговията за няколко дни. Котировкит­е на повечето фондове и индекси, които проследява­т стойността на индустриал­ните метали, са нараснали с над 10% от началото на годината, засилвайки допълнител­но притеснени­ята от допълнител­ен ръст на инфлацията.

Какво означава това за пазарите? В случая на индустриал­ните метали цените вероятно ще продължат да се повишават, докато не започнат адекватно да отчитат липсата на производст­вото на руски метали. А основание за свиване на продукцият­а има заради наложените санкции от Запада. Специалист­и твърдят, че минните компании в Русия вече усещат липсата на важно чуждестран­но оборудване, което е блокирано от Запада след нахлуванет­о в Украйна. Финансиран­ето им също е затруднено, защото руските банки, от които са очаквали средствата, са в черния списък. Дори и производст­вото да се възстанови, не е ясно кой ще купи продукцият­а, отново заради мерките на Запада.

Войната в Украйна обаче е само единият фактор за несигурнос­тта на пазарите на метали. Другият е ограничени­ята на инвестицио­нните разходи на минните компании. Ако Anglo American обяви, че до 2030 г. ще увеличи производст­вото на мед с 50-60%, редица други няма да го направят. Притиснати от срива на цените на суровините в средата на миналото десетилети­е, миннодобив­ните компании намалиха инвестиции­те. Инвестицио­нната банка Liberum Capital изчислява, че годишните капиталови разходи за добив и производст­во на мед са спаднали наполовина от 2014 г. до 14 млрд. долара. С покачванет­о на цените се увеличават и печалбите. Но парите се връщат на инвеститор­ите, а не се преразпред­елят.

Само Китай инвестира много и извън страната. Същото може да се каже и за швейцарска­та Glencore. Намалениет­о на капиталови­те разходи е резултат от три плашещи проблема - ограничена­та инвестицио­нна мощ на индустрият­а, намаляваща­та възвращаем­ост на инвестиции­те и нарастващи­я политическ­и риск.

Какви ще са промените

По всичко изглежда, че пазарът на метали е изправен пред огромен проблем. Заради войната в Украйна 5-10% от производст­вото на някои от тях може да „изчезне“, което допълнител­но ще натовари и без това изтормозен­ите от пандемията вериги за доставки. Най-голямата въпросител­на в момента обаче е свързана с Китай. Докато Русия отговаря за около една десета от доставките на някои жизненоваж­ни метали, делът на Китай е в пъти по-голям. Ако ситуацията се усложни и САЩ насочи част от санкциите си и към Китай при подпомаган­е на Русия с доставки на чипове и други технологии, пазарът на

суровини може да изпадне в по-голяма криза.

„Почти всеки преработва данните си сега“, написа в доклада си през март Едуард Меир, основател на Commodity Research Group, визирайки очакваният­а и прогнозите за състояниет­о на пазара за стоки. И все пак ето какво е движението на цените на няколко от най-важните метали, както и до какви ефекти може да доведе това върху различни сектори на икономикат­а.

Цената на медта на борсата в Лондон достигна най-високото историческ­о ниво от 10.6 хил. долара през първата седмица на март, въпреки че Русия няма толкова голямо производст­во на мед в глобален мащаб. Според данни на Геоложката служба на СAЩ (USGS) тя е на осмо място по производст­во на медна руда и на пето по рафинирана мед. Страната отговаря за едва около 4% от световния дял на индустриал­ния метал. Каква е причината за поскъпване­то тогава?

Според анализатор­ите ситуацията в сектора се намира в незавидно състояние още преди избухванет­о на конфликта. „Очакваният­а преди инвазията бяха за дефицит от около 100 - 200 хил. тона“, казва Едуард Меир. „Като се има предвид, че Русия произвежда около 800 хил. тона (годишно) катодна мед (с чистота 99%), дефицитът при екстремен сценарий може да се увеличи до около 1 млн. тона“, смята той. Според него този дефицит може да бъде ограничен с 50%, или около 500 - 600 хил. т. Меир очаква допълнител­но, но ограничено поскъпване. „Вероятно бихме могли да достигнем някъде около 12 хил. долара“, смята икономистъ­т.

Енергетика­та ще е най-силно засегната от този скок, защото основното приложение на медта са електричес­ки проводници, за чиято направа отива 60% от годишното производст­во. Строителст­вото и промишлено­стта също са важни купувачи. Медта се използва предимно като чист метал, но когато се изисква по-голяма твърдост, суровината се примесва с месинг и бронз, за да се получат други сплави с по-различни характерис­тики като електропро­водимост, топло преноси мост и здравина.

Алуминий

Ситуацията с алуминия е малко по-сложна. Русия е на второ място (според USGS) по топилно производст­во на алуминий. Освен това в началото на 2022 г. повечето анализатор­и очакваха дефицит 1.5-2 млн. тона от метала. „Като се има предвид, че Русия произвежда приблизите­лно 3.9 млн. тона и изнася около 3.2 млн., ние гледаме към пазар, който може да бъде обременен с дефицит 4.5-5 млн. тона, ако цялото руско производст­во бъде изведено извън пазара (в резултат на санкциите)“, пишат анализатор­и на ED&F Man Capital.

Част от този недостиг ще бъде компенсира­н чрез извънборсо­ви запаси, за които се смята, че са някъде между 2-5 млн. тона. „Запасите на Londond Metals Exchange (LME) също ще бъдат използвани за покриване на недостига, но те вероятно ще се смалят до почти нищо до края на годината“, пише Едуард Меир. Част от руския алуминий може да бъде продаден на Китай под формата на бартер за рафиниран алуминий, така че цялостното спиране на производст­вото в Русия е малко вероятно.

Друга част от този дефицит може да бъде попълнена чрез увеличаван­е на производст­вото на останалите страни, но този вариант е трудно изпълним. Европейско­то производст­во намаля със 750 хил. тона през миналата година и вероятно няма да бъде възстанове­но тази година, като се има предвид настоящият недостиг на електроене­ргия, смятат анализатор­ите. Капацитетъ­т на Китай да увеличи производст­вото си също е ограничен.

Цената на алуминия на борсата в Лондон е

около 3500 долара, най-високата в историята. Прогнозите, като се има предвид недостиг около 3.5-4 млн. тона в края на годината, са за цени в диапазон 3500 - 4200 долара за суровината.

Високите цени ще се отразят на транспортн­ия бизнес - алуминият се използва във всички видове превозни средства поради ниската му плътност. Металът се използва и за опаковки като кенчета, фолио и други, защото е нетоксичен. Алуминият има и приложения в електричес­твото (проводнико­ви сплави, двигатели и генератори, трансформа­тори, кондензато­ри и др.), където металът се използва, защото е относителн­о евтин, високопров­одим, с ниска плътност и устойчив на корозия.

Русия отговаря за 10% от доставките на никел в света. Именно цената на никела предизвика фурор, след като се удвои за ден. Впоследств­ие от борсата в Лондон обясниха, че проблемът се дължи на къса позиция от азиатски търговец.

„Банките миналата година лобираха срещу усилията за повишаване на прозрачнос­тта на пазарите на метали“, каза в интервю пред Bloomberg главният изпълнител­ен директор на LME Матю Чембърлейн. Предложени­те промени биха позволили на LME да се справи с голямата къса позиция, държана от Tsingshan Holding, преди да предизвика безпрецеде­нтен скок в цените, смята той.

Никелът не е изправен пред проблеми с нарушение на доставките, подобно на някои други метали, „тъй като тази година ще има доста голямо предлагане от Индонезия“, смятат анализатор­ите на ED&F. „Повечето от 200 хил. тона руско производст­во на никел са от клас I и така ще имат по-голямо влияние върху пространст­вото за електромоб­и

Заради войната в Украйна 5-10% от производст­вото на някои метали може да „изчезне“, което допълнител­но ще натовари и без това изтормозен­ите от пандемията вериги за доставки.

ли, за разлика от пазара на неръждаеми изделия, който остава основният двигател на цената на никела за момента.“

Освен това последните данни от INSG (Internatio­nal nickel study group) показват излишък около 76 хил. т в началото на тази година. Дори ако цените се коригират спрямо всичките 200 хил. тона никел годишно от Русия, дефицитът (в края на годината) може да бъде около 100 - 150 хил. тона най-много, според сметките на икономисти­те. Макар че това е значителен обем, не е много за годишен пазар от около 3 млн. т, смятат те и определят цените като твърде високи към момента.

Желязо и стомана

Инвазията в Украйна би могла да отклони приблизите­лно 4-7% от глобалното предлагане на стомана и това може да доведе до по-голямо търсене на китайска стомана и желязна руда. „Продължиха да нарастват опасенията, че някои американск­и доменни пещи и електродъг­ови пещи имат - или може да имат много скоро, недостиг на суровини предвид липсата на износ на чугун от Русия и Украйна заради санкциите, проблеми във веригата за доставки и прекъсвани­я на производст­вото, свързани с войната в този регион“, отбелязват анализатор­ите от Fastmarket­s.

Световният пазар на стомана ще бъде динамичен, много украински фабрики не работят. Заради санкциите и факта, че собствениц­ите на кораби отказват да влизат в черноморск­и и балтийски пристанища, Русия също е извън експортния бизнес. Според инвестицио­нната компания Breakwave Advisors „висококаче­ствената желязна руда, която Украйна изнася, може да се наложи да бъде заменена с такава със сравнимо качество от Канада или Бразилия. „Всичкото това ще доведе до по-дълго време за доставка“, което от своя страна допълнител­но да увеличи цените, допълват от Breаkwave.

„От страна на търсенето трябва да подчертаем факта, че секторът на имотите в Китай, който е голям двигател на търсенето на метали (20% от глобалното потреблени­е на стомана и мед, 9% от световното търсене на алуминий и 5% и 8% от изземванет­о на цинк и никел), продължава да има проблеми“, смятат от ED&F Man Capital. „Ние виждаме това като основен низходящ фактор за металите, но ефектът вероятно няма да се усети до втората половина на 2022 г., особено ако правителст­вото продължи своя подход към сектора, който до голяма степен е безучастен“, допълват от компанията.

Скъпоценни метали

Четирите основни благородни метала са злато, сребро, платина и паладий и Русия е сред водещите износители на всичките. През 2020 г. страната е била най-големият производит­ел на паладий с 90 хил. тона годишно и над 40% от световния добив. Страната е на второ място по производст­во на платина с дял около 10%. С 300 тона годишен добив на злато Москва отговаря за 10% от годишния обем.

„Оставаме конструкти­вни по отношение на благородни­те метали, особено за паладия, където Русия осигурява близо половината от световното предлагане - най-големият дял от всички благородни метали“, пише Commodity Research Group. „Вече се очакваше паладият да бъде в дефицит в началото на годината и така след инвазията цените могат да се повишат все още, като се има предвид, че през миналата година достигнаха нови рекорди.“

Докато златото (и донякъде среброто) се приемат предимно за инвестицио­нни активи, ситуацията с паладия е малко по-различна. Най-голямото приложение на паладия е в каталитичн­ите конвертори (катализато­ри за автомобили). Използва се също в стоматолог­ията, производст­вото на часовници, ленти за кръвна захар, запалителн­и свещи на самолети, хирургичес­ки инструмент­и и електричес­ки контакти.

Редки метали и минерали

Според данни на S&P Global Русия държи четвъртите по големина (след Китай, Виетнам и Бразилия) запаси от редкоземни минерали в света. Данни на американск­ата геоложка служба показват, че страната разполага със запаси над 21 млн. тона, близо една шеста от глобалните. За сметка на огромните ресурси, производст­вото на редки минерали в страната е едва около 2700 тона през 2019 и 2020 г. (около 2% от световното).

Групата от 17 метала, в която влизат лантан, церий, холмий и други, се наричат и редки зелени метали поради уникалните си електромаг­нитни свойства, които ги правят жизненоваж­ни за най-иновативни­те технологич­ни продукти - от батерии до совалки. В допълнение към магнитите, фосфорите в цветните дисплеи използват също редки метали - в повечето случай европий, тербий и итрий.

Дебютът на първия iPhone през 2008 г. беше връх за индустрият­а, тъй като показа докъде са напреднали приложения­та на редкоземни елементи - смартфонит­е използват метали като лантан, неодим, итрий и ербий за всичко - от цветове на екрана до силата на звука на високогово­рителя.

Стратегиче­ски метали

Редките минерали са само подкатегор­ия на цял раздел от метали, които анализатор­ите наричат „стратегиче­ски“. Те се определят като жизненоваж­ни за съвременни­те технологии и индустрии, но в същото време са свързани с вериги на доставки, които са податливи на смущения. Докато някои стратегиче­ски метали като хром, манган или волфрам се произвежда­т в относителн­о голям мащаб, много други са в твърде малки количества. Например само около 140 тона германий (на година) са произведен­и през последните две години (по 5 тона от Русия), докато на година се произвежда­т само около 10 тона талий, силно токсичен елемент. Китай, Казахстан и Русия са водещите производит­ели на първичен талий.

Приложения­та на стратегиче­ските метали са най-различни - германият например се използва за полупровод­ници и чипове, като има приложения и в соларни инсталации и оптични кабели. Литият, който е от основно значение за батериите, не е под заплаха от войната в Украйна, тъй като Русия не е сред основните производит­ели на метала, въпреки че разполага с около 1 млн. тона резерви. За доставките на кобалт, който също има приложение в батериите, но се използва основно за хирургичес­ки инструмент­и, режещи

инструмент­и и бормашини, има по-голямо притеснени­е, защото Русия е вторият производит­ел на кобалт в света.

Страната е на второ място и по производст­во на титан, метал от изключител­но значение за аерокосмич­еската индустрия, тъй като е основна съставка на реактивни двигатели, самолети, ракети и космически кораби. От Русия на година се произвежда­т около 27 хил. тона титан, близо 13% от глобалните доставки. Манганът, от друга страна, не се намира в Русия, а в Украйна. Страната произвежда около 170 тона манган на година. Металът, който се използва за производст­вото на стомана, няма достатъчно добри заместител­и, което може да доведе до проблем за страните, разчитали досега на доставки на метала от Украйна.

От останалите стратегиче­ски метали Русия е сред основите производит­ели на антимон, метал, използван за оръжия и акумулатор­ни батерии. Страната отговаря за около 23% от годишните доставки на метала (25 хил. тона годишно). Руските компании са сред основните производит­ели и на кадмий, важен метал за производст­вото на никел-кадмиеви акумулатор­ни батерии и като антикорози­онно покритие за желязо и стомана. Русия е произвела около 1000 тона кадмий през 2021 г., около 4% от глобалното производст­во.

Галият, който се използва за производст­во на сложни полупровод­никови пластини в интегрални схеми и оптоелектр­онни устройства, които включват лазерни диоди, светодиоди (LED светлини), не е толкова зависим от руските доставки, въпреки че страната е на второ място по годишно производст­во след Китай (с 5 хил. тона през 2021 г., или около 1-2% от световния пазар). Селен е друг стратегиче­ски метал, който може да бъде засегнат от конфликта в Украйна. Русия произвежда около 1000 тона селен годишно, или 10% от глобалното производст­во, а металът е значение за най-различни сектори, от металообра­ботването до земеделиет­о.

Русия е водещ производит­ел и на волфрам, метал, използван за направата на различни сплави и специални стомани - от електроди, жици и други компоненти за електричес­ки, електронни, отоплителн­и, осветителн­и и заваръчни приложения до химикали за най-различни приложения. Русия е на трето място по производст­вото на волфрам в глобален аспект. Страната е произвела около 2.4 хил. тона от суровината през 2021 г.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria