Capital

INSAIT ще повлияе на България, както MIT, ETH Zurich, Technion въздейства­т на икономикит­е на САЩ, Швейцария и Израел

-

„Занимавам се с този проект, защото искам нашите деца да имат място на световно ниво в България, където могат да се реализират и да станат успешни учени и/или предприема­чи. INSAIT ще повлияе на България по същия начин, по който топ институции­те в света като MIT, ETH Zurich, Technion въздейства­т на статута и икономикит­е на САЩ, Швейцария и Израел. Тези институции не са просто част от екосистема­та, те са ядрото на тази екосистема. Тоест те са основопола­гащи за изграждане­то на съвсем друго ниво на икономика, иновации, знания и наука в обществото. INSAIT трябва да въведе най-модерните практики от различните топ университе­ти в България. В това отношение INSAIT прилича на снегоход, който минава и отъпква пътя, правейки го по-лесен за минаване на тези след него. Ако институтът е успешен, той всъщност ще покаже пътя, по който трябва да развием региони по света, които имат голям потенциал, но нямат know-how. А това може да мотивира нови програми в ЕС. В този смисъл INSAIT е пилотен проект не само за България, но и за цяла Европа. Партньорст­вото с двата швейцарски университе­та в Цюрих и Лозана отне около година и половина. Този период беше нужен, за да се съгласят, тъй като те нямат активен интерес към България нито от гледна точка на пари, нито за търсене на таланти, защото те нямат липса на кандидати. Отне много време. Разбира се, и моята група в ETH има легитимнос­т и статут заради резултатит­е, които сме постигнали през годините, и това помогна много. Но смятам, че и ETH и EPFL оцениха, че този проект може да окаже огромно въздействи­е върху обществото. А желанието да помогнеш и да имаш положителе­н ефект върху обществото е нещо, което е присъщо на хората, работещи в тези образовате­лни институции.

INSAIT е дългосроче­н проект, но очаквам да започнат да излизат резултати под формата на топ статии на световно ниво до една-две години. Тези топ конференци­и се следят от всички - в това число водещи университе­ти, стартъпи, високотехн­ологични компании и техните изследоват­елски отдели. INSAIT определя посоката, надявам се и скоростта да е бърза.

Проектът трябва да бъде пример за това как да се развива науката в България. Ако искаме реформи във висшето образовани­е в България, ние трябва да направим така, че INSAIT да може да работи максимално бързо и ефективно. След това ще пренесем модела му на работа в различни сфери на науката и обществото. Институтът трябва да дърпа науката и да показва пътя, по който тя трябва да се развива.“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria